EKI 5500 PU rugvulling

  • Grondstof: PU schuim
  • Kleur: grijs
  • Dichtheid: 25 kg/m³
  • Zelfklevend: niet mogelijk
  • Geschikt voor: Rugvulling van afdichtingskit, opvullen voegen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van deze PU rugvulling en hoe wordt het geleverd?

EKI 5500 is een grijze PU rugvulling die gemaakt wordt uit polyetherschuim. Omdat PU schuim een materiaal is met een open celstructuur, heeft het ronde profiel dat we bij EKI direct uit de schuimblokken produceren dit uiteraard ook. Deze open cellen zorgen er bij dit rondschuim voor dat lucht wordt afgevoerd en er geen blaasvorming ontstaat bij het afkitten. Dit zorgt er tevens voor dat er geen spanning op de kit komt te staan. De zachte open celstructuur zorgt ervoor dat het polyetherschuim gemakkelijk in te drukken is. Hierdoor kan het voegen opvullen met een groter voegverloop dan bijvoorbeeld een PE rugvulling zou kunnen. Het PU rondschuim is goed verouderingsbestendig en is geschikt voor gebruik binnenshuis. Het materiaal is verdraagzaam met verschillende ondergronden en kitten. EKI 5500 wordt enkel ongelijmd geleverd en is verkrijgbaar in allerlei verschillende maten. Dit kan variëren van 10 tot 250 mm doorsnede, waarbij alle benodigde maten op maat gemaakt kunnen worden als deze niet standaard verkrijgbaar zijn.


Waar kan ik EKI 5500 voor gebruiken?

De PU rugvulling is bedoeld om diepe voegen die afgekit moeten worden minder diep te maken. Hierdoor voorkomt men driepuntsaanhechting in voegen en wordt de juiste breedte/diepte verhouding gecreëerd. Stel u heeft een kitvoeg van bijvoorbeeld 10 cm diep en 10 mm breed, dan kunt u deze met een rugvulling maar 10 mm diep maken. Hierdoor ontstaat een voeg van 10x10 mm. Hiervoor moet dan gekozen worden voor een rugvulling met een doorsnede van 20 mm, omdat de rugvulling twee keer zo groot moet zijn als de voegbreedte van de af te dichten voeg. Het rondschuim kan hierdoor goed in de voeg worden geklemd, zodat wegzakken van het PU rondschuim tijdens kit-applicatie wordt voorkomen. Ook kan het gebruikt worden als eenvoudige afdichting voor voegen met een groot voegverloop. Hiermee kan afgedicht worden tegen stof en vuil. PU rugvulling is geschikt om lichte schokken op te vangen en is toepasbaar om geluid te absorberen. Omdat het opencellige schuim lucht en gas doorlaat, kan lucht ontsnappen, komt er dus geen spanning op de kit te staan en ontstaan er geen luchtblazen. Tot slot kan het in gecomprimeerde vorm gebruikt worden als vochtkering in bijvoorbeeld bekistingen.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof PU
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal schuim
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Profielen rond
Een profiel is een voorwerp met één dwarsdoorsnede over de hele lengte. De vorm van het profiel is aan de kopse kant te zien. In rubber en schuim wordt een profiel meestal geproduceerd door een extrusieproces, daardoor zit er rondom het profiel een huid. Soms wordt het profiel gesneden uit grote blokken, dan zit er geen huid omheen.
Kleur grijs
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur open
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Dichtheid 25 kg/m³
Range: 22 kg/m³ tot 28 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend niet mogelijk
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Profielvormen rond
EKI levert profielen in veel verschillende vormen: gaande van simpele rechthoekige of ronde profielen tot complexere vormen.
Rond: kleinste diameter Ø10 mm
Bij ronde profielen, wat is de kleinste diameter die we kunnen aanbieden. Mocht u toch nog kleiner willen, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of eventuele alternatieven.
Rond: grootste diameter Ø250 mm
Bij ronde profielen, wat is de grootste diameter die we kunnen aanbieden. Mocht u toch nog groter willen, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of eventuele alternatieven.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -25 °C tot +80 °C kortstondig +120 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Kracht voor 40% compressie 3,5 kPa (DIN EN ISO 3386)
 
Compressie set: 50%, 24h, 70 °C 4% (DIN EN ISO 1856)
Grens: < 6%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Treksterkte 135 kPa (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 120 kPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 135% (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 110%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Veerkracht > 45% (DIN EN ISO 8307)
Grens: > 45%
 
Maximaal % indrukken 90%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 39072011
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragenStel samen en bestel - EKI 5500 PU rugvulling

Stel samen en bestel - EKI 5500 PU rugvulling

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier