Opening zonnepark en walstroom door Bruls

Opening zonnepark walstroom EKI Nijmegen Bruls
Geplaatst in Duurzaam

Nederlands eerste walstroom op zonne-energie in Nijmeegse kanaalhavens bij EKI is geopend door burgemeester Bruls


EKI voorziet schepen van groene energie

Op 7 juli heeft burgemeester Bruls ons volledig duurzame bedrijfspand geopend, inclusief zonnepark en walstroom. Hij deed dit met een zeer luchtige benadering, en met mooie woorden: "Dat dit nu gebeurt is gigantisch. Het toont aan dat we echt ieder dak nodig hebben. Je moet niet te snel klein denken. Ik zou zeggen: kom hier kijken. Je richt je bedrijf niet op om je dak te exploiteren, maar ze hebben het gewoon gedaan hè."

Ons zonnepark is de eerste in Nederland die daarmee laadpalen voor schepen voorziet van groene stroom. Een andere bijzonderheid: via energieleverancier Vandebron kan iedereen in Nederland de groene stroom selecteren van onze hallen. Voor de buurwijk is zelfs een speciale prijs geregeld. Een voorbeeld van creatief, innovatief en duurzaam ondernemerschap.


Industrieel erfgoed is gered

De oude Sappi papierfabriek, waar in de hoogtijdagen circa 800 mensen werkten, is nu een verduurzaamde ‘oude fabriek’. Deze historische locatie wordt nieuw leven ingeblazen met volop innovatie, creativiteit en duurzame energie. Imposant is het, zegt burgemeester Hubert Bruls. "En inspirerend.’" Driekwart van alle stroom in de stad wordt verbruikt door bedrijven, zegt hij, de rest door huishoudens. Maar van alle bedrijfsdaken is maar 6 procent bedekt met zonnepaneel.


Wijk profiteert mee

Opening zonnepark walstroom EKI Bruls Nijmegen Eén van de doelstellingen was om het complex op allerlei vlakken te gaan verduurzamen. Met een gigantisch dakoppervlak wekt KIEN24 – de naam van het zonnepark – met bijna 10.000 panelen en een oppervlak van ca. 6 voetbalvelden genoeg duurzame energie op voor EKI en worden ook zo’n 800 huishoudens voorzien van deze groene stroom via leverancier Vandebron.

Door bewust de keuze te maken om de stroom naar Vandebron terug te leveren, is het voor bewoners uit de wijk mogelijk stroom af te nemen van het zonnedak van de ‘buren’. Daar vroegen veel Nijmegenaren om. Heel Nederland kan overigens de groene stroom van de voormalige papierfabriek selecteren; voor de buurwijk Hees is een speciale prijs geregeld.


Walstroom voor betere luchtkwaliteit

Walstroom is een stroomvoorziening voor aan de wal gelegen schepen. De gemeente wil graag deze stroom in de kanaalhavens om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Net als auto’s en vrachtauto’s stoten ook schepen schadelijke stoffen uit. Niet alleen tijdens het varen, ook aan de wal als de generatoren aan boord aan staan. Walstroom zorgt ervoor dat de dieselgeneratoren uit kunnen en er geen schadelijke stoffen meer worden uitgestoten.

De gemeente heeft zelf al aan de publieke kades zoals de Waalkade en in de Waalhaven walstroom gerealiseerd. Ze ziet graag dat deze stroom ook op kades van bedrijven (zoals in de Kanaalhavens) beschikbaar komt. Daarom heeft de gemeente via een uitvraag opdracht verleend aan Ecotap om de laadpalen bij EKI te realiseren. Eerder ondersteunde de gemeente de realisatie van walstroom bij asfaltfabriek APN en op het nieuwe terrein van Derks GWW. De ondersteuning gebeurt mede uit het CLINSH-project (CLean INland SHipping) van het EU-LIFE-subsidieprogramma.


Opening zonnepark EKI walstroom Bruls NijmegenAlles duurzaam bij EKI

De voormalige papierfabriek heeft niet alleen een gigantische zonnepark. Het pand waarin EKI is gevestigd is voorzien van tal van andere duurzaamheidsfacetten. Je kunt daarbij denken aan warmtepompen, pelletkachels, een nieuw geïsoleerd dak en LED-verlichting. Hierdoor is het verbouwde pand volledig klimaatpositief en heeft het een A++ energielabel gekregen.

Fotografie door: Karsten Russ. Video door: Tijn Dekkers.


8 juli 2021

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier