EKI 1305 PE schuim wit

  • Grondstof: PE schuim
  • Kleur: wit
  • Dichtheid: 30 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Tochtband, afdichtingen, bescherming, thermisch.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit PE schuim en hoe wordt het geleverd?

EKI 1305 is een wit PE schuim, ook wel polyethyleenschuim genoemd, dat een gesloten celstructuur heeft. Hierdoor is het bestand tegen veel verschillende substanties en houdt het zich goed in veel verschillende omstandigheden. Dit maakt dat het een erg breed inzetbaar type schuim is. Het is bijvoorbeeld bestand tegen UV-straling en invloeden van ozon en het zal zich goed houden buiten bij veel verschillende weersomstandigheden. De gesloten celstructuur zorgt ervoor dat het een waterbestendig materiaal is en houdt naast water ook stof en lucht tegen. Verder is het PE schuim goed verouderingsbestendig en kan het gebruikt worden bij erg lage temperaturen. Het is daarnaast geschikt om schokken te absorberen. Door de witte kleur van het materiaal weerkaatst het licht in plaats van dat het licht absorbeert. Dit is een erg handige eigenschap bij bijvoorbeeld toepassingen met lampen omdat er zo minder licht verloren gaat. Het materiaal is ondanks zijn brede toepasbaarheid toch redelijk goedkoop geprijsd. Wij verwerken bij EKI het polyethyleenschuim vanuit rollen die maximaal 1000 mm breed zijn naar bandjes, schijven, blokjes, rolletjes, ringen en nog veel meer vormen. Deze zijn leverbaar in een aantal standaard diktes tussen de 2 en 10 mm. Echter kunnen wij altijd kijken of we op aanvraag een afwijkende dikte kunnen leveren. Deze verschillende vormen kunnen wij zowel ongelijmd als enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leveren.


Waar kan ik EKI 1305 voor gebruiken?

Dit PE schuim is erg breed toepasbaar. Omdat het wit van kleur is, zijn de toepassingsgebieden ook op plekken waar het in het zicht kan zitten. Wit valt immers minder op als het bijvoorbeeld gebruikt wordt bij afdichtingen grenzend aan witte muren, plafonds, kozijnen of deuren. Om deze reden zie je EKI 1305 ook terug in ziekenhuizen. De licht weerkaatsende eigenschappen zorgen ervoor dat het toegepast wordt bij bijvoorbeeld lampen en lichtkoepels. Bij lichtkoepels is het ook nog eens extra geschikt als glasband, omdat dit materiaal één van de weinige schuimen is dat geen weekmakers bevat die het plexiglas of polycarbonaat aantasten. Omdat het PE schuim zowel water als lucht en stof tegenhoudt, wordt het veel gebruikt als afdichtingsband. Echter wordt het dan enkel gebruikt bij voegen die vlak zijn of weinig voegverloop hebben, zoals bijvoorbeeld bij kozijnen. Daarnaast is het geschikt als geluidsisolatie, bijvoorbeeld om onder een parketvloer of laminaat te leggen als ondervloer. Maar hier houden de toepassingsgebieden niet op, het wordt ook toegepast bij het aanstorten van beton, als afdichtingspads en als wandbekleding. Als wij het materiaal verwerken tot blokjes kan het gebruikt worden als afstandhouder bijvoorbeeld bij het transport van lichte onderdelen. Tot slot wordt dit witte polyethyleenschuim gebruikt als gesloten rugvulling voor kitten. Deze is dan bijzonder geschikt om nog niet bestaande voegen af te dichten. Omdat wij de rugvulling ook met een zelfklevende zijde kunnen leveren, blijft deze op zijn plaats. Bij bijvoorbeeld een rondschuim rugvulling is dit niet het geval. Deze blijft door zijn ronde vorm niet op de plaats liggen en kan daardoor enkel in bestaande voegen gebruikt worden. EKI 1305 kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Bent u op zoek naar de grijze variant van dit PE schuim? Bekijk dan eens de EKI 1300.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof PE
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal schuim
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Kleur wit
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur gesloten
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Hardheid (Shore 00) 45 Shore 00
Range: 40 Shore 00 tot 55 Shore 00
Shore 00 wordt gebruikt om de hardheid te meten van flexibel indrukbaar gesloten schuim of celrubber. Bij hard rubber wordt de hardheid gemeten in shore A. Dus a.u.b. een duidelijk onderscheid maken tussen beiden: bijvoorbeeld 50 shore 00 is gemakkelijk 50% in te drukken, maar 50 shore A maar bijvoorbeeld 10%. Hele zachte materialen zoals het schuim van matrassen zijn ook niet te meten met shore 00. Ook als de shore 00 hardheid van materialen op de correcte manier gemeten wordt, dan zal er toch altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Dichtheid 30 kg/m³
Range: 26 kg/m³ tot 35 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 2, 3, 4, 5, 8, 10 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Minimum dikte 2 mm
De minimum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Vaak gaat het om een standaard dikte. Mocht u toch dunner willen, neem dan aub contact met ons op. Soms is het wel mogelijk en soms hebben we alternatieve materialen waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Maximum dikte 10 mm
De maximum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Mocht u toch dikker willen, neem dan aub contact met ons op. Voor bepaalde materialen lijmen we meerdere lagen op elkaar om toch de gewenste dikte te verkrijgen, bij andere materialen kunnen we grotere blokken nemen. Wat mogelijk is hangt dan meestal af van de overige gewenste afmetingen en vorm.
Niet standaard diktes op aanvraag bij grotere aantallen
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Max breedte rollen 1000 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Celverbinding cross linked
Bij polyethyleenschuim wordt onderscheid gemaakt tussen cross linked en non-cross linked. Cross linked wil zeggen dat de lineaire polymeerstructuur is veranderd naar een driedimensionale structuur. Hierdoor wordt cross linked meestal toegepast bij de technische toepassingen.
Opbouwd uit 1 of meerdere lagen uit 1 laag
Bij polyethyleenschuim kunnen dikkere maten op 2 manier verkregen worden. Door dikke blokken te produceren bijvoorbeeld van 100mm en deze te schillen naar dunnere diktes bijvoorbeeld 50mm. Deze dikte is dan opgebouwd uit 1 laag. Een andere manier is door dunne platen op elkaar te bevestigen. Bijvoorbeeld 5 platen van 10mm geven dan ook een dikte van 50mm. Bij toepassingen waar het visuele aspect belangrijker is wordt doorgaans gekozen voor materiaal uit 1 laag.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -80 °C tot +100 °C kortstondig +110 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Lambda 0,037 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Waterabsorptie < 1% (DIN 53428)  
Kracht voor 10% compressie 20 kPa (DIN EN ISO 844)
Indicatie van hoeveel kracht is er nodig om 10% in te drukken.
Kracht voor 25% compressie 42 kPa (DIN EN ISO 844)
Range: 35 - 65 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Bij 25% indrukken wordt vooral gewerkt met standaard ranges: 0-15, 15-35, 20-50, 35-65, 65-90, 90-120 en 120-175. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Kracht voor 50% compressie 105 kPa (DIN EN ISO 844)
Range: 60 - 120 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Deze ASTM norm werkt met standaard ranges: 20-40, 30-60, 40-80, 60-120, 80-160, 120-200, 160-250, 200-300 en 250-350. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Compressie set: 25%, 22 h, 23 °C: na 0,5h < 30% (DIN EN ISO 1856)  
Compressie set: 25%, 22h, 23 °C: na 24h < 20% (DIN EN ISO 1856)  
Treksterkte lengte 400 kPa (DIN EN ISO 1798)
De treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning een materiaal kan hebben voordat het knapt. Vooral materialen die in rollen worden geproduceerd, kunnen een verschillende treksterkte hebben in de lengte en in de breedte van de rol.
Treksterkte breedte 265 kPa (DIN EN ISO 1798)
De treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning een materiaal kan hebben voordat het knapt. Vooral materialen die in rollen worden geproduceerd, kunnen een verschillende treksterkte hebben in de lengte en in de breedte van de rol.
Rek bij breuk lengte 130% (DIN EN ISO 1798)
Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken. Vooral materialen die in rollen geproduceerd worden, kunnen een verschillende waarde hebben in de lengte of in de breedte.
Rek bij breuk breedte 125% (DIN EN ISO 1798)
Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken. Vooral materialen die in rollen geproduceerd worden, kunnen een verschillende waarde hebben in de lengte of in de breedte.
Maximaal % indrukken 50%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid goed  
Ozonbestendigheid goed  
Contact met polycarbonaat, plexiglas goed
Veel materialen bevatten weekmakers of iets vergelijkbaars, die het polycarbonaat aantasten en langzaam het polycarbonaat aantasten. De materialen die als ‘goed’ omschreven staan, die tasten het polycarbonaat niet aan.
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 3901101090
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen




Stel samen en bestel - EKI 1305 PE schuim wit

Stel samen en bestel - EKI 1305 PE schuim wit

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier