EKI 116 Melamine schuim lichtgrijs

  • Grondstof: melamine schuim
  • Kleur: lichtgrijs
  • Dichtheid: 10 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Brandveilig verbeteren van akoestiek, industrieel.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit melamine schuim en hoe wordt het geleverd?

Dit lichtgrijze melamine schuim is erg licht van gewicht en heeft een open celstructuur. Dit schuim is bijzonder door zijn goede thermisch isolerende eigenschappen en uitstekende absorptiewaarden. Het materiaal heeft een goede verouderingsbestendigheid en is erg duurzaam. Ook is het goed bestand tegen invloeden van ozon en UV-straling. Bij bepaalde weersomstandigheden kan het wel rek of krimp vertonen. Hierdoor wordt het schuim breekbaarder en kan het sneller scheuren. Deze weersomstandigheden hangen vaak samen met de luchtvochtigheid. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 100% kunnen de dimensies namelijk zo’n 5% veranderen. Dit melamineschuim heeft goede vlamdovende eigenschappen, waardoor het materiaal aan onder andere de norm DIN 4102 klasse B1 voldoet en het stabiel blijft tot een temperatuur van 80 graden Celsius. Het is hittebestendig tot een temperatuur van 150 graden Celsius. Het materiaal heeft goede geluidsabsorberende eigenschappen, waardoor het ook wel akoestisch schuim genoemd wordt. Het schuim wordt vervaardigd uit schuimblokken met een dunne buitenhuid. Bij EKI verwerken we deze blokken weer naar melamine schuimplaten, blokken, stroken en strips. Deze schuimplaten vormen onder andere de basis voor de melamine panelen die ingezet worden voor geluidsabsorptie. Het melamine foam dat wij produceren kunnen wij ook met één zelfklevende zijde leveren. De verschillende producten die wij maken zijn geschikt voor specifieke industriële toepassingen in onder andere de bouw, luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.


Waar kan ik EKI 116 voor gebruiken?

EKI 116 is door zijn goede vlamdovende eigenschappen en hoge brandklassen zeer bruikbaar in ruimtes die aan strenge eisen met betrekking tot brandveiligheid moeten voldoen. Hierbij kan gedacht worden aan ziekenhuizen, concertzalen, scholen en restaurants. Bij brand ontstaat er bij het gebruik van dit melamine schuim namelijk enkel minimale rookontwikkeling. Lichtgrijs melamine schuim wordt vaak gebruikt bij industriële toepassingen, terwijl EKI 115 meer gebruikt wordt bij consumententoepassingen. De geluidsabsorberende eigenschappen maken het materiaal bruikbaar als akoestisch schuim. In de ruimtes waar aan strenge eisen betreffende de brandveiligheid voldaan moet worden, maar waar ook geluidsabsorptie nodig is, komt EKI 116 perfect tot zijn recht. Daarom kan dit melamine foam veel teruggevonden worden in bijvoorbeeld scholen en horecagelegenheden. Tot slot kan het ook gebruikt worden voor afdichtingen tegen stof.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof melamine
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal schuim
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Kleur lichtgrijs
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur open
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Dichtheid 10 kg/m³
Range: 8 kg/m³ tot 11 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Minimum dikte 10 mm
De minimum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Vaak gaat het om een standaard dikte. Mocht u toch dunner willen, neem dan aub contact met ons op. Soms is het wel mogelijk en soms hebben we alternatieve materialen waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Maximum dikte 200 mm
De maximum dikte geeft een indicatie van onze technische mogelijkheden. Mocht u toch dikker willen, neem dan aub contact met ons op. Voor bepaalde materialen lijmen we meerdere lagen op elkaar om toch de gewenste dikte te verkrijgen, bij andere materialen kunnen we grotere blokken nemen. Wat mogelijk is hangt dan meestal af van de overige gewenste afmetingen en vorm.
Niet standaard diktes uit masterblokken schilt EKI iedere dikte
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Afmeting plaat 1250 x 2500 mm
Bij EKI snijden we vormen en bandjes uit platen. De standaard plaatbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
UL94 HF1 V0
UL94 is een internationale test die de brandbaarheid van kunststoffen meet. In schuim, celrubber en sponsrubber zijn de mogelijke resultaten: niet van toepassing, HBF, HF2, HF1 en HF1 V0. De waardes HF1 en HF1 V0 zijn de hoogste waardes in deze test. De test wordt horizontaal uitgevoerd en bij V0 wordt dit ook nog verticaal getest.
DIN 4102 deel 1 B1  
DIN 54837 S4, SR2, ST2  
NF P 92-501 M1  
BS 476 part 6/7 Class 0  
Temperatuur -30 °C tot +150 °C kortstondig +155 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Lambda bij 10 °C < 0,035 W/mK  
Kracht voor 10% compressie 4 - 20 kPa (DIN 53421)
Indicatie van hoeveel kracht is er nodig om 10% in te drukken.
Kracht voor 40% compressie 11 kPa (DIN 53571)
Range: 6 - 20 kPa
 
Compressie set: 50%, 72h, 23 °C 27% (DIN 53572)
Grens: < 35%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Compressie set: 50%, 24h, 70 °C 21% (DIN 53572)
Grens: < 30%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Rek bij breuk 16% (DIN 53571)
Grens: > 10%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Maximale slagkracht > 45 N  
Maximaal % indrukken 90%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Stromingsweerstand (lengte) 8 tot 20 KNs/m  
Diffusieweerstandfactor mu 1 tot 2 DIN 52615  
Fogging DIN 75210 verf.A > 90%  
Fogging DIN 75210 verf.B < 0,5 mg  
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid goed  
Ozonbestendigheid goed  
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 39211900
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragenStel samen en bestel - EKI 116 Melamine schuim lichtgrijs

Stel samen en bestel - EKI 116 Melamine schuim lichtgrijs

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier