Ruimte voor 120.000 ‘bijbanen’ op het dak

Bijen op het dak EKI Nijmegen bijbanen
Geplaatst in Duurzaam, Sociaal

Aan productiemedewerkers geen tekort, want EKI maakt ruimte voor 120.000 ‘bijbanen’ op het dak


De nieuwste duurzaamheidstrend na zonnepanelen en groene daken: (werk)bijen

EKI krijgt er deze week 120.000 ‘productiemedewerkers’ bij. Het gaat om vier grote nesten van 30.000 bijen per huis die op het dak, tussen de zonnepanelen, gaan wonen en werken. De nesten worden geplaatst en onderhouden door de Nijmeegse stadsimkerij Bijenopdaken.nl.

Onze visie is dat je altijd meer kunt doen om een planeetvriendelijke bijdrage te leveren. Na het plaatsen van bijna 10.000 zonnepanelen, het installeren van ledverlichting, isolatie, warmtepompen en walstroom is het ‘onderdak’ geven aan vier bijennesten een volgende stap. Wij hopen ook andere bedrijven te stimuleren om de onmisbare bijen, onder professionele begeleiding van een imker, op daken te plaatsen.


Waarom bijen op het dak van een bedrijf plaatsen?

“Zonder bijen is er op lange termijn geen leven meer mogelijk op onze planeet, 80% van de gewassen is afhankelijk van bijen en andere insecten”, vertelt Bart van der Tol, directeur en eigenaar van EKI. “In Nederland is er nog volop ruimte op daken en naast zonnepanelen en groen kun je met het plaatsen van bijen op een eenvoudige manier bijdragen aan de biodiversiteit.”

Het plaatsen van bijen op daken van bedrijven kan onnatuurlijk lijken, maar is niet schadelijk voor de dieren. Joost Clevis, stadsimker en oprichter van Bijenopdaken.nl: “Bijen vliegen in een straal van 3 kilometer vanaf hun nest, op zoek naar nectar en stuifmeel.”

De imkerij plaatst en verzorgt de nesten zodat de bijen onder goede omstandigheden leven. In ruil voor het faciliteren krijgt EKI jaarlijks workshops voor klanten en medewerkers over het belang van bijen en natuurlijk ook potjes heerlijke, pure honing van hun eigen ‘productiemedewerkers’.


Bijen op het dak EKI Nijmegen

De eerste bezige bijtjes zijn al volop aan het werk in de Nijmeegse Kanaalhavens.


1 september 2022

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier