EPDM Rubber

  EPDM rubber heeft een lange levensduur en een goede bestendigheid tegen UV-straling, ozon en andere weersinvloeden. Hierdoor wordt het veelal buiten toegepast, bijvoorbeeld in de wegenbouw. Daarnaast wordt het toegepast als oplegrubber, afdichtingsrubber en als schokabsorptie.

  Verfijn je selectie:

  Meerdere keuzes selecteren is mogelijk

  • (5)
  • (5)
  • (4)
  • (1)
  • (3)
  • (1)
  • (1)
  • (4)
  • (1)
  • (5)
  Producten 1-5 van 5

  Eigenschappen van EPDM

  EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een groep synthetische rubbers, die ontstaat door de polymerisatie van etheen, propeen en een dieen. Daardoor is het een terpolymeer, een polymeer die is verkregen uit drie monomeren. Na die polymerisatie ontstaat er een thermoplastische polymeer, waarbij één van de twee dubbele bindingen van het dieenmonomeer intact gebleven is. Hierdoor kan het polymeer gevulkaniseerd worden, waarbij er zwavelbruggen tussen de polymeermoleculen gevormd kunnen worden. Met een hoger dieengehalte kan een hogere graad van vulkanisatie verkregen geworden, waarmee een “vaster” rubber ontstaat. Als dit gemengd wordt met roet en andere vulstoffen, ontstaat er een rubber.

  Dit rubber heeft een hoge elasticiteit en breed temperatuurbereik (-40°C tot 120°C, afhankelijk van de kwaliteit). Daarnaast heeft het een goede bestendigheid tegen zuren, basen, zouten, ozon en UV-straling en een lange levensduur. Bij extreme kou en hitte blijft EPDM rubber zijn elasticiteit behouden. Het is minder goed bestand tegen petroleum, brandstof en vetten, hiervoor kan beter NBR rubber gekozen worden.

  Verschillende toepassingen van EPDM rubber

  Door de goede bestendigheid tegen UV-straling, ozon en andere invloeden van het weer, wordt het veel gebruikt in toepassingen buiten, zoals in de wegenbouw. Andere plekken waar het veel gebruikt wordt, zijn in de scheepvaart, bouw en industrie. De meest bekende toepassing is als EPDM dakbedekking, hier kennen de meeste mensen de grondstof van. Echter wordt de grondstof hier op een andere manier verwerkt dan bij de EPDM rubber producten die EKI produceert.

  Andere toepassingen zijn als afdichting in de automobiele sector (bijvoorbeeld van portieren en ramen), als elektrische isolatie en bijvoorbeeld in tuinslangen. De hardere varianten van EPDM rubber worden ingezet bij zware opleggingen die een goede drukverdeling vereisen. Het materiaal kan namelijk goed horizontale verplaatsingen en hoekverdraaiingen opvangen. De toepassing als EPDM zelfklevend afdichtingsrubber kan in verschillende sectoren voorkomen door zijn lange levensduur. Hierbij kan het ook gebruikt worden voor demping, isolatie en schokabsorptie.

  EPDM kopen?

  Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals EPDM stroken, EPDM zelfklevend, EPDM tape of EPDM ringen van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. We kunnen het materiaal zowel ongelijmd als zelfklevend plakrubber verwerken tot blokjes, pakkingen en platen. Meestal is het rubber zwart, het witte rubber is voor toepassingen in de voedselindustrie. De artikelen die wij produceren kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden, ook het zelfklevende EPDM. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.