Wat is EVA

Alles over EVA

EVA is een afkorting en staat voor Ethyleen Vinyl Acetaat. Het is een flexibele en zachte soort grondstof dat dezelfde eigenschappen als een elastomeer bevat. Deze grondstof kunt u over het algemeen in verschillende vormen terugvinden. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is EVA

Wat is EVA?

EVA is een thermoplast die ontstaat door de polymerisatie van ethyleen en vinylacetaat. Hierdoor wordt er een copolymeer gecreëerd. Deze copolymeer bevat dezelfde eigenschappen als een elastomeer, daardoor is het een flexibele en zachte grondstof. EVA is een zogenoemd “gecrosslinkt” materiaal. Dit betekent dat er tijdens het spuitgietproces een chemische reactie is ontstaan, waarbij sterke bruggen gevormd werden tussen de lange polymeerketens.

EVA is vaak terug te zien in poeder, als granulaat of in platen. Van het granulaat worden platen en folies gemaakt. Met de korrels ervan wordt EVA schuim geproduceerd. Het ontstaat door de korrels te granuleren (vermalen), mengen, spuitgieten en uiteindelijk te schuimen. Door een middel toe te voegen aan de korrels in een bepaalde mal, vindt een chemische reactie plaats waardoor vervolgens EVA ontstaat. EKI verkoopt van dit materiaal voornamelijk het schuim.

 


Welke eigenschappen heeft EVA schuim?

EVA schuim, ook wel EVA foam genoemd, is één van de vijf meest gebruikte grondstoffen waarvan schuim wordt gemaakt. Het schuim is erg licht van gewicht, zacht, flexibel en elastisch. Het materiaal heeft een gesloten celstructuur, is dus waterdicht, zal niet snel slijten en is goed bestand tegen UV-straling en ozon. Dit schuim heeft daarnaast goede mechanische eigenschappen, waardoor het product na het indrukken weer terug zal keren naar zijn originele vorm. Verder heeft EVA schuim ook anti-slip eigenschappen en is het een duurzaam materiaal (duurzamer dan bijvoorbeeld PE schuim of rubber). Dit schuim heeft aan zowel de binnen- als de buitenkant dezelfde eigenschappen, is niet giftig, is gemakkelijk te onderhouden en is bestand tegen krabben en bijten.

EVA eigenschappen

 


EVA schokabsorptie toepassing

Hoe wordt het toegepast?

EVA schuim is een erg breed inzetbaar materiaal. Doordat dit schuim bestand is tegen krabben en bijten, ziet u het vaak terug in situaties waar het in contact komt met (kleine) kinderen, zoals in speeltuinen. Ook ziet u dit type schuim vaak terug in kinderzitjes, speelgoed, banden voor kinderwagens, zonnepanelen, voeringen van tassen, schoenzolen en in een auto-interieur.

EKI gebruikt het materiaal echter meer voor industriële toepassingen, zoals voor schokabsorptie. Doordat het schokken goed dempt, ziet u het materiaal veel terug als schuimmatten, bijvoorbeeld in de sport. Naast een goede schokdemper, werkt het schuim ook goed als isolatiemateriaal tegen warmte, kou en geluid. Daarnaast is het een geschikt materiaal om kozijnen, deuren en glas in de bouw mee af te dichten en om voegen met een klein voegverloop af te dichten. Voorbeelden hiervan zijn scheidingswanden, pads en bij het storten van beton. Ook wordt het materiaal gebruikt voor boten, in wellness centra, tuinen en zwembaden.

 In welke EKI producten zit EVA verwerkt?

Het ontstane schuim na de chemische reactie, verwerkt EKI zelf tot platen, stroken, ringen, blokjes, matten en andere vormen. Ook leveren we het schuim zelfklevend. Al onze producten zijn van hoogstaande kwaliteit en kunnen in standaardmaten en op maat gemaakt geproduceerd worden. Onze artikelen kunnen in zowel grote als in kleine aantallen geleverd worden en hebben ongeacht de grootte van de afname altijd een korte levertijd in heel Europa.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier