Red Bull Uncontained in Papierfabriek
Red Bull Uncontained in Papierfabriek Nijmegen
De voormalige Papierfabriek van Sappi in Nijmegen is omgetoverd tot een evenementenhal van maar liefst 40.000 vierkante meter. Een BMX-wedstrijd van Red Bull is zaterdag het eerste mega-evenement in het enorme fabriekscomplex aan de Ambachtsweg.
Er komt een rij van internationale topsporters. Alle 2.500 toegangskaarten zijn verkocht. De afgelopen vier weken werkten tientallen mensen in de enorme hal aan het tijdelijke grote BMX-park met spectaculaire ramps, zoals de 18 meter hoge steile helling die tot aan het dak reikt.
Het grootste BMX-park ooit
In eigen land. In Nijmegen. Net als de Papierfabriek zelf is dit event met niets te vergelijken. Hier is het totale complex tot het grootste BMX park ooit gebouwd met ongekend hoge en grote ramps en drops.
Een groot park vraagt om grof geschut. Tijdens Red Bull Uncontained kwamen de ‘s werelds beste BMX’ers in actie, verdeeld in Team Daniel Wedemeijer en team Drew Bezanson. Deze atleten hebben iets gemeen met elkaar. Allen zoeken tijdens evenementen naar die ene trick of dat ene obstakel waar andere riders geen aandacht voor hebben.
Daniel maakte voor de start al gebruik om op een schip een dik BMX-park te bouwen. Al fietsend en vliegend kwam hij langs Nijmegen gevaren en meerde aan bij de Papierfabriek. Het werd een groots en meeslepend spektakel, letterlijk van de bovenste plank.
Perfect decor
De gigantische fabriekshal met de schier oneindige ruimte, is het perfecte decor voor publieksevenementen zoals het BMX-evenement van zaterdag, maar ook voor beurzen, productlanceringen, symposia, gala-avonden en wellicht een enkel concert. Maar ook voor fotoshoots en filmopnames tegen de rauwe, robuuste, industriële achtergrond. Samsung heeft hier al de eerste opnames achter de rug voor een commercial, net als modeketen Shoeby voor de folder.
"Er is veel vraag naar”, zegt Chantal Peters. "Ik word momenteel gek gebeld door grote partijen om mee samen te werken voor events", zegt de 38-jarige onderneemster. De geboren Nijmeegse is directeur van Papierfabriek Nijmegen, een historische plek waar decennialang papier werd gemaakt. De fabriek, die na verkoop aan Amerikaanse investeerders InnovioPapers heette, ging in 2015 failliet. Na drie jaar leegstand kocht rubber- en schuimproducent EKI uit Nijmegen in 2018 het complex met de honderden meters lange fabriekshal dat direct grenst aan de Oost-Kanaalhavens. Met 65.000 vierkante meter is het bijna een dorp.
Nog meer opslag?
Chantal Peters is de partner van Bart van der Tol van het familiebedrijf EKI. EKI heeft maar een klein deel van de hal nodig: 20.000 vierkante meter is genoeg. Blijven er dus nog 40.000 vierkante meter over. Er waren genoeg belangstellende ondernemers die de ruimte wilden gebruiken voor opslag. "Maar ik dacht: wordt Nijmegen hier blij van?" Peters, toen marketing-manager bij Shoeby met 250 winkels, zag veel mooiere mogelijkheden en zegde haar baan op.
Nu is ze directeur van Papierfabriek Nijmegen. Ze heeft grote plannen. Een industrieel pand is niet per definitie milieuvriendelijk, maar ook daar maakt Peters serieus werk van. "Het dak wordt een groot zonnepark, met 11.000 zonnepanelen er op, een investering van vele tonnen. We zijn het hele pand aan het verduurzamen. Verder komen er aanlegsteigers met laadpalen voor elektrische schepen."
Het originele artikel uit het AD door Jacqueline van Ginneken leest u hier.