EKI 978 NR celrubber oranje

  • Grondstof: NR celrubber
  • Kleur: oranje
  • Dichtheid: 300 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Heel vaak indrukken, o.a. in vacuum toepassingen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit NR celrubber en hoe wordt het geleverd?

EKI 978 is een oranje NR celrubber (natuurrubber) en wordt ook wel Schwammgummi genoemd. Het is een materiaal met een fijnecellige open celstructuur, in dit geval met een dichtheid van 300 kg/m3. Daardoor is EKI 978 wat harder dan de andere soorten NR celrubber in ons assortiment. Hierdoor neemt het ook minder water op dan de andere varianten. De bijzondere eigenschap van Schwammgummi is dat het hele goede mechanische eigenschappen heeft. Dit houdt in dat het materiaal veelvuldig ingedrukt kan worden, waarna het altijd terug zal keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Daarom is het een erg vervormbaar materiaal met een hoge elasticiteit. Het oranje celrubber heeft een hoge waterbestendigheid, maar is daarentegen niet waterdicht. Het neemt water en andere vloeistoffen zelfs juist op als een soort spons. Desondanks hebben we het hier niet over een sponsrubber, wat de naam wel zou doen vermoeden, het is een celrubber van natuurrubber. Dit materiaal kan niet goed buiten gebruikt worden omdat het tegen diverse omstandigheden buiten niet bestand is. Daarom wordt het voornamelijk binnen toegepast. NR celrubber heeft een hoge scheurbestendigheid en goede schokabsorberende eigenschappen. Wij verwerken Schwammgummi vanuit grote blokken tot allerlei vormen. Deze kunnen wij op maat maken in verschillende afmetingen en diktes. Deze vormen, zoals blokjes en schijven, kunnen wij ook enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leveren.


Waar kan ik EKI 978 voor gebruiken?

Doordat NR celrubber zulke goede mechanische eigenschappen heeft, wordt het voornamelijk gebruikt in toepassingen waar het veel ingedrukt wordt. Het verliest in dit soort toepassingen zijn vorm namelijk niet. Dit soort toepassingen kunnen zijn zoals het schuim in transportbanden, aandrukwalsen en etiketteermachines. Hier is een mechanisch sterk schuim van belang. Omdat EKI 978 wat harder is, kan het meer weerstand bieden. Daardoor kan het ook gebruikt worden bij toepassingen zwaarbij de druk tijdens het aandrukken wat hoger is. Een andere bekende toepassing van Schwammgummi is in vacuum pads. Daarnaast wordt het gebruikt om pads te maken waar onder andere auto’s mee gepolijst worden. Wanneer natuurrubber celrubber tot een bal verwerkt wordt, wordt het gebruikt om leidingen, betonpompen en melkmachines schoon te maken. Het materiaal wordt dan door de leidingen heen geduwd, wat gemakkelijk gaat dankzij de hoge elasticiteit. Een andere toepassing is in een wrijfbord, om vloeistof uit te wrijven. Tot slot wordt NR celrubber ook gebruikt in de voedingssector, namelijk bij het labelen van (wijn)fless en het spoelen van aardappels.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof NR
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal celrubber
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Unieke eigenschap fijncellig
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur oranje
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur open
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Dichtheid 300 kg/m³
Range: 260 kg/m³ tot 340 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 10, 15, 20, 25, 30 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Minimum dikte 3 mm
De minimum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Vaak gaat het om een standaard dikte. Mocht u toch dunner willen, neem dan aub contact met ons op. Soms is het wel mogelijk en soms hebben we alternatieve materialen waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Maximum dikte 80 mm
De maximum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Mocht u toch dikker willen, neem dan aub contact met ons op. Voor bepaalde materialen lijmen we meerdere lagen op elkaar om toch de gewenste dikte te verkrijgen, bij andere materialen kunnen we grotere blokken nemen. Wat mogelijk is hangt dan meestal af van de overige gewenste afmetingen en vorm.
Niet standaard diktes uit masterblokken schilt EKI iedere dikte
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -30 °C tot +60 °C kortstondig +70 °C  
Water opname % van gewicht > 30%  
Kracht voor 40% compressie 31 kPa (DIN EN ISO 3386)
 
Compressie set: 50%, 24h, 23 °C 4% (ASTM D 1056-07)
Grens: < 25%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter. Op de meetresultaten van de compressie set zit variatie o.a. door toleranties in het materiaal. Vanuit de norm worden maximale grenswaardes aangegeven.
Compressie set: 50%, 24h, 40 °C 17% (NF R 99211-80)
Grens: < 60%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Heel vaak korstondig indrukken heel goed  
Rek bij breuk 488% (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 450%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Scheursterkte 2,5 N/mm (DIN EN ISO 8067)
Grens: > 2 N/mm
 
Elasticiteit heel hoog  
Maximaal % indrukken 66%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid slecht  
Ozonbestendigheid slecht  
Toepassing met olie slecht  
Contact met koper en zilver corrosief
Afhankelijk van de gebruikte stoffen tijdens het vulkanisatieproces reageert het celrubber, sponsrubber en rubber wel (corrosief) of niet (niet corrosief) met zilver en koper. Als er contact is met zilver en koper bijvoorbeeld bij juwelen gebruik dan een niet corrosief materiaal.
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 1 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 40081100
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel samen en bestel - EKI 978 NR celrubber oranje

Stel samen en bestel - EKI 978 NR celrubber oranje

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier