Butyl Rubber

  Butyl rubber heeft een hoge mate van gasdichtheid en flexibiliteit. Daarnaast is het goed toepasbaar bij lage temperaturen en kan het objecten luchtdicht afsluiten. Het heeft veel elastische toepassingen, zoals in de binnenbanden van fietsen, maar wordt ook voor veel afdichtingen gebruikt.

  Verfijn je selectie:

  Meerdere keuzes selecteren is mogelijk

  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  • (2)
  Producten 1-2 van 2

  Eigenschappen van butyl rubber

  Butyl rubber is een gepolymeriseerde versie van isobuteen en isopreen, oftewel isobutylene-isoprene rubber: IIR. IIR is goed toepasbaar bij lage temperaturen (vanaf -50°C) en blijft onder deze omstandigheden ook slijtvast. Met butylrubber bent u in staat om objecten luchtdicht af te sluiten. Omdat het ook goede bestendigheid heeft tegen verschillende weersomstandigheden, zuurstof, UV-straling en ozon, is het een ideaal materiaal voor gebruik buiten.

  Daarnaast staat het bekend om zijn hoge mate van gasdichtheid en flexibiliteit. Hierdoor is het materiaal erg geschikt voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld als veerbalg. Ook voor chemische toepassingen is het zeer geschikt, omdat het goed bestand is tegen chemicaliën en (minerale) zuren en logen. In minerale oliën is het echter niet toepasbaar. Het materiaal is heel gemakkelijk te belijmen, waardoor dit zelfklevende rubber veel toegepast wordt als afdichtingsrubber en plakrubber.

  IIR voor afdichtingen

  Omdat IIR rubber zo goed bestand is tegen chemicaliën, wordt het gebruikt voor afdichtingen in gasmaskers en andere beschermende kleding. Het is ook terug te vinden in afdichtingen van medicijnflessen. Door zijn luchtdichte eigenschappen wordt het rubber daarnaast gebruikt bij het afdichten van ramen. Verder vindt u butyl rubber als de binnenkant van sportballen, zoals rugbyballen, voetballen en basketballen. Hiermee worden de ballen luchtdicht gemaakt.

  Andere toepassingen van butyl rubber

  De meest bekende toepassing van butylrubber is in de productie van binnenbanden van fietsen. De reden hiervan zijn de luchtdichte eigenschappen van het materiaal. Daarnaast kunt u het ook kennen als een grondstof waarmee kauwgom gemaakt wordt. Dit flexibele rubber zorgt voor de elasticiteit van de kauwgom. Een andere bekende consumententoepassing is als butyl rubber handschoenen. Het wordt ook gebruikt als vloeibare toevoeging aan brandstof en smeermiddelen, waarbij het in brandstof een zuiverende werking biedt en bezinksel in de tank vermindert.

  Verder is het terug te vinden in speakers, als vervanging van schuim, omdat butyl rubber een langere levensduur heeft. In de oudere speakers zult u voornamelijk schuim tegenkomen, waar in de moderne speakers sneller gekozen wordt voor butyl. Eveneens wordt het gebruikt bij het repareren van daken. Mogelijk denkt u hierbij meteen aan EPDM rubber, aangezien dat een bekend materiaal is voor dakbedekking. Echter wordt butylrubber in deze markt ook toegepast.

  Hoe EKI butyl rubber aan u levert

  Als fabrikant in Nijmegen levert EKI u producten zoals butyl rubber tape, butyl rubber strip, tochtrubber en butyl rubber plaat van hoogstaande kwaliteit, zowel in standaardmaten als op maat gemaakt. De artikelen die wij uit butylrubber (IIR) produceren kunnen in grote aantallen, maar ook in kleine aantallen geleverd worden. Onze producten hebben ongeacht de grootte van de afname een korte levertijd, binnen heel Europa. Heeft u specifieke wensen of vragen over onze producten of de technische specificaties hiervan? Neem dan contact op met ons via +31(0)243773378 of info@eki.nl.