EKI 1316 PE schuim wit

  • Grondstof: PE schuim
  • Kleur: wit
  • Dichtheid: 25 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Tochtband, verlopende afdichtingen, thermische isolatie.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit PE schuim en hoe wordt het geleverd?

EKI 1316 is een wit PE schuim, ook wel polyethyleenschuim genoemd. In tegenstelling tot de meeste soorten PE schuim in ons assortiment, heeft dit lichtgewicht materiaal een semi-gesloten celstructuur. Het materiaal is dan ook veel zachter en gemakkelijker in te drukken dan andere typen PE schuim, tot wel tien keer zo zacht! Het schuim heeft een regelmatige en fijne celstructuur met een waterafstotende huid rondom. Daardoor heeft het materiaal ondanks dat de celstructuur niet gesloten is, toch waterafstotende eigenschappen. EKI 1316 heeft een goede verouderingsbestendigheid en is daarnaast goed bestand tegen UV-straling, ozon en andere invloeden van het weer. Daardoor kan het zowel binnen als buiten toegepast worden. Door de witte kleur van het PE schuim weerkaatst het licht, in plaats van dat het licht absorbeert. EKI 1316 heeft goede mechanische eigenschappen, waardoor het goed terugkeert naar de originele vorm nadat het ingedrukt is geweest. Het is bestand tegen tal van chemicaliën, is geurloos, reageert niet bij huidcontact en heeft lage fogging waarden. Daarnaast heeft dit witte PE schuim uitstekende warmte-isolerende eigenschappen en kan het schokken absorberen. Wij verwerken bij EKI het polyethyleenschuim vanuit rollen die maximaal 1000 mm breed zijn naar bandjes, ringen, blokjes, schijven en nog veel meer vormen. Deze verschillende vormen kunnen wij zowel ongelijmd als enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leveren. De meest verkochte dikte van EKI 1316 is 5 mm.


Waar kan ik EKI 1316 voor gebruiken?

Dit zachte PE schuim heeft een breed toepassingsgebied. Dankzij de witte kleur, wordt het ook toegepast op plekken waar het in het zicht zit. Wit valt immers minder op als het gebruikt wordt bij afdichtingen die bijvoorbeeld grenzen aan witte muren, kozijnen, plafonds of deuren. De licht weerkaatsende eigenschappen van de witte kleur zorgen ervoor dat het toegepast wordt bij bijvoorbeeld lampen en lichtkoepels. EKI 1316 is zeer geschikt voor afdichtingen tegen stof, tocht, geluid en kou. De waterafstotende huid maakt het ook geschikt om water buiten te houden. Omdat het zeer gemakkelijk in te drukken is, kunnen er niet alleen vlakke maar ook sterk verlopende en oneffen voegen mee afgedicht worden. Daarnaast heeft het witte PE schuim goede warmte-isolerende eigenschappen, wat het geschikt maakt als isolerend materiaal. Het kan in dit geval ook gebruikt worden als geluidsisolatie, bijvoorbeeld als wandbekleding in studio’s of als ondervloer bij laminaat of parket. De schokdempende eigenschappen maken het geschikt als afstandhouder of verpakkingsschuim voor lichte onderdelen. Het grote voordeel van EKI 1316 wit PE schuim is de uitstekende luchtafdichting bij slechts een geringe compressie.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof PE
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal schuim
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Unieke eigenschap heel zacht
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur wit
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Dichtheid 25 kg/m³
Range: 20 kg/m³ tot 30 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 5 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Max breedte rollen 1000 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Celverbinding cross linked
Bij polyethyleenschuim wordt onderscheid gemaakt tussen cross linked en non-cross linked. Cross linked wil zeggen dat de lineaire polymeerstructuur is veranderd naar een driedimensionale structuur. Hierdoor wordt cross linked meestal toegepast bij de technische toepassingen.
Opbouwd uit 1 of meerdere lagen uit 1 laag
Bij polyethyleenschuim kunnen dikkere maten op 2 manier verkregen worden. Door dikke blokken te produceren bijvoorbeeld van 100mm en deze te schillen naar dunnere diktes bijvoorbeeld 50mm. Deze dikte is dan opgebouwd uit 1 laag. Een andere manier is door dunne platen op elkaar te bevestigen. Bijvoorbeeld 5 platen van 10mm geven dan ook een dikte van 50mm. Bij toepassingen waar het visuele aspect belangrijker is wordt doorgaans gekozen voor materiaal uit 1 laag.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -40 °C tot +80 °C kortstondig +90 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Lambda 0,04 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Waterabsorptie < 5% (DIN 53428)  
Kracht voor 10% compressie 2 kPa (ISO-3386-1)
Indicatie van hoeveel kracht is er nodig om 10% in te drukken.
Kracht voor 25% compressie 3 kPa (ISO-3386-1)
Range: 0 - 6 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Bij 25% indrukken wordt vooral gewerkt met standaard ranges: 0-15, 15-35, 20-50, 35-65, 65-90, 90-120 en 120-175. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Kracht voor 40% compressie 4 kPa (ISO-3386-1)
Range: 0 - 8 kPa
 
Kracht voor 50% compressie 5 kPa (ISO-3386-1)
Range: 0 - 10 kPa
Hoeveel kracht uitgedrukt in kPa is er nodig om 50% in te drukken. Deze ASTM norm werkt met standaard ranges: 20-40, 30-60, 40-80, 60-120, 80-160, 120-200, 160-250, 200-300 en 250-350. De ranges zijn redelijk breed, maar geven wel een goed beeld als materialen van verschillende hardheden met elkaar worden vergeleken.
Compressie set: 25%, 22 h, 23 °C: na 0,5h < 30% (DIN EN ISO 1856)  
Compressie set: 25%, 22h, 23 °C: na 24h < 20% (DIN EN ISO 1856)  
Treksterkte lengte 240 kPa (ISO-1926)
De treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning een materiaal kan hebben voordat het knapt. Vooral materialen die in rollen worden geproduceerd, kunnen een verschillende treksterkte hebben in de lengte en in de breedte van de rol.
Treksterkte breedte 160 kPa (ISO-1926)
De treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning een materiaal kan hebben voordat het knapt. Vooral materialen die in rollen worden geproduceerd, kunnen een verschillende treksterkte hebben in de lengte en in de breedte van de rol.
Rek bij breuk lengte 140% (ISO-1926)
Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken. Vooral materialen die in rollen geproduceerd worden, kunnen een verschillende waarde hebben in de lengte of in de breedte.
Rek bij breuk breedte 110% (ISO-1926)
Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken. Vooral materialen die in rollen geproduceerd worden, kunnen een verschillende waarde hebben in de lengte of in de breedte.
Maximaal % indrukken 75%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid goed  
Ozonbestendigheid goed  
Contact met polycarbonaat, plexiglas goed
Veel materialen bevatten weekmakers of iets vergelijkbaars, die het polycarbonaat aantasten en langzaam het polycarbonaat aantasten. De materialen die als ‘goed’ omschreven staan, die tasten het polycarbonaat niet aan.
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 3901101090
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel samen en bestel - EKI 1316 PE schuim wit

Stel samen en bestel - EKI 1316 PE schuim wit

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier