Wat is NBR

Alles over NBR

NBR is een rubber dat erg goed tegen langdurig contact met olie kan, waardoor het op vele plaatsen terug te vinden is. Voorbeelden zijn garages, werkplaatsen, machineruimtes, scheepvaart en bij olieplatformen. Het is daarnaast geschikt voor afdichtingen in de industrie. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is NBR

Wat is NBR?

NBR is een afkorting en staat voor nitrilbutadieenrubber. Het wordt ook wel nitrilrubber genoemd en wordt gemaakt door de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen.

 


Welke eigenschappen heeft NBR?

Door de goede eigenschappen van NBR, kent deze grondstof meerdere verwerkingsmogelijkheden. Over het algemeen is het goed bestand tegen minerale oliën en brandstoffen. Verder is het materiaal ook goed indrukbaar en heeft het goede mechanische eigenschappen, waardoor het daarna weer terug zal keren naar de oorspronkelijke vorm. Daarnaast is NBR goed bestand tegen hitte en kan het daarom gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30 °C en 120 °C. Toch wordt, ondanks de redelijke bescherming tegen ozon en UV-straling, NBR rubber voornamelijk binnen gebruikt.

NBR eigenschappen

 Wat zijn de verschillende typen?

NBR rubber
NBR celrubber

Van NBR worden doorgaans twee verschillende materialen gemaakt: NBR rubber (nitrilbutadieenrubber) en NBR celrubber. Beide materialen hebben hun eigen kenmerken.

NBR rubber wordt ook wel nitrilrubber genoemd en is een elastomeer. NBR is een synthetisch polymeer en wordt gemaakt door de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. De mechanische eigenschappen zijn erg goed, wat ervoor zorgt dat na het indrukken het materiaal weer naar zijn oorspronkelijke vorm terug zal keren. Verder is NBR rubber zeer slijtvast, waardoor het een lange levensduur heeft. Ook biedt dit materiaal een goede weerstand tegen oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Dit materiaal heeft een hoge breukweerstand, wat betekent dat het rubber goed gebogen en samengedrukt kan worden. Daarnaast laat NBR geen gassen door en kan het materiaal goed tegen anorganische chemische producten. Uitzonderingen hierop zijn antioxidanten en chloor.

Een ander materiaal dat gemaakt wordt van NBR, is NBR celrubber. Deze celrubbersoort is het meest geschikt om in te zetten bij contact met olie. Net als neopreen celrubber heeft het een gesloten celstructuur, waardoor het geen vloeistoffen doorlaat. Ook werkt NBR celrubber vlamdovend en kan het goed schokken absorberen. Als men op zoek is naar een celrubber die het beste vlamdovend werkt en niet of nauwelijks in contact hoeft te komen met olie, kan beter voor neopreen celrubber gekozen worden. Net als de rubber variant keert ook het celrubber goed terug naar zijn originele vorm nadat het ingedrukt is geweest. Dit type celrubber is daarnaast erg zacht en flexibel.

Wel geldt bij NBR dat de hoogte van het aandeel aan acrylnitril-componenten ten opzichte van de butadieen-componenten bepalend is voor de mate van bestendigheid tegen smeermiddelen en brandstoffen en haar drukvervormingsrest. Gemiddeld ligt het percentage acrylnitril zo rond de 34%. Wanneer dit percentage hoger wordt, verbeteren de mechanische eigenschappen en wordt de weerstand tegen olie en brandstof hoger. Bij een hoger percentage acrylnitril, wordt het rubber wel sneller bros als het bij hogere temperaturen gebruikt wordt.

 


NBR rubber offshore toepassing

Hoe wordt NBR toegepast?

NBR rubber wordt door de goede bestendigheid tegen (langdurig) contact met olie veel gebruikt op plaatsen waar veel met olie gewerkt wordt. Hiermee bedoelen we onder meer garages of werkplaatsen, bij de constructie van olieplatformen en in de petrochemische industrie. Het rubber kan goed worden gebruikt voor afdichtingen in de industrie. De meeste O-ringen worden tevens van NBR rubber gemaakt. Ook worden van dit materiaal veel hygiënische handschoenen gemaakt voor de medische sector. Deze handschoenen heten ook wel nitril handschoenen. Verder ziet men nitrilrubber terug in bekledingen van kabels en leidingen en in riemen. Als laatste is het materiaal ook geschikt als onderdeel in een vulmachine van dranken.

Omdat bij celrubbers die bestand moeten zijn tegen UV-straling en ozon voornamelijk gekozen wordt voor EPDM celrubber, is de toepassing van NBR celrubber voornamelijk binnen. Door de goede bestendigheid tegen olie en zijn vlamdovende werking, wordt NBR celrubber voornamelijk ingezet in machineruimtes, in de scheepvaart en in de machinebouw. Ook ziet u dit materiaal terug in offshore. Voornamelijk wordt dit materiaal op deze plaatsen ingezet voor afdichtingen. Omdat deze celrubber variant het meest geschikt is bij (langdurig) contact met olie, is het ook een materiaal dat veelvuldig terugkomt op boorplatforms. Verder wordt dit materiaal nog wel eens in kleding verwerkt voor het absorberen van schokken. Denk hierbij aan kleding en accessoires voor gevechtssporten. Daarnaast kan het dienen als materiaal voor yogamatten en ingezet worden voor geluidsisolatie.

 In welke EKI producten zit NBR verwerkt?

Bij EKI vindt u voornamelijk NBR rubber in de kleur zwart. Ons witte rubber is geschikt voor de voedselindustrie. Wij leveren het rubber in diverse vormen, denk hierbij onder andere aan stroken en platen.

EKI levert ook diverse NBR celrubber producten zoals celrubberband, celrubberplaat, zelfklevende afdichtingsband en tochtstrips. Deze producten kunnen daarnaast in diverse vormen naar wens gesneden worden. Voorbeelden hiervan zijn blokjes, kaders, schijven en ringen. Alle vormen kunnen daarnaast ook geleverd worden met een enkelzijdige of dubbelzijdige zelfklevende laag. NBR celrubber wordt door ons in de kleur zwart geleverd en is beschikbaar in verschillende hardheden.

Al onze producten zijn van superieure kwaliteit, zowel onze standaardmaten als onze op maat gemaakte. Onze producten kunnen in grote of in kleine aantallen geleverd worden en hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd in heel Europa.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier