Wat is PVC

Alles over PVC

PVC is een relatief bekende term. Veel mensen hebben er al wel eens van gehoord, maar wat is het nou precies, welke producten kunnen ervan gemaakt worden, waarvoor kan het allemaal ingezet worden en wat is de betekenis van PVC? Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is PVC

Wat is PVC?

PVC is een afkorting die staat voor polyvinylchloride. Dit is een synthetische stof welke ontstaat door het polymeriseren van vinylchloride (ook wel bekend als chlooretheen). Hierbij worden de kleine koolwaterstoffen die zich in vinylchloride bevinden tot een lange keten samengevoegd.

 


Welke eigenschappen heeft PVC?

PVC staat voornamelijk bekend om zijn sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen chemicaliën. Voorbeelden van deze chemicaliën zijn zuren, basen, oliën en vetten. Daarnaast laat PVC zich ook gemakkelijk verwerken. Het is brandvertragend, waardoor het een geschikt materiaal is in verschillende gebouwen en woningen. Verder is PVC waterdicht en zal nooit gaan rotten. Dit maakt het materiaal ideaal om te gebruiken als grondstof voor buizen en leidingen die in contact komen met water. Ook is het een erg licht materiaal waarin gemakkelijk te snijden en boren is. Daarnaast is het mogelijk PVC te lijmen. Dit alles bij elkaar maakt het een erg breed in te zetten materiaal.

PVC eigenschappen

 Wat zijn de verschillende typen?

PVC schuim
PVC folie

Van PVC wordt PVC schuim en PVC folie gemaakt. PVC schuim heeft een semi-gesloten celstructuur. Het materiaal krijgt een volledig gesloten celstructuur, wanneer het een bepaald percentage wordt ingedrukt. Het schuim is heel duurzaam, waardoor het lang mee kan gaan. Dit komt mede door de goede weerbestendige eigenschappen en bestendigheid tegen UV-straling en ozon.

Het tweede materiaal is PVC folie. Dit is vooral bekend als PVC vijverfolie, doordat het water afstoot en bestand is tegen vorst en weersinvloeden. Daarnaast is dit materiaal ook vis- en plantvriendelijk. Het folie is geschikt om te gebruiken bij lage temperaturen en is erg weerbestendig. Dit maakt het mogelijk het materiaal zowel binnen als buiten goed te gebruiken. Echter kunt u beter kiezen voor EPDM folie bij hogere temperaturen, omdat PVC wat kan krimpen bij hitte. Het folie kan goed tegen UV-straling en ozon, is erg duurzaam en is daarnaast goed bestand tegen veroudering. Dit materiaal werkt waterafstotend, is langzaam vlamdovend en heeft sterke mechanische eigenschappen.

Van beide materialen kunnen PVC strips gemaakt worden. De strips die gemaakt zijn van PVC schuim, kunnen zowel bij lage als hoge temperaturen worden gebruikt. Daarnaast hebben de strips een hoge UV- en ozonbestendigheid. De strips van beide materialen zijn erg flexibel. Daarnaast zijn strips die gemaakt worden van PVC folie waterafstotend, duurzaam en langzaam vlamdovend. Verder hebben deze strips goede mechanische eigenschappen en een goede weerbestendigheid.

 


PVC strokengordijn toepassing

Hoe wordt PVC toegepast?

PVC schuim is een erg geschikt materiaal voor afdichtingen. Daardoor wordt het materiaal vaak toegepast tussen kozijnen, op spouwbladen en in sponningen waar kozijnen koud tegen elkaar aan gemonteerd worden. Ook bij scheidingswanden wordt het vaak gebruikt. Daarnaast is dit schuim geschikt als isolatiemateriaal. Voornamelijk de zelfklevende variant ziet u vaak als tochtstrip of als afdichting tegen vloeistoffen. Het schuim is geschikt voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Door de semi-gesloten celstructuur zijn strips van PVC schuim uitstekend geschikt als afdichtingsband voor voegen met een onregelmatig oppervlak en groot voegverloop. Een voorbeeld hiervan is bij een metselwerk waarbij het oppervlak nooit volledig glad en regelmatig kan zijn. Dit soort strips zijn daarnaast ook geschikt om toe te passen als afdichting tegen stof, warmte, kou en vuil.

EKI verwerkt het folie voornamelijk tot PVC band die vervolgens vooral als anti-contactband wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een soort buffer tussen twee metalen elementen. Dit kan noodzakelijk zijn bij aluminium kozijnen om te voorkomen dat het gaat oxideren of als waterkerende folie bij funderingen, kozijnen en in spouwmuren. Verder ziet u het folie ook vaak terug als dakfolie. Daarnaast kan zacht PVC folie gebruikt worden als vijverfolie, folie voor waterbassins of als regenwateropslag. Ook kunt u het folie plakken op een ander materiaal zoals schuim. Dit zorgt ervoor dat het materiaal minder snel scheurt. Wanneer de folie strips transparant van kleur zijn, worden er vaak strokengordijnen van gemaakt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld een werkplaats en een magazijn van elkaar gescheiden worden.

 In welke EKI producten zit PVC verwerkt?

Onze PVC schuimrollen zijn erg flexibel, in tegenstelling tot de harde schuimplaten. Dit zorgt ervoor dat EKI gemakkelijk PVC schuim in verschillende maten en vormen kan verwerken. Voorbeelden hiervan zijn schuimbanden, rollen, banden en strips. Schuim op rol wordt bij ons geleverd in de kleuren wit, lichtgrijs of antraciet.

Het is voor ons redelijk eenvoudig om van het materiaal een folie te maken die universeel toe te passen is. Wij snijden uit PVC diverse rollen en bandjes. Ons folie is verkrijgbaar in een zwarte kleur en volledig ongelijmd of met één of twee zelfklevende kanten. De meest populaire diktes van dit materiaal zijn 0,5 mm en 1 mm. Het bevestigen van dit folie kan door het materiaal ergens aan vast te nieten of door de zelfklevende zijde(s) te gebruiken. Onze folie strips zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en transparant. Ook kunt u voor deze strips kiezen uit diverse diktes en afmetingen.

Voor al onze producten geldt dat deze van superieure kwaliteit zijn, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. Ook hebben onze producten een korte levertijd binnen heel Europa, ongeacht de grootte van de afname.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier