Wat is SBR

Alles over SBR

SBR is het oudste synthetische rubber en de meest voorkomende soort rubber. Het materiaal wordt vanwege zijn positieve eigenschappen veel gebruikt als isolatie, afdichting en om schokken en trillingen te absorberen. U ziet het daarnaast vaak in autobanden, veren en lagers. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is styrol butadieen rubber

Wat is SBR?

SBR is een synthetische rubbersoort en staat voor Styrol Butadieen Rubber. Dit materiaal is de meest gebruikte grondstof voor rubber. De basis hiervan bestaat uit butadieen rubber wat is aangevuld met 10 tot 35 procent styreen.

 


Welke eigenschappen heeft SBR?

Door het combineren van butadieen rubber en styreen, ontstaat er een rubber dat beter bestand is tegen veroudering en warmte. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tussen de -20 °C en 90 °C. Dit maakt het mogelijk het te gebruiken als isolatie en voor demping en schokabsorptie. Verder is het slijtvast bij binnenshuis gebruik vanwege de goede weerstand tegen slijtage door wrijving.

Ook staat SBR rubber erom bekend goede mechanische eigenschappen te hebben. Dit betekent dat wanneer u het materiaal volledig indrukt, deze daarna weer goed terugkeert naar zijn originele vorm. Door de flexibiliteit en veerkracht van het materiaal, is de kans op scheuren zeer klein. Wel is het minder elastisch dan bijvoorbeeld natuurrubber. De hardheid van SBR zit tussen de 40 en 95 shore A. Verder kan het materiaal uitstekend tegen water, zuren, zouten en basen. Echter is het niet aan te raden het rubber in contact te brengen met (minerale) oliën, oplosmiddelen, koolwaterstoffen en brandstoffen. Wanneer u toch op zoek bent naar een rubber dat hiertegen bestand is, dan raden wij NBR rubber aan.

SBR eigenschappen

 


SBR rubber mat

Hoe wordt het toegepast?

SBR is een universeel gebruikt type rubber en kent binnenshuis diverse toepassingsmogelijkheden. Zo wordt dit materiaal gebruikt voor rubber matten, als oplegrubber in constructies (bijvoorbeeld onder zware balken en in schoenzolen) en voor antislipmatten. Verder kunt u het terugvinden in de bouw, in de medische sector, in de scheepvaart en in de industrie. Rubberplaten van dit materiaal worden bijvoorbeeld ingezet voor het voorkomen van lekkages of de doorstroom van lucht. Ook kan het dienen als geluidsisolatie of in verpakkingen.

SBR is een materiaal dat zich makkelijk laat verwerken en is daardoor in allerlei vormen en diktes te snijden. Voorbeelden hiervan zijn ringen, platen, stroken en pakkingen. Vervolgens kunnen deze producten ingezet worden voor isolatie, afdichting of ter absorptie van schokken en/of trillingen. Ook ziet u het materiaal terug in autobanden, lagers, veren en ondervloeren. Als laatste kunt u het terugvinden in de voedingsmiddelenindustrie, ruimtevaart, machinebouw en landbouw vanwege de talloze toepassingen.

 In welke EKI producten zit SBR verwerkt?

Bij EKI kunt u SBR in erg veel producten terugvinden. Voorbeelden hiervan zijn rubber strips, rubberplaten en rubberstroken. Al deze producten zijn van hoogstaande kwaliteit en zijn zowel te leveren in standaardmaten als op maat gemaakt. Het SBR rubber is vaak zwart. Het witte rubber wordt in de voedselindustrie gebruikt voor diverse toepassingen.


Terug naar het overzicht

 

 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier