Luchtdicht bouwen EKI

    Luchtdicht bouwen

    Wij bieden verschillende producten aan die u kunt gebruiken bij luchtdicht bouwen. Met luchtdicht bouwen wordt er minder energie verloren, ontstaat er minder tocht, worden vochtproblemen voorkomen, worden geluid en geuren geweerd en wordt de kwaliteit van de constructie van het gebouw beter behouden.

    Uitgelichte producten

    Producten voor luchtdicht bouwen van EKI


    Van welk materiaal wordt kroonband gemaakt?

    De kroonbanden die wij bij EKI leveren worden gemaakt van EPDM sponsrubber. Dit is een zacht en flexibel materiaal met goede mechanische eigenschappen. Het sponsrubber heeft net als andere soorten sponsrubber een huid rondom het materiaal. Deze huid zorgt ervoor dat de kroonband lucht- en waterdicht is. De huid is ontstaan in het extrusieproces, dit proces maakt sponsrubber een geëxtrudeerd materiaal. Deze huid voorkomt tevens mosvorming op het materiaal. Daardoor kan EPDM sponsrubber goed gebruikt worden bij buitentoepassingen waar het in contact komt met water. Een andere reden waarom de EPDM kroonband goed buiten gebruikt kan worden, is omdat het goed bestand is tegen UV-straling en ozon dankzij de weerbestendige eigenschappen van de grondstof EPDM. Tevens is het een heel duurzaam en verouderingsbestendig materiaal. Daardoor zal het zowel bij binnen- als buitengebruik lang meegaan. Wij leveren deze kroonband met één zelfklevende zijde. De lijmlaag is voorzien van een wapening die dient om rek te voorkomen en om extra stevigheid te verzorgen. Als deze geplakt wordt op een schoon, vetvrij en droog oppervlak, dan zorgt dit voor een stevige montage. De EPDM sponsrubber kroonband leveren wij in de maten 2x8 mm, 3x9 mm, 4x9 mm, 5x10 mm en 6x10 mm. De 6x10 mm is in hol profiel verkrijgbaar. We leveren het materiaal in zwart en wit.


    Waarom is luchtdicht bouwen belangrijk?

    Luchtdicht bouwen is een onderdeel van passief bouwen. Een passief gebouw is comfortabel wat betreft de temperatuur, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en een erg laag energieverbruik. Door de introductie van BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) moet alle nieuwbouw in Nederland sinds 1 juli 2020 uit BENG bestaan. Hier wordt gekeken naar de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Met luchtdicht bouwen wordt er minder energie verloren, ontstaat er minder tocht, worden vochtproblemen voorkomen, worden geluid en geuren geweerd en wordt de kwaliteit van de constructie van het gebouw beter behouden.


    Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil, hoeft de binnenkomende lucht niet steeds opnieuw opgewarmd of afgekoeld te worden. Dit scheelt een hoop energie. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat infiltratie en exfiltratie de grootste factoren zijn bij energieverliezen via de gebouwschil, namelijk 30%. Omdat deze luchtlekken ontbreken, ontstaat er ook geen onnodige tocht. Daarnaast is luchtdichtheid achter de warme zijde van de gevelconstructie noodzakelijk om de koude of droge buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme en vochtige lucht die in een gebouw aanwezig is. Als het niet luchtdicht gebouwd is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot vochtschade, waardoor bouwelementen sneller kapot zullen gaan. Door de zuigende werking van infiltratie kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg. Tot slot worden door luchtdichtheid ook geluiden (met name hogere tonen) en geuren geweerd. Luchtdicht bouwen heeft dus vele voordelen, waarvoor verschillende soorten producten gebruikt kunnen worden, al naar gelang de af te dichten kier of naad.

    Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.