Zwelband EKI

  Zwelband

  In ons assortiment vindt u twee soorten zwelband. Namelijk een samengeperste schuimband die uitzet als deze afgerold wordt en brandwerende zwelband. Het eerste materiaal is zeer geschikt om voegen en naden af te dichten tegen invloeden van buitenaf. Het tweede materiaal wordt gebruikt om brandwerende afdichtingen bij kozijnen te maken.


  Zwelband zwart

  Zwelband (compressieband)

  Zwelband is een samengeperste schuimband die uit zal zetten als hij uitgerold wordt. De band, ook wel compressieband genoemd, wordt gemaakt van voorgecomprimeerd geïmpregneerd polyurethaanschuim. Het uitzetten van de zwelband zal in normale omstandigheden na ongeveer een half uur plaatsvinden. Dit materiaal heeft een open celstructuur en kan bescherming bieden tegen tocht, stof, geluid, warmte en kou. Daarnaast is het ook nog slagregendicht vanaf 50% indrukken van het materiaal. Omdat de band tevens vlamdovend is, zal het niet snel brand veroorzaken. De verouderingsbestendigheid van het materiaal, de bestendigheid tegen UV-straling en de blijvende elasticiteit zorgen ervoor dat het materiaal een lange levensduur heeft.


  Omdat zwelband zichzelf uitzet na uitgerold te zijn, is het zeer geschikt om voegen op te vullen. De open celstructuur zorgt ervoor dat dit ook voegen kunnen zijn die sterk verlopend zijn. Een veelvoorkomende toepassing van de compressieband is bij restauraties of renovaties. Hier kan het materiaal bestaande voegen afdichten. Na maximaal één dag zal de bestaande voeg of naad volledig gevuld en afgedicht zijn tegen invloeden van binnenuit of buitenaf. Zwelband wordt gebruikt als voegband voor muurplaten, dak- en gevelelementen, metselwerk met kozijnen en sponningen, beglazing, dilatatievoegen en metalen profielen. Als je de compressieband aanbrengt op een aansluiting (van bijvoorbeeld een ventilator) kan deze gemakkelijk in een buis of gat geplaatst worden. Na het uitzetten van de band, ontstaat er een luchtdichte aansluiting.


  Brandwerende zwelband

  Brandwerende zwelband

  Brandwerende zwelband wordt ook wel opschuimend band of opzwelband genoemd. De speciale eigenschap van dit materiaal is dat het bij aanraking met een temperatuur van rond de 300°C opzwelt tot wel 9x het oorspronkelijke volume. Wanneer dit gebeurt, hecht de zwelband zich aan de beglazing en het kozijn. Hiermee wordt doorslag van rook, vlammen en giftige gassen tijdens een brand voorkomen. Het wordt gemaakt van minerale vezels en grafiet, omdat grafiet brandvertragende eigenschappen heeft. Omdat de beglazingsband zacht is en goede mechanische eigenschappen heeft, kan het gebruikt worden zowel bij vlakke voegen als bij onregelmatige voegen met een groot voegverloop. Het is tevens bestand tegen water en heeft een goede verouderingsbestendigheid.


  Brandwerende zwelband wordt met name gebruikt om afdichtingen van kozijnen van ramen en deuren in openbare ruimten te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn flats, ziekenhuizen, hotels, maar bijvoorbeeld ook laboratoria en andere ruimten waarbij een verhoogde kans op brand is. Het materiaal wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Hierdoor worden bijvoorbeeld branddeuren en brandwerende ramen afgedicht. Daarnaast kunnen er (scheidings)wanden, voegen en plafonds mee afgedicht worden. Doordat zwelband uitstekend bestand is tegen hoge temperaturen, wordt het in allerlei brandvertragende systemen gebruikt. Maar om deze reden wordt het ook in de klimaat- en verwarmingsindustrie en ter isolering in de ovenbouw gebruikt.

  Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.