EPDM

EPDM

De grondstof EPDM kan gebruikt worden voor het maken van diverse rubberproducten. In ons assortiment vindt u van EPDM: celrubber, rubber, sponsrubber en folie. Wij maken deze materialen op maat in diverse vormen zoals platen, rollen, bandjes, blokjes en ringen in gewenste afnames.

De eigenschappen van EPDM als grondstof

EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een groep synthetische rubbers, die ontstaat door de polymerisatie van etheen, propeen en een dieen. Na die polymerisatie ontstaat er een thermoplastische polymeer, waarbij één van de twee dubbele bindingen van het dieenmonomeer intact gebleven is. Hierdoor kan het polymeer gevulkaniseerd worden. Met een hoger dieengehalte kan een hogere graad van vulkanisatie verkregen geworden, waarmee een “vaster” rubber ontstaat. Als dit gemengd wordt met roet en andere vulstoffen, ontstaat er een rubber. Dit rubber is waterbestendig, heeft een hoge elasticiteit en kan gebruikt worden binnen een breed temperatuurbereik (-35°C tot 120 °C). Daarnaast heeft het een goede bestendigheid tegen invloeden van het weer, ozon en UV-straling. Het is goed bestand tegen zouten, basen en zuren en het heeft een lange levensduur. Bij extreme kou en hitte zal EPDM zijn elasticiteit behouden.

EPDM celrubber

Het meest voorkomende product in ons assortiment dat van EPDM gemaakt wordt, is EPDM celrubber. Dit is een zachter materiaal dat gemakkelijk in te drukken is. Het heeft goede mechanische eigenschappen, waardoor het na indrukken goed terug zal keren naar de originele vorm. Wij leveren het celrubber in diverse hardheden en diktes, van heel zacht tot zo’n 50 shore A. De hele zachte varianten kunnen volledig samengedrukt worden, de hardere varianten tot zo’n 25%. Het EPDM celrubber kunnen wij in diverse vormen leveren zoals celrubberband, maar ook blokjes, ringen, rollen platen, schijven en dergelijken zijn mogelijk. Deze vormen kunnen wij ongelijmd, maar ook enkel- of dubbelzijdig zelfklevend leveren. EPDM celrubber wordt voornamelijk gebruikt als afdichtingsband en tochtstrip. De toepassingsgebieden bevinden zich meestal in de bouw of de automotive industrie.

EPDM celrubber
EPDM rubber

EPDM rubber

EPDM rubber is wat harder en minder goed in te drukken van de celrubber variant. U zult dit materiaal waarschijnlijk kennen van EPDM dakbedekking. Echter wordt de grondstof in onze producten op een andere manier verwerkt. Het EPDM rubber in ons assortiment wordt veelal gebruikt voor afdichtingen. Een voorbeeld hiervan is in de automobiele sector. De hardere varianten worden ingezet als oplegrubber bij zware opleggingen die een goede drukverdeling vereisen. Daarnaast kan het toegepast worden als elektrische isolatie en als schokabsorptie. Wij leveren het EPDM rubber in diverse vormen zoals stroken, ringen, platen, blokjes en dergelijken. Deze zijn eveneens zelfklevend leverbaar.

EPDM sponsrubber

Het verschil tussen EPDM sponsrubber en de celrubber variant is dat het sponsrubber een huid heeft rondom de open celstructuur, waardoor het water- en luchtdicht wordt. Deze huid voorkomt daarnaast mosvorming op het materiaal. EPDM sponsrubber heeft vergelijkbare eigenschappen met de hierboven genoemde varianten en kan daarnaast stoom en gassen tegenhouden. Omdat het materiaal water- en luchtdicht is, wordt het vaak gebruikt bij afdichtingen waarbij veel contact met water of een hoge luchtdruk is. Sponsrubber kan verwerkt worden tot diverse profielen, zoals D-profiel, P-profiel (kraalprofiel) en kroonband. Deze profielen worden vaak gebruikt als tochtprofiel bij kozijnen en deuren, maar er kunnen ook talloze andere afdichtingen mee gerealiseerd worden. De profielen kunnen wij zelfklevend leveren in zwart en wit.

EPDM sponsrubber
EPDM folie

EPDM folie

Tot slot kan EPDM ook gebruikt worden om folie van te maken, namelijk EPDM folie. Dit zwarte folie wordt voornamelijk gebruikt als dakfolie en vijverfolie. Echter kan het ook gebruikt worden voor het afdichten en beschermen van diverse elementen in onder andere de bouw. We kunnen het folie op rol leveren, maar ook in diverse vormen zoals stroken en ringen. EPDM folie biedt bescherming tegen lekkage en vocht en wordt gebruikt om het doorlaten van lucht tegen te gaan, bijvoorbeeld bij luchtdicht bouwen. Daarnaast wordt het gebruikt voor afdichtingen tegen water bij aluminium en stalen ramen, in de elektro industrie en als waterkering in de gevel.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier