EKI 5128 PU rugvulling

  • Grondstof: PU schuim
  • Kleur: grijs
  • Dichtheid: 25 kg/m³
  • Zelfklevend: niet mogelijk
  • Geschikt voor: Vlamdovende rugvulling van afdichtingskit, opvullen voegen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van deze PU rugvulling en hoe wordt het geleverd?

EKI 5128 is een grijze PU rugvulling die gemaakt wordt uit polyetherschuim (PU schuim). Het bijzondere aan dit rondprofiel is dat het vlamdovende eigenschappen heeft (UL94 HF1 V0), net als EKI 128. Het polyetherschuim heeft een open celstructuur, waardoor de lucht wordt afgevoerd en er geen blaasvorming ontstaat bij het afkitten. Hierdoor komt er eveneens geen spanning op de kit te staan. Omdat EKI 5128 een fijnmazige en open celstructuur heeft, is het gemakkelijk in te drukken en erg zacht. Dit zorgt ervoor dat de rugvulling in staat is om voegen met een groter voegverloop af te dichten dan bijvoorbeeld een rondprofiel van PE schuim zou kunnen. Naast dat het een vlamdovend materiaal is, is het ook goed verouderingsbestendig en geschikt voor gebruik binnenshuis. Het kan toegepast worden in combinatie met diverse ondergronden en kitten. Wij leveren EKI 5128 enkel ongelijmd in verschillende maten tussen de 10 en 250 mm doorsnede. De meest verkochte maten zijn 20, 30 en 50 mm diameter.


Waar kan ik EKI 5128 voor gebruiken?

PU rugvulling wordt gebruikt om diepe voegen die afgekit moeten worden minder diep te maken. Dit voorkomt namelijk driepuntsaanhechting in voegen en creëert de juiste breedte/diepte verhouding. Wanneer u bijvoorbeeld een kitvoeg heeft van 10 cm diep en 10 mm breed, dan kunt u deze met een rugvulling maar 10 mm diep maken. Er ontstaat dan een voeg van 10x10 mm. Hiervoor kiest u een rondprofiel met een doorsnede van 15 mm, omdat de rugvulling 50% groter moet zijn dan de voegbreedte van de voeg die afgedicht dient te worden. Dit zorgt ervoor dat het schuim goed vastzit in de voeg en voorkomt dat het PU schuim wegzakt tijdens de applicatie van de kit. Dankzij de brandwerende eigenschappen van EKI 5128, wordt het vaak toegepast bij brandwerende kitten. Er ontstaat dan een nóg betere brandwerendheid. Dit zorgt voor een extra goede veiligheid wanneer brandveiligheid in het pand van groot belang is. De PU rugvulling kan ook gebruikt worden als eenvoudige afdichting voor voegen met een groot voegverloop. Het zorgt dan voor een afdichting tegen stof en vuil. Verder is het polyetherschuim geschikt om lichte schokken op te vangen en geluid te absorberen. Tot slot kan het in gecomprimeerde vorm gebruikt worden als vochtkering. Bent u op zoek naar een PU rugvulling waarbij brandveiligheid minder van belang is? Bekijk dan EKI 5500.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof PU
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal schuim
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Unieke eigenschap brandveilig
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur grijs
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur open
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Dichtheid 25 kg/m³
Range: 22 kg/m³ tot 28 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend niet mogelijk
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Profielvormen rond
EKI levert profielen in veel verschillende vormen: gaande van simpele rechthoekige of ronde profielen tot complexere vormen.
Rond: kleinste diameter Ø10 mm
Bij ronde profielen, wat is de kleinste diameter die we kunnen aanbieden. Mocht u toch nog kleiner willen, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of eventuele alternatieven.
Rond: grootste diameter Ø250 mm
Bij ronde profielen, wat is de grootste diameter die we kunnen aanbieden. Mocht u toch nog groter willen, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of eventuele alternatieven.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
UL94 HF1 V0
UL94 is een internationale test die de brandbaarheid van kunststoffen meet. In schuim, celrubber en sponsrubber zijn de mogelijke resultaten: niet van toepassing, HBF, HF2, HF1 en HF1 V0. De waardes HF1 en HF1 V0 zijn de hoogste waardes in deze test. De test wordt horizontaal uitgevoerd en bij V0 wordt dit ook nog verticaal getest.
EN1501 A2/B  
Crib 5 conform
De norm BS 5852 Crib 5 is een brandveiligheidsnorm voor de meubelindustrie.
Brandgedrag brandt en druipt niet  
Temperatuur -25 °C tot +80 °C kortstondig +100 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Kracht voor 40% compressie 3,6 kPa (DIN EN ISO 3386)
 
Compressie set: 50%, 24h, 70 °C 5% (DIN EN ISO 1856)
Grens: < 7%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Treksterkte 105 kPa (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 95 kPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 120% (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 100%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Veerkracht > 45% (DIN EN ISO 8307)
Grens:
 
Maximaal % indrukken 90%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 39072011
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel samen en bestel - EKI 5128 PU rugvulling

Stel samen en bestel - EKI 5128 PU rugvulling

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier