U kunt twee soorten rubber kopen in de wereld: synthetisch rubber en natuurrubber. Synthetisch rubber wordt door de mens gemaakt in een proces waarbij polymerisatie vereist is, natuurrubber wordt vervaardigd uit een emulsie van het sap (latex) van rubberbomen. Wist u dat de naam komt van het Engelse werkwoord voor “wrijven” (to rub)? EKI verwerkt deze soorten rubbers vanuit een rubber rol naar bandjes, ringen, blokjes, kaders, rubber platen en andere vormen. Hierbij kunt u ook denken aan niet-klevende of zelfklevende rubberstroken op maat en rubber pakkingen. Deze producten kunnen allemaal zowel met als zonder zelfklevende zijde(n) geleverd worden. Oplegrubber is een speciaal type volrubber dat gebruikt wordt bij zware opleggingen waarbij een goede drukverdeling nodig is. Denk hierbij aan staalconstructies onder betonnen vloeren of onder glasplaten. Er zijn verschillende hardheden binnen dit materiaal, de meest voorkomende zijn 60 shore A, 65 shore A of 70 shore A.
Volrubber is in diverse hardheden leverbaar, deze hardheden worden uitgedrukt in shore A. De hard rubber soorten variëren qua hardheid tussen zo'n 60 shore A tot 90 shore A. Er zijn ook een aantal flexibele rubber soorten, deze hebben bijvoorbeeld een hardheid tussen de 25 shore A en 50 shore A. Hieronder kunnen ook een aantal celrubber soorten vallen. Hard rubber is zeer geschikt als oplegrubber, om schokken te absorberen, trillingen op te vangen, maar kan ook voor afdichtingen bij gladde, evenwijdige oppervlakken gebruikt worden. Flexibel rubber heeft goede mechanische eigenschappen en is zeer geschikt voor afdichtingen, isolatie en ook voor schokabsorptie. Beide varianten kunnen van diverse grondstoffen gemaakt worden, afhankelijk van de gekozen toepassing. Wilt u rubber kopen voor een specifieke toepassing? Onze medewerkers kunnen u altijd voorzien van advies over welk product het meest geschikt is voor uw toepassing.
Binnen de volrubber soorten zijn er verschillende grondstoffen waar het materiaal van gemaakt wordt. Voor de soorten die EKI verwerkt zijn dit: SBR (Styrol Butadieen Rubber), EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), Neopreen, NBR (Nitrilbutadieenrubber), Silicone, Butyl en FKM (Viton). Ook leveren we granulaatrubber dat van gerecycled SBR rubber gemaakt wordt.
SBR is de meest gebruikte soort grondstof. De toepassingen van SBR zijn vooral binnen, je zult het weinig zien bij gebruik buitenshuis. Dit komt omdat het minder goed bestand is tegen hitte en veroudering door invloeden van het weer. Als het vooral binnen wordt gebruikt, is het een erg slijtvast materiaal.
EPDM rubber wordt daarentegen juist vooral buiten gebruikt. Door de goede bestendigheid tegen invloeden van UV-straling, ozon en het weer, wordt het veel gebruikt in de wegenbouw. EPDM heeft daarnaast een hoge elasticiteit en wordt daarom veel toegepast als afdichtingsrubber.
Neopreen rubber combineert diverse goede eigenschappen van andere rubbers, wat het een kwalitatief goed en breed inzetbaar rubber maakt. Het heeft een goede (zee)waterbestendigheid en een relatief goede oliebestendigheid, waardoor het veel wordt toegepast in de scheepvaart en offshore. Verder zie je het veel terug in openbare ruimtes omdat het niet snel vlam vat.
NBR is nog beter bestand tegen olie dan neopreen en wordt daardoor veel gebruikt in binnen toepassingen waar (langdurig) contact is met olie. Daarnaast heeft het goede mechanische eigenschappen en is het in beperkte mate bestand tegen invloeden van UV en ozon. Een bekende toepassing van NBR is dat het gebruikt wordt voor O-ringen, echter leveren we deze vorm bij EKI niet.
Silicone rubber is zeer geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen, tot wel 230-300 graden Celsius. Ook wordt het veel toegepast bij contact met voedsel, maar omdat het hypoallergeen is wordt het ook veel gebruikt in de medische en farmaceutische sector. Silicone wordt geleverd in de kleuren wit, zwart, rood en transparant.
Butylrubber heeft een hele goede UV- en ozonbestendigheid en is in staat om dingen luchtdicht af te sluiten. Daardoor wordt dit materiaal veel buiten gebruikt. Het is heel gemakkelijk te belijmen, waardoor het veel toegepast wordt als afdichtingsrubber. Een bekende toepassing van butyl rubber is voor binnenbanden van fietsen, maar het is bijvoorbeeld ook een grondstof voor kauwgom.
FKM rubber wordt ook wel Viton rubber genoemd en heeft een hele goede chemische bestendigheid. Het kan bij zeer hoge temperaturen gebruikt worden en is voor uiteenlopende toepassingen geschikt. FKM wordt vaak toegepast bij zware industriële toepassingen, bijvoorbeeld in de chemische en petrochemische industrie en in de automotive branche.
Granulaatrubber wordt gemaakt van gerecycled SBR rubber uit granulaatkorrels. Het heeft goede geluiddempende, isolerende en anti-slip eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt als (onder)vloer, als ladingzekering in transport, om tegeldragers van te maken en als oplegrubber.
Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals rubber profielen, rubber strips, plaatrubber, glasband, rubber tape, rubber blokken, tochtband, tochtstrips, rubber plakstrips, rubber band, tochtrubber en afdichtingsrubber van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. De artikelen die wij uit onze materialen produceren zijn kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Wilt u rubber kopen maar heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.
Rubber is er in veel soorten en hardheden en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder als oplegrubber bij opleggingen waar een goede drukverdeling nodig is. Wij leveren rubber dat gemaakt wordt uit zes verschillende grondstoffen: SBR, EPDM, neopreen, NBR, silicone en butyl.
Verfijn je selectie:
Meerdere keuzes selecteren is mogelijk
Contact