Vilt

    Vilt kan gemaakt worden van natuurlijk of synthetisch materiaal, het wordt dan ook wel wolvilt en naaldvilt genoemd. Het kan onder andere gebruikt worden voor opleggingen en als akoestisch materiaal. Wij leveren diverse soorten vilt voor industriële toepassingen zoals bouwvilt en oplegvilt.

    Verfijn je selectie:

    Meerdere keuzes selecteren is mogelijk

    • (4)
    • (1)
    • (1)
    Producten 1-4 van 4

    Wat is vilt en hoe wordt het toegepast?

    Vilt is een materiaal dat bestaat uit in elkaar gehaakte vezels. Deze vezels zijn veelal van wol afkomstig, waaruit dan wolvilt gemaakt wordt. Wol wordt het meest gebruikt, omdat de vezels gemakkelijk in elkaar haken door hun kenmerkende schubben. Als deze schubben in tegenstelde richting langs elkaar schuiven, zullen zij in elkaar haken.

    Vilt kan ook op kunstmatige wijze geproduceerd worden, het wordt dan synthetisch vilt of naaldvilt genoemd. Naaldvilt bestaat uit één of meerdere soorten synthetische vezels zoals polyester-, polyamide-, polypropyleen-, acryl-, aramide-, viscose-, glas- of keramische vezels, metaalvezels of gerecycleerde vezels. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen. De vezels worden mechanisch met elkaar verweven in een doorprikproces. Daarom wordt synthetisch vilt ook wel naaldvilt genoemd.

    Vilt kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden, zoals bij opleggingen, als bekleding, tapijt of als akoestisch materiaal, omdat het over geluidsabsorberende eigenschappen beschikt. Consumenten gebruiken het ook veel om mee te knutselen (designvilt), maar EKI levert het voor professionele en industriële toepassingen. Alle soorten vilt zijn ook verkrijgbaar als zelfklevend vilt (plakvilt), en worden voornamelijk verkocht als zwart vilt en wit vilt.

    Soorten vilt

    Wolvilt

    Wolvilt is goed bestand tegen invloeden van zonlicht en zuren in normale concentraties, maar ook bij wateroverlast zullen er geen verkleuringen in het materiaal ontstaan. Dit materiaal heeft goede isolerende eigenschappen, is duurzaam en volledig recyclebaar. Wolvilt is toepasbaar bij zeer lichte opleggingen, waarbij nagenoeg geen horizontale verplaatsingen voorkomen. Dat type vilt wordt ook wel oplegvilt genoemd. Voorbeelden hiervan zijn vloerisolatie bij zwevende vloeren, houten separatiewanden en het afdichten van kieren bij metselwerken.

    Naaldvilt

    Naaldvilt wordt gemaakt van synthetische vezels die mechanisch met elkaar verweven worden in een doorprikproces. Het wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, zoals als tapijt of voor het bekleden van wanden en plafonds in bijvoorbeeld de automotive en maritieme sector, maar ook als akoestisch materiaal. Naaldvilt is sterk en slijtvast waardoor het lang meegaat. Daarnaast zal het materiaal niet rotten en is het schimmelbestendig.

    Oplegvilt

    Oplegvilt kan gemaakt worden van verschillende soorten vilt. Naast wolvilt en naaldvilt, is ook staalvilt toepasbaar als oplegvilt. Dit wordt gebruikt bij zware opleggingen waar horizontale verplaatsingen kunnen optreden en waar randspanningen ten gevolge van hoekverdraaiingen opgevangen moeten worden. Staalvilt geeft bij hoge belastingen een goede geluidsisolatie en een goede schokabsorptie. Synthetisch oplegvilt (naaldvilt) wordt ook gebruikt bij de wat zwaardere constructies, zoals opleggingen van balken en platen om randspanningen op te vangen. Hierbij komen geen horizontale verplaatsingen voor.

    Bouwvilt

    Bouwvilt is meestal synthetisch, waardoor het niet rot in een vochtige omgeving en niet wordt aangevreten door (on)gedierte. Het wordt veel gebruikt bij het egaliseren van oneffenheden en als oplegvilt bij glasopleggingen. Ook biedt het uitstekende demping, warmtebestendigheid en geluidsisolatie. Tot slot kan bouwvilt gebruikt worden om de overbrenging van contactgeluid te verminderen.

    Vilt kopen?

    Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals plakvilt, vilt op rol, viltringen en zelfklevend vilt van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. De artikelen die wij uit onze materialen produceren kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.