Sponsrubber

Bij sponsrubber zit er een huid rondom het materiaal. Het heeft goede mechanische eigenschappen en wordt veel toegepast bij afdichtingen waar contact is met water. Wij leveren sponsrubber dat gemaakt wordt uit vier verschillende grondstoffen: EPDM, silicone, neopreen en NR.

Sponsrubber EKI
 • EPDM sponsrubber EKI

  EPDM Sponsrubber

 • NR sponsrubber EKI

  NR Sponsrubber

 • Neopreen sponsrubber EKI

  Neopreen Sponsrubber

 • Silicone sponsrubber EKI

  Silicone Sponsrubber

Wat is sponsrubber en hoe wordt het toegepast?

Sponsrubber onderscheidt zich van celrubber doordat er een huid rondom het sponsachtige materiaal gevormd zit. Deze huid is ontstaan in het extrusieproces, wat een techniek is waarbij een vervormbaar materiaal, in dit geval één van de grondstoffen, door een mal geperst wordt. Op deze huid na lijkt het materiaal veel op celrubber. In tegenstelling tot celrubber is het echter een opencellig materiaal met rondom een gesloten huid dat geproduceerd wordt in rollen of profielen. Afhankelijk van het type profiel kan EKI deze ongelijmd of enkelzijdig zelfklevend leveren.

Sponsrubber is net even wat zwaarder in gewicht dan celrubber. Net als celrubber heeft het goede mechanische eigenschappen en blijft het dus na indrukken goed in zijn originele vorm. Veel voorkomende toepassingen ervan zijn afdichtingen van bijvoorbeeld ramen, luiken en deuren. Door de huid is sponsrubber ook beter bestand tegen water, de huid zorgt er namelijk voor dat water niet in de open cellen kan geraken. Sponsrubber wordt ook wel mosrubber of moosrubber genoemd en kan geleverd worden in zwart, grijs of wit.

Grondstoffen

Mosrubber wordt uit voornamelijk uit vier verschillende grondstoffen gemaakt, namelijk EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), Silicone, Neopreen (ook wel CR (chloropreen)) en NR (Natuurrubber). Deze vier grondstoffen hebben allen verschillende eigenschappen, waardoor het van groot belang is om de juiste grondstof te kiezen. Met de juiste soort kunt u duurzame oplossingen vinden voor uw toepassing.

EPDM

EPDM sponsrubber heeft door zijn huid rondom weinig tot geen mosvorming, waardoor het uitermate geschikt is bij toepassingen waar veel contact is met water. Ook wordt het vaak gebruikt voor luchtafdichtingen als er een hogere luchtdruk is. EPDM mosrubber is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en afmetingen, zowel met als zonder zelfklevende zijde(n).

Silicone

Silicone sponsrubber wordt vaak gebruikt bij toepassingen met hogere temperaturen, van wel 200 tot 230 graden Celsius. Bepaalde soorten silicone mosrubber zijn ook geschikt voor contact met voedsel, deze voldoen dan ook aan de FDA norm. Opvallend aan dit type is dat de standaardkleur ivoorwit is.

Neopreen

Neopreen sponsrubber wordt door EKI verwerkt in twee verschillende soorten profielen, namelijk ronde en vierkante profielen. Bijzonder aan het neopreen is dat het erg goede vlamdovende eigenschappen heeft en dat het beter oliebestendig is dan de andere varianten.

NR

NR sponsrubber heeft de beste mechanische eigenschappen onder de mosrubbers en blijft dus het beste in zijn originele vorm, ook na veelvuldig indrukken. Het nadeel van natuurrubber is dat het minder goed bestand is tegen invloeden van UV en ozon.

Hoe EKI sponsrubber aan u levert

Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals sponsrubber profielen, mosrubberband, mosrubber plaat en sponsrubber zelfklevend van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. De artikelen die wij uit onze materialen produceren zijn erg duurzaam en kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier