NBR Rubber

  NBR rubber is erg goed bestand tegen langdurig contact met olie. Daardoor wordt het veel gebruikt in garages, werkplaatsen en bij de constructie van olieplatformen. Ook heeft het rubber goede mechanische eigenschappen, waardoor het gebruikt wordt voor afdichtingen in de industrie.

  Verfijn je selectie:

  Meerdere keuzes selecteren is mogelijk

  • (3)
  • (3)
  • (2)
  • (1)
  • (3)
  • (2)
  • (1)
  • (2)
  • (1)
  Producten 1-3 van 3

  NBR rubber eigenschappen

  NBR rubber (nitrilbutadieenrubber), ook wel kortweg nitrilrubber genoemd, is een elastomeer. Het is een synthetisch polymeer dat wordt verkregen door de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. Door de dubbele bindingen die nog in het polymeer zitten, kan het door middel van zwavel gevulkaniseerd worden tot een synthetisch rubber. Dit rubber heeft uitstekende mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het materiaal na indrukken goed teruggaat naar de originele vorm. Ook gaat het nitrile rubber door zijn slijtvaste eigenschappen erg lang mee.

  Het is erg goed bestand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Daarnaast is het goed bestand tegen hitte, NBR rubber kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 100°C. Het is redelijk goed bestand tegen UV-straling en invloeden van ozon, maar ondanks deze goede bestendigheid zijn de meeste toepassingen van nitrilrubber binnen. NBR plaatrubber heeft een hoge breukweerstand, hierdoor kan het goed tegen buigen en samendrukken. Het laat gassen niet door.

  Voor- en nadelen van nitril rubber

  Nitrile rubber is niet goed bestand tegen aromatische verbindingen, gehalogeneerde koolwaterstoffen, ketonen, sterke zuren of bijvoorbeeld remvloeistof van auto's. Wel is het goed bestand tegen anorganische chemische producten, met uitzondering van antioxidanten en chloor. Deze eigenschappen worden mede bepaald door het gehalte aan acrylnitril. Deze kan variëren van 18% tot circa 50%. Gemiddeld ligt het percentage acrylnitril zo rond de 34%. Wanneer dit percentage hoger wordt, dan verbeteren de mechanische eigenschappen en de weerstand tegen olie en brandstof. Wel wordt het rubber bij een hoger percentage acrylnitril sneller bros bij hogere temperaturen.

  Toepassingen van NBR rubber

  Doordat het materiaal zo goed bestand is tegen (langdurig contact met) olie, wordt NBR rubber veel gebruikt in bijvoorbeeld garages of werkplaatsen, bij de constructie van olieplatformen en in de petrochemische industrie. Daarnaast wordt het gebruikt voor afdichtingen in de industrie en is het het meest gebruikte materiaal waar O-ringen van gemaakt worden. Een ander bekend voorbeeld is dat de hygiënische handschoenen die in de medische sector gebruikt worden ervan gemaakt worden, de nitril handschoenen. Verdere toepassingen zijn bijvoorbeeld de bekleding van kabels en leidingen, riemen en als onderdelen in vulmachines van dranken.

  Hoe EKI NBR rubber aan u levert

  Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten van nitrile rubber van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. Meestal is het rubber zwart, het witte rubber is voor toepassingen in de voedselindustrie. De artikelen die wij uit NBR rubber produceren kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.