Celrubberband, ook wel cellenband genoemd, is een lange strook celrubber, oftewel een bandje. Het wordt opgerold geleverd, vaak met één of twee zelfklevende zijden. Celrubber is een flexibel materiaal van hoge kwaliteit, dat in veel verschillende hardheden beschikbaar is. Het heeft zeer goede mechanische eigenschappen, waardoor het goed terugkeert naar de originele vorm nadat het ingedrukt is geweest. Celrubberband kan van verschillende soorten celrubber gemaakt worden, bijvoorbeeld EPDM, neopreen of NBR. Hieronder zullen we verder ingaan op de verschillende mogelijkheden en toepassingen die bij deze grondstoffen passen. Omdat EKI de enige fabrikant van rollen celrubber in de Benelux is, zijn er veel afmetingen en afnames mogelijk. Wij kunnen hierdoor de rollen en platen ook verwerken tot cellenband, maar ook tot diverse andere vormen. De bandjes kunnen wij zonder lijmlaag of enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leveren. Het materiaal wordt vaak gebruikt als duurzame afdichtingsband. Er kan zowel stof, lucht, geluid als water mee tegengehouden worden. Daarnaast kan het gebruikt worden om trillingen op te vangen, bijvoorbeeld in de automotive industrie. Andere industrieën waar het materiaal veel gebruikt wordt zijn de bouw, elektrotechniek en luchtvaarttechniek.
Cellenband van EPDM is goed bestand tegen UV-straling, ozon en andere invloeden va het weer. Daarnaast is het waterbestendig en heeft het een lange levensduur, ook bij gebruik buitenshuis. De meeste soorten EPDM celrubber hebben een gesloten celstructuur, enkele hele zachte varianten hebben een semi-gesloten celstructuur. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen en is gemakkelijk in te drukken. De voornaamste toepassingen van EPDM celrubberband zijn als tochtstrip of tochtband om kieren bij bijvoorbeeld kozijnen af te dichten tegen invloeden van buitenaf. Het wordt veel gebruikt bij stalen en aluminium ramen, scheidingswanden en in de elektro-industrie.
Neopreen celrubberband heeft als bijzondere eigenschappen ten opzichte van de andere varianten dat het bestand is tegen zeewater, vlamdovend is en een redelijke oliebestendigheid heeft. Het is net als de andere varianten waterdicht en heeft goede mechanische eigenschappen. Daarnaast kan het blootgesteld worden aan warmte, ozon en invloeden van het weer. Cellenband van neopreen wordt veel toegepast in de scheepvaart en bij offshore toepassingen. Ook wordt het veel gebruikt als afdichtingsband in de industrie, bijvoorbeeld in carrosseriebouw, automotive of luchtvaart. Net als EPDM kan het toegepast worden bij stalen en aluminium ramen en scheidingswanden.
NBR cellenband staat bekend om zijn zeer goede oliebestendigheid. Het kan gebruikt worden in toepassingen waarbij het langdurig of zelfs permanent in contact komt met olie. Het is net als de andere varianten waterdicht en heeft goede mechanische eigenschappen. In tegenstelling tot EPDM en neopreen raden wij aan om NBR celrubberband voornamelijk binnen toe te passen, omdat het minder goed bestand is tegen invloeden van UV-straling en ozon. NBR celrubber wordt vaak toegepast in de machinebouw, scheepvaart, offshore, machineruimtes en op boorplatforms. Hier wordt het veelal gebruikt als afdichtingsband.
Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.
Verfijn je selectie:
Meerdere keuzes selecteren is mogelijk