EKI 245 EPDM sponsrubber kroonband

  • Grondstof: EPDM sponsrubber
  • Kleur: wit
  • Dichtheid: 350 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant
  • Geschikt voor: Afdichtingsprofiel bij ramen.
Alle specificaties bekijken Stel samen en bestel

Wat zijn de eigenschappen van dit EPDM sponsrubber en hoe wordt het geleverd?

EKI 245 is een kroonband die gemaakt wordt van EPDM sponsrubber, ook wel EPDM mosrubber genoemd. Het type sponsrubber waar deze kroonband van gemaakt wordt is zacht, flexibel en gemakkelijk in te drukken. Het materiaal is wit van kleur. Bent u op zoek naar de zwarte variant? Bekijk dan EKI 242. Omdat het profiel van mosrubber gemaakt wordt, heeft het een huid rondom de open cellen van het materiaal. Hierdoor krijgt het een gesloten celstructuur. Deze zorgt ervoor dat het materiaal zowel water- als luchtdicht wordt. De huid is ontstaan in het extrusieproces en zorgt er onder andere voor dat mosvorming op het materiaal voorkomen wordt wanneer deze buiten gebruikt wordt en het in contact komt met water. De grondstof EPDM zorgt ervoor dat EKI 245 goede weerbestendige eigenschappen heeft en goed bestand is tegen UV-straling en ozon. Daardoor kan het zowel binnen als buiten toegepast worden. Het materiaal is erg duurzaam en verouderingsbestendig, waardoor het lang mee zal gaan. De witte kroonband kunnen wij leveren met één zelfklevende zijde. Wanneer deze op een schoon, droog en vetvrij oppervlak wordt geplakt, zal dit voor een stevige montage zorgen. De EPDM sponsrubber kroonband kunnen wij leveren in de maten 3x9 mm en 4x9 mm. Neem contact met ons op als u op zoek bent naar andere afmetingen, wij zullen kijken of wij u hiermee kunnen helpen.


Waar kan ik EKI 245 voor gebruiken?

Kroonband is een speciaal soort afdichtingsband met een geribbelde vorm, welke wat weg heeft van de punten van een kroon. Vandaar ook de naam die aan het materiaal gegeven is. Dit type EPDM sponsrubber is speciaal ontwikkeld voor droogbeglazing systemen (beglazen zonder kit) en fabrieksbeglazing van geïsoleerde glaseenheden. Het wordt gebruikt om duurzame afdichtingen bij kozijnen en deuren te maken. Dit zijn met name houten kozijnen (met of zonder glaslatten) en antiek glaswerk in deuren en ramen. Met dit raamrubber kunnen aanzienlijke energiebesparingen en een beter binnenklimaat bereikt worden. De afdichtingen die met dit materiaal gerealiseerd kunnen worden, zijn tegen water, stof en lucht. Het wordt daarom ook wel tochtprofiel genoemd.Daarnaast kan EPDM sponsrubber kroonband toegepast worden als geluidsisolatie. Omdat het materiaal gemakkelijk ingedrukt kan worden, kan het gebruikt worden voor afdichtingen die niet alleen vlak zijn, maar ook die een groter voegverloop hebben.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof EPDM
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal sponsrubber
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Profielen kroonband
Een profiel is een voorwerp met één dwarsdoorsnede over de hele lengte. De vorm van het profiel is aan de kopse kant te zien. In rubber en schuim wordt een profiel meestal geproduceerd door een extrusieproces, daardoor zit er rondom het profiel een huid. Soms wordt het profiel gesneden uit grote blokken, dan zit er geen huid omheen.
Kleur wit
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Celstructuur gesloten
De celstructuur geeft aan of een materiaal opencellig, semi-gesloten of gesloten is. Bij gesloten cellig materiaal zijn alle cellen dicht en kan de lucht niet uit de cel. Gesloten cellig materiaal kan men meestal maar een bepaald percentage indrukken, anders knappen de cellen en gaat het materiaal kapot. Bij opencellig kan de lucht wel in en uit de cellen. Opencellig materiaal is hierdoor meestal helemaal samen te drukken. Semi-gesloten materiaal zit tussen deze 2 types in. Als materiaal niet ingedrukt wordt dan kan er (beperkt) lucht circuleren door het materiaal. Maar als het materiaal een bepaald percentage wordt ingedrukt dan sluiten de cellen zich en wordt het materiaal gesloten cel.
Hardheid (Shore 00) 45 Shore 00
Range: 40 Shore 00 tot 55 Shore 00
Shore 00 wordt gebruikt om de hardheid te meten van flexibel indrukbaar gesloten schuim of celrubber. Bij hard rubber wordt de hardheid gemeten in shore A. Dus a.u.b. een duidelijk onderscheid maken tussen beiden: bijvoorbeeld 50 shore 00 is gemakkelijk 50% in te drukken, maar 50 shore A maar bijvoorbeeld 10%. Hele zachte materialen zoals het schuim van matrassen zijn ook niet te meten met shore 00. Ook als de shore 00 hardheid van materialen op de correcte manier gemeten wordt, dan zal er toch altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Hardheid (Shore A) 15 Shore A
Range: 12 Shore A tot 18 Shore A
Shore A wordt gebruikt om de hardheid aan te duiden van rubber en sponsrubber. De shore A hardheid wordt gemeten door met een bepaalde kracht, de diepte van indrukken op het materiaal te meten. Dit gebeurd met een shore A meter. Het meten van de shore A hardheid van hardere materialen zoals rubber dient op de correcte manier te gebeuren. Toch zal er altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Dichtheid 350 kg/m³
Range: 320 kg/m³ tot 380 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Profielvormen kroonband
EKI levert profielen in veel verschillende vormen: gaande van simpele rechthoekige of ronde profielen tot complexere vormen.
Meest verkochte afmetingen 3x9, 4x9
Soms zijn er maar een paar afmetingen mogelijk, soms heel veel. Mocht de gewenste afmeting er niet tussen staan, neem dan aub contact met ons op over de mogelijkheden of alternatieven.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -40 °C tot +70 °C kortstondig +80 °C  
Krimp 22h, 70 °C < 5%  
Waterabsorptie < 3% (ASTM D1056-14)  
Ozon bestendigheid 20%, 40 °C, 200pphm > 336 uur (ISO 1431)  
Compressie set: 50%, 24h, 23 °C 15% (ASTM D 1056-07)
Grens: < 25%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter. Op de meetresultaten van de compressie set zit variatie o.a. door toleranties in het materiaal. Vanuit de norm worden maximale grenswaardes aangegeven.
Compressie set: 50%, 24h, 40 °C 35% (NF R 99211-80)
Grens: < 60%
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Treksterkte 560 kPa (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 500 kPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 145% (DIN EN ISO 1798)
Grens: > 125%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Maximaal % indrukken 50%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid heel goed  
Ozonbestendigheid heel goed  
Toepassing met olie slecht  
Contact met koper en zilver corrosief
Afhankelijk van de gebruikte stoffen tijdens het vulkanisatieproces reageert het celrubber, sponsrubber en rubber wel (corrosief) of niet (niet corrosief) met zilver en koper. Als er contact is met zilver en koper bijvoorbeeld bij juwelen gebruik dan een niet corrosief materiaal.
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 1 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 40081900
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Stel samen en bestel - EKI 245 EPDM sponsrubber kroonband

Stel samen en bestel - EKI 245 EPDM sponsrubber kroonband

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier