EKI 899 Butyl rubber zwart

  • Grondstof: butyl, IIR rubber
  • Kleur: zwart
  • Dichtheid: 1200 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Afdichting en oplegging bij contact drinkwater.
Alle specificaties bekijken

Wat zijn de eigenschappen van dit butyl rubber en hoe wordt het geleverd?

EKI 899 wordt gemaakt van butyl rubber van een hoge kwaliteit. Dit is een gepolymeriseerde versie van isobuteen en isopreen, oftewel isobutylene-isoprene rubber en wordt ook wel IIR genoemd. Dit materiaal staat bekend om zijn hoge mate van flexibiliteit en gasdichtheid. Omdat de hardheid van dit rubber ongeveer 50 shore A is, is het gemakkelijker in te drukken en kan er een nog betere gasafdichting gerealiseerd worden. Het bijzondere aan EKI 899 is dat het ook gebruikt kan worden bij contact met drinkwater tot 60°C volgens de norm WRAS. Verder lijkt het materiaal qua eigenschappen wat op EPDM, omdat het ook een goede weerbestendigheid en bestendigheid tegen UV-straling en ozon heeft. Daardoor is butyl rubber goed buiten te gebruiken. Dit duurzame materiaal kan bij lage temperaturen gebruikt worden (tot circa -45°C) en blijft ook onder deze omstandigheden slijtvast. Daarnaast heeft IIR een goede verouderings- en waterbestendigheid. Andere omstandigheden waarbij dit rubber goed gebruikt kan worden, zijn als het in contact komt met oplosmiddelen, waterdamp, zuren en alkalische oplossingen. Om deze reden kan het bijvoorbeeld in de chemische industrie gebruikt worden. EKI 899 kunnen wij leveren in diverse vormen, afmetingen en diktes. Deze kunnen wij zowel ongelijmd als enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend leveren. Omdat butyl rubber erg gemakkelijk te belijmen is, kan een veel permanentere verkleving gegarandeerd worden. Dit zwarte materiaal kunnen wij voor u op maat maken in iedere gewenste afname.


Waar kan ik EKI 899 voor gebruiken?

Butyl rubber staat bekend voor zijn gebruik in de productie van binnenbanden van fietsen. Het wordt hiervoor gebruikt omdat het materiaal luchtdichte eigenschappen heeft. Deze zorgen ervoor dat objecten er luchtdicht mee afgesloten kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ramen en de binnenkant van sportballen zoals voetballen en basketballen. Dankzij de eigenschap van EKI 899 dat het gebruikt kan worden bij contact met drinkwater tot 60°C, wordt het bijvoorbeeld toegepast om afdichtingen bij drinkwatervoorzieningen mee te realiseren. Doordat het tot 60°C gebruikt kan worden, kan dit ook in warme landen zijn met woestijnomstandigheden. Zo zou er dankzij dit IIR rubber midden in de woestijn een waterreservoir gerealiseerd kunnen worden. De hoge mate van gasdichtheid van het materiaal zorgt ervoor dat het gebruikt kan worden om gasdichte afdichtingen te realiseren. Hierdoor wordt butyl rubber veel gebruikt in industriële toepassingen, bijvoorbeeld als veerbalg. Omdat het zo gemakkelijk te verlijmen is, is het ook een veelgebruikt materiaal als afdichtingsrubber. Deze afdichtingen hoeven niet alleen tegen gas te zijn, maar kunnen ook tegen lucht, stof of water zijn. Dankzij de goede bestendigheid tegen chemicaliën, wordt het ook toegepast om afdichtingen in gasmaskers, medicijnflessen en beschermende kleding te realiseren. Tot slot wordt butyl onder andere gebruikt in speakers (als vervanging van schuim omdat IIR een langere levensduur heeft), om daken te repareren (in plaats van EPDM), als schokdemping of als geluidsisolatie.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof butyl, IIR
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal rubber
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Unieke eigenschap Voor Drinkwater
Materiaaleigenschappen zijn logisch weer te geven in technische gegevens. Door een unieke combinatie van materiaal en kwaliteit van de grondstof kunnen eigenschappen ontstaan die er uitspringen. Deze unieke eigenschap zorgt dan ook voor de grootste onderscheiding tussen de verschillende materialen.
Kleur zwart
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Hardheid (Shore A) 50 Shore A
Range: 45 Shore A tot 55 Shore A
Shore A wordt gebruikt om de hardheid aan te duiden van rubber en sponsrubber. De shore A hardheid wordt gemeten door met een bepaalde kracht, de diepte van indrukken op het materiaal te meten. Dit gebeurd met een shore A meter. Het meten van de shore A hardheid van hardere materialen zoals rubber dient op de correcte manier te gebeuren. Toch zal er altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Dichtheid 1200 kg/m³
Range: 1150 kg/m³ tot 1250 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 2 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Niet standaard diktes op aanvraag bij grotere aantallen
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Max breedte rollen 1500 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Inlages aantal geen
Rubber met een inlage of met twee inlages heeft een hogere sterkte en ook het doorscheuren is moeilijker. De druk op het rubber wordt ook beter verdeeld. Het overgrote gedeelte van het rubber wordt echter zonder inlage geleverd.
Uitvoering oppervlakte 1 doekafdruk
Rubber en sponsrubber wordt in rollen geproduceerd. Tijdens dit productieproces kan ervoor gekozen worden om een oppervlakte glad of met een doekafdruk te produceren. De twee zijdes van een rol kunnen een verschillende oppervlakte hebben. Bij sommige materialen is het mogelijk om enkel met een glad oppervlakte te produceren en bij andere is het soms mogelijk om enkel met een doekafdruk te produceren. Dit om het productieproces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.
Uitvoering oppervlakte 2 doekafdruk
Rubber en sponsrubber wordt in rollen geproduceerd. Tijdens dit productieproces kan ervoor gekozen worden om een oppervlakte glad of met een doekafdruk te produceren. Als we dit materiaal aan 1 kant zelfklevend maken, dan is dit altijd op oppervlakte 2. Alleen oppervlakte 1 is dan nog zichtbaar.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
WRAS conform  
WRAS tot 60 °C  
Temperatuur -45 °C tot +100 °C kortstondig +120 °C  
Verandering volume: 7 dagen, 70 °C < 5% (ISO 188)  
Lambda 0,23 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Compressie set: 25%, 22h, 70 °C grenswaarde < 30% (DIN 53518)
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Treksterkte MPa 10 MPa (ISO 37)
Grens: > 9 MPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 300% (DIN 53504)
Grens: > 250%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Scheursterkte 21 N/mm (ASTM D624-00)
Grens: > 18 N/mm
 
Maximaal % indrukken 25%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Maximale belasting < 5 N/mm2
In oplegconstructies wat is de maximale kracht op het rubber
Young modulus 100 1,5 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 100% uit te rekken
Young modulus 200 3,5 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 200% uit te rekken
Young modulus 300 6 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 300% uit te rekken
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid heel goed  
Ozonbestendigheid heel goed  
Toepassing met olie slecht  
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 40021990
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragenVraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Stel een vraag over dit product

Product question form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier