EKI 9190 Brandwerend band

  • Grondstof: keramisch band
  • Kleur: zwart
  • Dichtheid: 250 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant of zonder
  • Geschikt voor: Brandwerende afdichtingen van kozijnen van deuren en ramen.
Alle specificaties bekijken

Wat zijn de eigenschappen van dit brandwerend band en hoe wordt het geleverd?

EKI 9190 is een zwart keramisch band, dit is een brandwerende band. Men noemt het ook wel keraband. Deze band wordt gemaakt van asbestvrije silicaatvezels, daardoor biedt het bestendigheid tegen temperaturen tot wel 1100°C. Bij brand zal het materiaal geen rook of geur produceren en zal het niet gaan druipen. Keramisch band biedt brandwering tot tussen de 30 en 60 minuten, afhankelijk van de montagewijze en afmetingen. Daarnaast biedt het materiaal een goede verouderingsbestendigheid, waardoor het lang mee zal gaan. EKI 9190 is geschikt voor het afdichten van evenwijdige voegen met weinig voegverloop. Wanneer het door water nat geworden is, kan het opnieuw gebruikt worden als het opgedroogd is. Daardoor kan het niet alleen binnen, maar ook buiten toegepast worden. Deze keramische band leveren wij in de kleur zwart en in verschillende diktes. De brandwerende beglazingsband kan ook enkelzijdig zelfklevend geleverd worden. We voorzien de band dan aan één zijde van een zelfklevende laag van gemodificeerd acrylaat, die wordt afgedekt met PE folie. Wij leveren EKI 9190 in verschillende lengtes en afnames. Als u de beste thermische isolatie voor uw toepassing wilt realiseren, moet u de band 20% comprimeren nadat het aangebracht is. Bent u op zoek naar de witte variant van dit keramisch band? Bekijkt u dan EKI 9195.


Waar kan ik EKI 9190 voor gebruiken?

De meest voorkomende toepassing van EKI 9190 is om brandwerende afdichtingen bij brandwerend glas, deuren en kozijnen te realiseren. Dit komt onder andere voor bij hotels, ziekenhuizen, laboratoria, flats en zonnebanken. Dit zijn dus voornamelijk openbare ruimtes waarbij een verhoogde kans op brand of extreem hoge temperaturen plaatsvindt. De keramische band wordt aan de binnenkant van het kozijn of de deursponning aangebracht om een brandwerende afdichting te creëren. Dit gebeurt vaak bij brandveilige deuren, die van verschillende materialen gemaakt kunnen worden. Denk hierbij aan hout, staal en aluminium. Daarnaast is keramisch band geschikt als brandwerende tochtstrip bij (scheidings)wanden, plafonds en voegen. Omdat het zo goed bestand is tegen extreme temperaturen, wordt het gebruikt in diverse brandvertragende systemen. Maar daarom is het ook geschikt als isolatiemateriaal in de klimaat- en verwarmingsindustrie en de ovenbouw.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof keramisch
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal band
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Type lijm, kleefstof acrylaat gemodificeerd  
Unieke eigenschap brandwerend
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur zwart
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur vezels
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Dichtheid 250 kg/m³
Range: 200 kg/m³ tot 300 kg/m³
Norm:
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant of zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 3, 4, 2005 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Max breedte rollen 1000 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Meest verkochte afmetingen 3x9, 4x9
Soms zijn er maar een paar afmetingen mogelijk, soms heel veel. Mocht de gewenste afmeting er niet tussen staan, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of alternatieven.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Brandwerend ja  
Brandgedrag geen rook of geur, druipt niet  
Temperatuur -40 °C tot +1100 °C kortstondig +n.v.t. °C  
Smelttemperatuur 1330 °C  
Lambda bij 600 °C: 0,09 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Treksterkte 385 kPa (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 350 kPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Maximaal % indrukken 50%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
REACH ja
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS ja
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar ja
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij ja
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 1 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 69149000
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier