Basotect

Basotect

Basotect wordt gebruikt voor geluidsisolatie en -absorptie in diverse sectoren, waaronder de bouw-, transport- en meubelindustrie. Het materiaal heeft veel unieke eigenschappen en wordt geproduceerd door het merk BASF. Dit toonaangevende chemiebedrijf richt zich op het ontwikkelen van duurzame oplossingen voor diverse industrieën.

 


Melamine schuim

Wat is Basotect?

Basotect is een thermohardend materiaal dat wordt gemaakt van melaminehars; een bepaald type kunststof. Het heeft een open celstructuur, wat betekent dat de cellen van het schuim met elkaar verbonden zijn en de lucht vrij kan circuleren. Dit geeft Basotect uitstekende akoestische en thermische eigenschappen. Het materiaal is ook licht van gewicht, waardoor het gemakkelijk te hanteren is.

 


Welke eigenschappen heeft Basotect?

Basotect schuim wordt gemaakt van melamine schuim. Het materiaal heeft goede geluidsabsorberende eigenschappen, werkt vlamdovend en biedt goede thermische isolatie. Het is een lichtgewicht schuim dat erg duurzaam is. De vlamdovendheid van het materiaal voldoet aan de norm DIN 4102 klasse B1, waardoor het stabiel blijft tot 80 graden Celsius. Tot 150 graden Celsius is het hittebestendig. Het nadeel van Basotect melamine schuim, is dat het bij sommige weersomstandigheden rek of krimp kan vertonen, waardoor het sneller kan scheuren.

Basotect melamine foam

 


Toepassing Basotect schuim

Hoe wordt het toegepast?

De meest voorkomende toepassing van Basotect schuim is voor geluidsabsorptie. De geluidsabsorberende eigenschappen van het melamineschuim zorgen ervoor dat de nagalmtijd in een ruimte drastisch verminderd wordt. Hierdoor verbetert de akoestiek en de verstaanbaarheid van gesprekken in de ruimte. Daarom wordt het ook wel akoestisch schuim genoemd. Bij frequenties tussen de 50 en 1000 Hertz is de absorptie het meest effectief. Ter referentie: de frequentie van stemmen ligt tussen de 100 en 300 Hertz, waardoor spraakgeluiden goed geabsorbeerd worden door het Basotect schuim. Doordat de geluidsabsorptie over vrijwel alle frequentiegebieden gelijk blijft, wordt het geluid niet vervormd. Locaties waar het materiaal veel toegepast wordt, zijn klaslokalen, kantoorpanden, hoorcollegezalen, aula’s, horecagelegenheden, gymzalen en soortgelijke ruimtes. Hiervoor wordt meestal het witte Basotect melamine schuim gebruikt. De grijze variant wordt veelal gebruikt in ruimtes waarin strenge eisen gelden met betrekking tot brandveiligheid. Dit zijn bijvoorbeeld restaurants, concertzalen, scholen en ziekenhuizen. Als er brand is, ontstaat met dit schuim minimale rookontwikkeling.

 


In welke EKI producten zit Basotect verwerkt?

Bij EKI vervaardigen we het materiaal uit blokken met een dunne buitenhuid. Dit verwerken we vervolgens tot blokken, platen, strips en stroken, die we op maat maken en in gewenste hoeveelheden leveren. Daarnaast bieden we deze vormen ook aan met één of twee zelfklevende zijdes. Ons assortiment bevat zowel wit als lichtgrijs Basotect schuim. De witte variant wordt voornamelijk gebruikt voor consumententoepassingen. Het lichtgrijze Basotect foam is het meest geschikt voor industriële toepassingen.


Terug naar het overzicht

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier