EKI 1515 Silicone sponsrubber

  • Grondstof: silicone sponsrubber
  • Kleur: wit
  • Dichtheid: 250 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant of zonder
  • Geschikt voor: Afdichtingen bij hogere temperaturen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Hoe wordt dit silicone sponsrubber geleverd?

EKI 1515 is een wit silicone sponsrubber, ook wel silicone mosrubber genoemd, dat geproduceerd wordt in rollen van 1 meter breed. Uit deze rollen snijden wij bij EKI verschillende vormen, zoals kleinere bandjes, ringen en andere vormen. Doordat het materiaal uit moederrollen gesneden wordt, in plaats van geëxtrudeerd zoals de EKI 1505, hebben wij meer flexibiliteit in de verschillende afmetingen. Bij extrusie is tevens de tolerantie op de afmetingen hoger en zullen de afmetingen van de breedte dus sneller een klein beetje afwijken van het gewenste formaat dan bij snijden. Ook is het gemakkelijker om kleinere hoeveelheden te leveren wanneer het materiaal gesneden wordt, in plaats van geëxtrudeerd. Het nadeel van het snijden van vormen uit rollen is dat de huid die aan de zijkanten van het materiaal zat weggesneden wordt. Daardoor is de gesloten huid nog maar aan twee zijden van het sponsrubber aanwezig, namelijk de boven- en onderkant. Aan deze twee zijden is het materiaal daardoor waterdicht. Als u op zoek bent naar een silicone sponsrubber waarbij de gesloten huid aan alle vier de zijden van het materiaal aanwezig is, bekijk dan eens de EKI 1505. We kunnen EKI 1515 op maat leveren in verschillende gewenste diktes. De meest voorkomende diktes zijn 2 tot 10 mm, maar op aanvraag kunnen we ook kijken of andere diktes mogelijk zijn aangezien wij alles op maat produceren op onze eigen machines. We kunnen de rollen, bandjes en verschillende vormen zowel ongelijmd als enkelzijdig zelfklevend leveren. In tegenstelling tot de EKI 1505 is de zelfklevende zijde hier wel gemakkelijk aan te brengen en zal deze dus goed plakken.


Wat zijn de eigenschappen van dit silicone mosrubber?

Silicone mosrubber is een zacht materiaal dat gemakkelijk in te drukken is. Ook na het indrukken blijft het flexibel. Het bijzondere aan dit materiaal is dat het gebruikt kan worden bij hoge temperaturen tot wel 200-230°C. Daarnaast kan het toegepast worden bij contact met UV-straling en ozon en heeft het een goede weerbestendigheid. Daardoor kan het zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het materiaal is erg verouderingsbestendig, waterbestendig en het kan goed gebruikt worden in toepassingen waarbij het in contact komt met drinkwater. Dit sponsrubber zal het drinkwater niet aantasten en andersom ook niet. Andere bijzondere eigenschappen van silicone sponsrubber zijn dat het gebruikt kan worden in contact met ultraviolet licht, corona ontlading, kosmische straling en ioniserende straling.


Waar kan ik EKI 1515 voor gebruiken?

Dit silicone sponsrubber is goed geschikt voor afdichtingen tegen stof, water en lucht. Omdat het toegepast kan worden in situaties waarbij het in contact komt met hogere temperaturen, wordt het dus veel gebruikt als afdichtingsband bij hogere temperaturen. Ook kan het gebruikt worden als schokdemping en geluidsisolatie. Zo kan het toegepast worden als stootrand dankzij deze schokdempende eigenschappen en omdat het een erg veerkrachtig materiaal is. Door de waterbestendige eigenschappen, ook bij contact met drinkwater, kan het gebruikt worden in situaties waarbij veel contact is met water. De bestendigheid tegen verschillende invloeden van buitenaf maken silicone mosrubber een geschikt materiaal voor veeleisende afdichtingen. Denk hierbij aan het afdichten van deuren, luiken, ovens, deksels, mangaten en verwarmingsketels.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof silicone
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal sponsrubber
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Kleur wit
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur gesloten
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Hardheid (Shore 00) 40 Shore 00
Range: 35 Shore 00 tot 50 Shore 00
Shore 00 wordt gebruikt om de hardheid te meten van flexibel indrukbaar gesloten schuim of celrubber. Bij hard rubber wordt de hardheid gemeten in shore A. Dus a.u.b. een duidelijk onderscheid maken tussen beiden: bijvoorbeeld 50 shore 00 is gemakkelijk 50% in te drukken, maar 50 shore A maar bijvoorbeeld 10%. Hele zachte materialen zoals het schuim van matrassen zijn ook niet te meten met shore 00. Ook als de shore 00 hardheid van materialen op de correcte manier gemeten wordt, dan zal er toch altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Hardheid (Shore A) 10 à 15 Shore A
Range: tot
Shore A wordt gebruikt om de hardheid aan te duiden van rubber en sponsrubber. De shore A hardheid wordt gemeten door met een bepaalde kracht, de diepte van indrukken op het materiaal te meten. Dit gebeurd met een shore A meter. Het meten van de shore A hardheid van hardere materialen zoals rubber dient op de correcte manier te gebeuren. Toch zal er altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Dichtheid 250 kg/m³
Range: 225 kg/m³ tot 275 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant of zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Niet standaard diktes op aanvraag bij grotere aantallen
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Max breedte rollen 1000 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
WRAS conform  
WRAS tot 85 °C  
Temperatuur -60 °C tot +220 °C kortstondig +230 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Brittle point -80 °C (ASTM D746)  
Lambda 0,24 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Waterabsorptie < 3% (ASTM D1056-14)  
Kracht voor 25% compressie 38 kPa (ASTM D1056)
Range: 20 - 50 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Bij 25% indrukken wordt vooral gewerkt met standaard ranges: 0-15, 15-35, 20-50, 35-65, 65-90, 90-120 en 120-175. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Kracht voor 40% compressie 90 kPa (DIN EN ISO 3386)
Range: 60 - 120 kPa
 
Kracht voor 50% compressie 110 kPa (NF R 99211-80)
Range: 80 - 160 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Deze ASTM norm werkt met standaard ranges: 20-40, 30-60, 40-80, 60-120, 80-160, 120-200, 160-250, 200-300 en 250-350. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Compressie set: 50%, 24h, 70 °C: na 24 h: range < 10% (DIN EN ISO 1856)  
Compressie set: 50%, 24h, 100 °C: na 24h < 25% (DIN EN ISO 1856)  
Treksterkte 605 kPa (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 500 kPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 160% (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 125%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Maximaal % indrukken 50%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Limiting oxygen index 24%  
Radiation resistance > 10^5 grays grays  
Dielectric strength 23 kV.mm^-1 kV/mm  
Dielectric constant 2.9  
Dissipationfactor 3 x 10^-4  
Volume resistivity 3x10^15 Ω.cm  
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid heel goed  
Ozonbestendigheid heel goed  
Toepassing met olie slecht  
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 1 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 40081100
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen


Stel samen en bestel - EKI 1515 Silicone sponsrubber

Stel samen en bestel - EKI 1515 Silicone sponsrubber

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier