Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim (PU schuim) is een zacht materiaal met een open celstructuur, dat verkrijgbaar is in verschillende hardheden en dichtheden. Het kan voor diverse toepassingen binnen gebruikt worden, maar wordt voornamelijk toegepast voor comfort toepassingen, als geluidsabsorptie, als tochtband of als verpakkingsschuim.

Eigenschappen van polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim wordt ook wel PU schuim of polyetherschuim genoemd. Het is een erg zacht en flexibel materiaal. Dit komt omdat het een verschuimd materiaal is, dat opgebouwd is uit allemaal kleine cellen. Hierdoor heeft het een open celstructuur, dat ervoor zorgt dat het gemakkelijk in te drukken is. Het schuim heeft dus goede mechanische eigenschappen. Polyurethaanschuim is ontstaan door een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water. Binnen het materiaal zijn verschillende hardheden en dichtheden verkrijgbaar. Bij een grotere dichtheid zal het PU schuim duurzamer zijn en meer comfort bieden, als het voor comfort toepassingen gebruikt wordt. Daarnaast biedt het goede geluidsabsorptie en is het verouderingsbestendig bij binnen toepassingen. Wij raden aan om het polyetherschuim niet in aanraking te laten komen met direct zonlicht, aangezien dit de levensduur van het materiaal flink kan verkorten. We leveren het schuim in allerlei verschillende vormen, omdat wij de schuimblokken zelf versnijden naar toepasbare formaten. Hierbij kunt u denken aan rollen, platen en diverse vormen zoals ringen, blokjes, banden en schijven. Deze zijn zowel ongelijmd als enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leverbaar. Wij leveren polyurethaan schuim in grijs (antraciet) of wit.

polyurethaanschuim
polyurethaanschuim PU schuim EKI 107

Polyurethaanschuim toepassingen

Polyurethaanschuim wordt om zijn mechanische eigenschappen en open celstructuur veel gebruik voor comfort toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn om matrassen en (zit)kussens van te maken. Een andere veelvoorkomende toepassing is het maken van geluidisolatie platen. Deze worden veel onder andere veel gebruikt in geluidsstudio’s. Hiervoor wordt meestal de PU piramideplaat gekozen, maar ook de platen zonder piramidevorm zijn geschikt voor geluidsabsorptie. Andere toepassingen van polyurethaanschuim zijn als verpakkingsschuim voor lichtgewicht onderdelen of als rugvulling voor kitten. Maar u kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken als tochtband voor eenvoudige afdichtingen tegen lucht, stof of geluid. Het is dan geschikt voor voegen die een groot voegverloop hebben, omdat het gemakkelijk in te drukken is. Zoekt u een schuim dat geschikt is voor afdichtingen tegen water of andere vloeistoffen? Dan raden wij een PE schuim aan, dit materiaal heeft namelijk een gesloten celstructuur. Door de open celstructuur is polyurethaanschuim hiervoor ongeschikt.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier