Wat is NR natuurrubber

Alles over NR

NR (ook wel natuurrubber genoemd) is één van de twee soorten rubber die in de wereld bestaan: natuurlijk en synthetisch rubber. EKI levert twee verschillende soorten producten die van natuurrubber (ook wel para rubber genoemd) gemaakt zijn. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is natuurrubber NR

Wat is natuurrubber (NR)?

De twee verschillende soorten rubber in de wereld zijn natuurrubber en synthetisch rubber. Bij synthetisch rubber geldt dat het is geproduceerd door de mens door middel van polymerisatie. Natuurrubber (ook wel para rubber genoemd) ontstaat uit een emulsie van sap (latex) dat weer gewonnen wordt uit Braziliaanse rubberbomen. Deze latex bestaat ongeveer voor 33% al uit rubber. Om er uiteindelijk volledig rubber van te maken, wordt dit sap gefilterd, verdund met water en met zuur behandeld. Dit zuur zorgt voor het stollingsproces van de rubberdeeltjes. Wanneer dit proces klaar is, blijft er alleen nog rubber over.

 


Welke eigenschappen heeft natuurrubber?

Natuurrubber heeft diverse kenmerken zoals uitstekende mechanische eigenschappen. Dit houdt in dat natuurrubber nadat het volledig wordt ingedrukt, weer terug zal keren naar zijn originele vorm. Verder is het afhankelijk van wat er vervolgens van wordt gemaakt, welke positieve eigenschappen natuurrubber nog meer kan hebben. In sommige gevallen is het materiaal heel slijtvast en neemt het vloeistof goed op.

Natuurrubber eigenschappen NR

 Wat zijn de verschillende typen?

NR sponsrubber
NR celrubber

EKI’s assortiment heeft twee verschillende soorten natuurrubber. Dit zijn NR sponsrubber en NR celrubber.

NR sponsrubber is van alle sponsrubbers (ook wel mosrubbers genoemd) de meest natuurlijke variant. Doordat het afkomstig is van natuurrubber, heeft NR sponsrubber de beste mechanische eigenschappen van alle mosrubbers. Hierdoor zal het, nadat het volledig is ingedrukt, weer terugkeren naar zijn originele vorm hoe vaak dit ook wordt gedaan. Ook is het sponsrubber zacht en elastisch en staat het bekend als een erg slijtvast materiaal. Het is een opencellig materiaal waar een soort huid omheen zit. Doordat deze huid aan de zijkanten eraf wordt gesneden, is het materiaal niet volledig waterdicht. Omdat NR mosrubber van natuurrubber gemaakt is, kan het minder goed tegen invloeden van ozon en UV-straling. Enkele andere nadelen van dit sponsrubber zijn dat het wat sneller veroudert en niet vlamdovend is. Daar staat dan weer tegenover dat het materiaal lang goed blijft bij veelvuldig gebruik bij lage temperaturen. Ook is het materiaal goed bestand tegen alkaliën.

Een ander materiaal dat van natuurrubber gemaakt wordt, is NR celrubber. Dit materiaal staat ook wel bekend onder de naam Schwammgummi. Het heeft net als NR sponsrubber goede mechanische eigenschappen en is niet volledig waterdicht (neemt zelfs vloeistoffen op). Verder heeft NR celrubber geen goede bestendigheid tegen weersinvloeden zoals andere celrubbers. Wel heeft het een hele hoge elasticiteit. Hierdoor is het materiaal erg scheurbestendig en zeer vervormbaar. NR celrubber is te verkrijgen in verschillende soorten hardheden en dichtheden. Dit maakt het een erg veelzijdig materiaal.

 


NR toepassing natuurrubber

Hoe wordt NR toegepast?

NR sponsrubber kan op verschillende plekken worden gebruikt. Vooral op plaatsen waar een rubber benodigd is met goede mechanische eigenschappen, kan dit rubber uitstekend ingezet worden. Denk hierbij aan toepassingen op technisch gebied, maar ook aan toepassingen in de voedselindustrie. Zo zien we NR sponsrubber bijvoorbeeld terug bij het reinigen en spoelen van aardappels of het labelen van wijnflessen. Ook is het bijvoorbeeld geschikt als opvulmateriaal voor stansmessen als uitdrukrubber of in opslagruimtes om trillingen op te vangen.

NR celrubber is een erg veelzijdig materiaal, waardoor het ook erg veel toepassingen kent. Zo wordt het onder meer gebruikt om vacuüm pads en foam pads te maken. Verder kan het materiaal ingezet worden voor het schoonmaken van een leiding wanneer dit materiaal tot een bal gevormd wordt. Op deze manier kunnen ook betonpompen en melkmachines in de veehouderij schoongemaakt worden. Een andere toepassing van NR celrubber is als aandrukwals in etiketteermachines. Vanwege de eigenschappen van het materiaal, dat overeenkomt met een spons, werd het celrubber vroeger gebruikt om postzegels te plakken. Hierdoor hoefde men niet alle postzegels één voor één te likken. Omdat NR celrubber goed vloeistoffen opneemt, blijft het ook erg lang nat. Dit was voor het plakken van de postzegels natuurlijk ideaal.

Verder zien we natuurrubber ook terug in zeer uiteenlopende producten zoals autobanden, transportbanden, riemen, afdichtingen, schoenzolen, elastieken, kleefstoffen en diverse latex artikelen zoals ballonnen, chirurgische handschoenen en condooms.

 In welke EKI producten zit NR verwerkt?

EKI levert natuurrubber in bandjes, ringen, blokjes, kaders en andere vormen. Al onze artikelen zijn van hoogstaande kwaliteit en kunnen in standaardmaten of op maat gemaakt geleverd worden. Verder bieden wij onze artikelen in grote aantallen en in kleine aantallen aan en hebben wij altijd een korte levertijd binnen heel Europa. Dit is ongeacht de grootte van de afname.

Voor ons NR sponsrubber kunt u kiezen uit de kleuren grijs, zwart en blauw. Verder heeft u de keuzemogelijkheid tussen platen en rollen. Ook kunt u een bepaalde hardheid kiezen. Daarnaast is ons NR celrubber verkrijgbaar in de kleur oranje en in verschillende dichtheden. Wij kunnen dit celrubber in diverse vormen op maat maken in verschillende diktes.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier