EKI 1930 Brandwerend band

  • Grondstof: minerale vezel en grafiet band
  • Kleur: grijs
  • Zelfklevend: 1 kant
  • Geschikt voor: Brandwerende afdichtingen van kozijnen van deuren en ramen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit brandwerend band en hoe wordt het geleverd?

EKI 1930 is een speciaal soort brandwerend band, namelijk brandwerende zwelband. Het wordt ook wel opschuimend band of opzwelband genoemd. Wat dit materiaal zo speciaal maakt, is dat het bij aanraking met een temperatuur van rond de 300°C opzwelt tot wel 9x het oorspronkelijke volume. Wanneer dit gebeurt, hecht de brandwerende zwelband zich aan de beglazing en het kozijn. Hiermee wordt doorslag van vlammen, rook en giftige gassen tijdens een brand voorkomen. Het zal tussen de 30 en 60 minuten brandwering bieden, afhankelijk van de wijze van monteren en de gebruikte afmetingen. EKI 1930 wordt gemaakt van minerale vezels en grafiet en is grijs van kleur. Grafiet heeft brandvertragende eigenschappen. Omdat de beglazingsband erg zacht is en goede mechanische eigenschappen heeft, kan het zowel bij vlakke voegen gebruikt worden als bij onregelmatige voegen met een groot voegverloop. Daarnaast is het bestand tegen water en heeft het een goede verouderingsbestendigheid. We leveren deze zwelband in diverse afmetingen en afnames, met een dikte van 2, 3 of 4 mm. De brandwerende strips worden enkelzijdig zelfklevend geleverd. Dit maakt montage op bijvoorbeeld een kozijn sneller en gemakkelijker.


Waar kan ik EKI 1930 voor gebruiken?

Brandwerende zwelband wordt met name gebruikt om afdichtingen van kozijnen van deuren en ramen in openbare ruimten te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn flats, ziekenhuizen, hotels, maar bijvoorbeeld ook laboratoria en andere ruimten waarbij een verhoogde kans op brand is. EKI 1930 wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning, om bijvoorbeeld branddeuren en brandwerende ramen af te dichten. Deze brandwerende deuren kunnen van diverse materialen gemaakt zijn, zoals staal, hout en aluminium. Bij het zetten van glas is het een veelgebruikt product. Daarnaast kunnen er (scheidings)wanden, plafonds en voegen mee afgedicht worden. Door de uitstekende bestendigheid tegen hoge temperaturen van de zwelband, wordt het in allerlei brandvertragende systemen gebruikt. Maar om deze reden wordt brandwerend band ook in de klimaat- en verwarmingsindustrie en ter isolering in de ovenbouw gebruikt.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof minerale vezel en grafiet
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal band
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Unieke eigenschap brandwerend
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur grijs
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Algemene werking opzwelband bij brand, rond 300 °C zwelt 9x op  
Celstructuur vezels
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 2, 3 en 4 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Meest verkochte afmetingen 3x10, 4x10, 3x15, 3x20
Soms zijn er maar een paar afmetingen mogelijk, soms heel veel. Mocht de gewenste afmeting er niet tussen staan, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of alternatieven.
Technische Eigenschappen Materiaal
Brandwerend ja  
Brandgedrag bij brand zet 9x uit in volume  
Toepassingen, Normen
REACH ja
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS ja
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar ja
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij ja
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 1 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel samen en bestel - EKI 1930 Brandwerend band

Stel samen en bestel - EKI 1930 Brandwerend band

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier