E: info@eki.nl
maandag - vrijdag: 08.00 - 16.30 uur
Luchtdicht bouwen is het voorkomen van ongecontroleerde luchtstromen door het afdichten van ongewenste naden en kieren in gebouwen. Het is de technische term voor wat vaak ‘kierdicht bouwen’ genoemd wordt. Wanneer er sprake is van lucht die ongewenst van buiten naar binnen stroomt, wordt dit infiltratie genoemd. Wanneer er sprake is van lucht die ongewenst van binnen naar buiten stroomt, noemt men dit exfiltratie. Met luchtdicht bouwen wordt zowel infiltratie als exfiltratie aangepakt. Het wordt bij nieuwbouw en bij renovaties toegepast. Men denkt soms dat luchtdicht bouwen ongezond is, echter is dit niet waar. Er is namelijk een verschil tussen ongecontroleerde luchtstromen en gecontroleerde luchtstromen, zogenaamde ventilatie. Bij ventilatie wordt lucht bewust toegelaten om de binnenlucht te verversen, bijvoorbeeld via ramen en roosters. Bij infiltratie en exfiltratie gaat het om ongecontroleerde luchtstromen, bijvoorbeeld bij kieren en naden tussen verschillende onderdelen van de gebouwschil. Deze lucht is ongewenst en kan door middel van luchtdicht bouwen voorkomen worden. Op die manier wordt de gecontroleerde ventilatie ook steeds effectiever. Luchtdichtheid wordt gemeten met de ‘blower-doortest’. De extra in te blazen of weg te zuigen lucht, geeft aan hoeveel lucht er ontsnapt is of aangetrokken wordt. Dit kan gemeten worden door overdruk of onderdruk te creëren in een gebouw.
Luchtdicht bouwen is een onderdeel van passief bouwen. Een passief gebouw is comfortabel wat betreft de temperatuur, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en een erg laag energieverbruik. Door de introductie van BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) moet alle nieuwbouw in Nederland sinds 1 juli 2020 uit BENG bestaan. Hier wordt gekeken naar de energiebehoefte, het primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Met luchtdicht bouwen wordt er minder energie verloren, ontstaat er minder tocht, worden vochtproblemen voorkomen, worden geluid en geuren geweerd en wordt de kwaliteit van de constructie van het gebouw beter behouden.
Doordat er geen luchtlekken meer aanwezig zijn in de gebouwschil, hoeft de binnenkomende lucht niet steeds opnieuw opgewarmd of afgekoeld te worden. Dit scheelt een hoop energie. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat infiltratie en exfiltratie de grootste factoren zijn bij energieverliezen via de gebouwschil, namelijk 30%. Omdat deze luchtlekken ontbreken, ontstaat er ook geen onnodige tocht. Daarnaast is luchtdichtheid achter de warme zijde van de gevelconstructie noodzakelijk om de koude of droge buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme en vochtige lucht die in een gebouw aanwezig is. Als het niet luchtdicht gebouwd is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot vochtschade, waardoor bouwelementen sneller kapot zullen gaan. Door de zuigende werking van infiltratie kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg. Tot slot worden door luchtdichtheid ook geluiden (met name hogere tonen) en geuren geweerd. Luchtdicht bouwen heeft dus vele voordelen, waarvoor verschillende soorten producten gebruikt kunnen worden, al naar gelang de af te dichten kier of naad.
Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.
Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland
Map/routebeschrijvingE: info@eki.nl
maandag - vrijdag: 08.00 - 16.30 uur