NBR nitrilbutadieenrubber

NBR

Bent u op zoek naar NBR? Wij leveren verschillende producten die van Nitril Butadieen Rubber gemaakt zijn, zoals NBR rubber en NBR celrubber. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

NBR rubber

NBR rubber (nitrilbutadieenrubber), ook wel kortweg nitrilrubber genoemd, is een elastomeer. Hierdoor heeft het uitstekende mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het materiaal na indrukken goed terugkeert naar de originele vorm. Door zijn slijtvaste eigenschappen gaat het nitrile rubber erg lang mee. Het is daarnaast erg goed bestand tegen vetten, oliën, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. Ook heeft het een goede hittebestendigheid, NBR kan namelijk gebruikt worden bij temperaturen tussen de -30°C en 120°C. Het materiaal heeft een redelijke UV- en ozonbestendigheid, maar desondanks zijn de meeste toepassingen van nitrilrubber binnen. NBR plaatrubber heeft een hoge breukweerstand, waardoor het goed tegen buigen en samendrukken kan zonder dat het breekt. Het materiaal zal gassen niet doorlaten. Het is goed bestand tegen anorganische chemische producten, met uitzondering van antioxidanten en chloor. Deze eigenschappen worden mede bepaald door het gehalte aan acrylnitril in het materiaal. Dit gehalte kan variëren van 18% tot circa 50%. Gemiddeld ligt het percentage acrylnitril zo rond de 34%. Wanneer dit percentage hoger wordt, verbeteren de mechanische eigenschappen en wordt de weerstand tegen olie en brandstof hoger. Bij een hoger percentage acrylnitril wordt het rubber wel sneller bros als het bij hogere temperaturen gebruikt wordt.

NBR rubber

Doordat het materiaal zo goed bestand is tegen olie en ook gebruikt kan worden bij langdurig contact hiermee, wordt NBR rubber veel gebruikt in bijvoorbeeld garages of werkplaatsen. Ook bij de constructie van olieplatformen en in de petrochemische industrie wordt het veel toegepast. Daarnaast wordt het gebruikt voor afdichtingen in de industrie en is het het meest gebruikte materiaal waar O-ringen van gemaakt worden. Een andere bekende toepassing van NBR zijn de hygiënische handschoenen die in de medische sector gebruikt worden. Deze worden hiervan gemaakt, vandaar dat zij ook wel nitril handschoenen genoemd worden. Andere voorbeelden van toepassingen zijn bijvoorbeeld riemen, de bekledingen van kabels en leidingen en als onderdelen in vulmachines van dranken.

NBR celrubber

NBR celrubber

Van alle soorten celrubber is dit de soort die het beste gebruikt kan worden bij toepassingen waar contact is met olie. NBR celrubber, ook wel nitril celrubber is namelijk geschikt bij langdurig of zelfs permanent contact met olie. Het materiaal heeft een gesloten celstructuur, waardoor het geen vloeistoffen doorlaat. Ook heeft het goede vlamdovende eigenschappen en heeft het een goede schokabsorptie. Als u op zoek bent naar de beste vlamdovendheid waarbij minder contact met olie plaatsvindt, raden wij aan om de neoprene variant te kiezen. Het is minder goed bestand tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling en ozon dan bijvoorbeeld EPDM celrubber. Hierdoor zijn de toepassingen van NBR voornamelijk binnen en wordt het buitenshuis weinig gebruikt. Daarnaast heeft het goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het materiaal goed terugkeert naar zijn originele vorm na indrukken. Het materiaal is namelijk erg zacht en flexibel.

Door zijn uitstekende bestendigheid tegen olie en goede vlamdovendheid, zie je NBR celrubber veel terug bij toepassingen in machineruimtes, in de scheepvaart, offshore en in de machinebouw. Hier wordt het dan veelal gebruikt voor afdichtingen. Door die goede oliebestendigheid is het ook een veelvoorkomend materiaal op boorplatforms. Andere toepassingen van nitiril celrubber zijn als schokabsorptie in kleding voor gevechtssport en accessoires en als het materiaal waar yogamatten van gemaakt kunnen worden. Tot slot kan het gebruikt worden als geluidsisolatie.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier