Rubber

Rubber is er in veel soorten en hardheden en wordt voor allerlei toepassingen gebruikt, waaronder als oplegrubber bij opleggingen waar een goede drukverdeling nodig is. Wij leveren rubber dat gemaakt wordt uit zes verschillende grondstoffen: SBR, EPDM, neopreen, NBR, silicone en butyl.

Rubber EKI
 • SBR rubber EKI

  SBR Rubber

 • EPDM rubber EKI

  EPDM Rubber

 • Neopreen rubber EKI

  Neopreen Rubber

 • NBR rubber EKI

  NBR Rubber

 • Silicone rubber EKI

  Silicone Rubber

 • Butyl rubber EKI

  Butyl Rubber

 • FKM rubber Viton rubber EKI

  FKM Rubber

 • Granulaatrubber EKI

  Granulaatrubber

Wat is rubber en hoe wordt het toegepast?

U kunt twee soorten rubber kopen in de wereld: synthetisch rubber en natuurrubber. Synthetisch rubber wordt door de mens gemaakt in een proces waarbij polymerisatie vereist is, natuurrubber wordt vervaardigd uit een emulsie van het sap (latex) van rubberbomen. Wist u dat de naam komt van het Engelse werkwoord voor “wrijven” (to rub)? EKI verwerkt deze soorten rubbers vanuit een rubber rol naar bandjes, ringen, blokjes, kaders, rubber platen en andere vormen. Hierbij kunt u ook denken aan niet-klevende of zelfklevende rubberstroken op maat, steunblokjes, stelblokjes, spatieblokjes en rubber pakkingen. Deze producten kunnen allemaal zowel met als zonder zelfklevende zijde(n) geleverd worden. Oplegrubber is een speciaal type volrubber dat gebruikt wordt bij zware opleggingen waarin een goede drukverdeling nodig is. Denk hierbij aan staalconstructies onder betonnen vloeren of onder glasplaten. Er zijn verschillende hardheden binnen dit materiaal, de meest voorkomende zijn 60 shore A, 65 shore A of 70 shore A.

Hard rubber of flexibel rubber?

Volrubber is in diverse hardheden leverbaar, deze hardheden worden uitgedrukt in shore A. De hard rubber soorten variëren qua hardheid tussen zo'n 60 shore A tot 90 shore A. Er zijn ook een aantal flexibele rubber soorten, deze hebben bijvoorbeeld een hardheid tussen de 25 shore A en 50 shore A. Hieronder kunnen ook een aantal celrubber soorten vallen. Hard rubber is zeer geschikt als oplegrubber, om schokken te absorberen, trillingen op te vangen, maar kan ook voor afdichtingen gebruikt bij gladde, evenwijdige oppervlakken. Flexibel rubber heeft goede mechanische eigenschappen en is zeer geschikt voor afdichtingen, isolatie en ook als schokabsorptie. Beide varianten kunnen van diverse grondstoffen gemaakt worden, afhankelijk van de gekozen toepassing. Wilt u rubber kopen voor een specifieke toepassing? Onze medewerkers kunnen u altijd voorzien van advies over welk product het meest geschikt is voor uw toepassing.

Grondstoffen

Binnen de volrubber soorten zijn verschillende grondstoffen waar het materiaal van gemaakt wordt. Voor de soorten die EKI verwerkt zijn dit: SBR (Styrol Butadieen Rubber), EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), Neopreen, NBR (Nitrilbutadieenrubber), Silicone en Butylrubber.

SBR

SBR is de meest gebruikte soort grondstof. De toepassingen van SBR zijn vooral binnen, je zult het weinig zien in gebruik buitenshuis omdat het minder goed bestand is tegen hitte en veroudering door invloeden van het weer. Als het vooral binnen wordt gebruikt, is het een erg slijtvast materiaal.

EPDM

EPDM rubber wordt daarentegen juist vooral buiten gebruikt. Door de goede bestendigheid tegen invloeden van UV en ozon, wordt het veel gebruikt in de wegenbouw. EPDM heeft een hoge elasticiteit en wordt daarom veel gebruikt als afdichtingsrubber.

Neopreen

Neopreen rubber combineert diverse goede eigenschappen van andere rubbers, wat het een kwalitatief goed en breed inzetbaar rubber maakt. Afhankelijk van de kwaliteit heeft het een lichte oliebestendigheid, waardoor het veel wordt toegepast in de scheepvaart en offshore. Verder zie je het veel terug in openbare ruimtes.

NBR

NBR is nog beter bestand tegen olie dan neopreen en wordt daardoor veel gebruikt in binnen toepassingen waar (langdurig) contact is met olie. Daarnaast heeft het goede mechanische eigenschappen en is het in beperkte mate bestand tegen invloeden van UV en ozon. Een bekende toepassing van NBR is dat het gebruikt wordt voor O-ringen.

Silicone

Silicone rubber is zeer geschikt voor gebruik bij hogere temperaturen, tot wel 230-300 graden Celsius. Ook wordt het veel toegepast bij contact met voedsel, maar ook in kleding, accessoires en in doe-het-zelf producten. Silicone wordt geleverd in de kleuren wit, zwart, rood en transparant.

Butyl

Butylrubber heeft een hele goede UV- en ozonbestendigheid en is in staat om dingen luchtdicht af te sluiten. Daardoor wordt dit materiaal veel buiten gebruikt. Het is heel gemakkelijk te belijmen, waardoor het veel toegepast wordt als afdichtingsrubber. Een bekende toepassing van butyl rubber is voor binnenbanden van fietsen, maar het is bijvoorbeeld ook een grondstof voor kauwgom.

FKM

FKM rubber wordt ook wel Viton rubber genoemd en heeft een hele goede chemische bestendigheid. Het kan bij zeer hoge temperaturen gebruikt worden en is voor uiteenlopende toepassingen geschikt. FKM wordt vaak toegepast bij zware industriële toepassingen, bijvoorbeeld in de chemische en petrochemische industrie en in de automotive branche.

Granulaat

Granulaatrubber wordt gemaakt van gerecycled SBR rubber uit granulaatkorrels. Het heeft goede geluiddempende en isolerende eigenschappen en anti-slip eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt als (onder)vloer, als ladingzekering in transport, om tegeldragers van te maken en als oplegrubber.

Rubber kopen bij EKI?

Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals rubber profielen, rubber strips, plaatrubber, glasband, rubber tape, rubber blokken, tochtband, tochtstrips, rubber plakstrips, rubber band, tochtrubber en ander afdichtingsrubber van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. De artikelen die wij uit onze materialen produceren zijn erg duurzaam en kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Wilt u rubber kopen maar heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier