EKI 890 Butyl rubber zwart

  • Grondstof: butyl, IIR rubber
  • Kleur: zwart
  • Dichtheid: 1200 kg/m³
  • Zelfklevend: 1 kant, 2 kanten, zonder
  • Geschikt voor: Gasafdichting binnen en buiten.
Alle specificaties bekijken Stel samen

Wat zijn de eigenschappen van dit butyl rubber en hoe wordt het geleverd?

EKI 890 wordt gemaakt van hoge kwaliteit butyl rubber, wat een gepolymeriseerde versie van isobuteen en isopreen is. Dit wordt ook wel isobutylene-isoprene rubber (IIR) genoemd. IIR staat bekend om zijn hoge mate van gasdichtheid en flexibiliteit. De hardheid van het materiaal is ongeveer 50 shore A, waardoor het gemakkelijker in te drukken is en een nog betere gasafdichting gerealiseerd kan worden. Het duurzame materiaal kan gebruikt worden bij lage temperaturen (tot circa -45ºC) en blijft ook onder deze omstandigheden slijtvast. Butyl rubber lijkt qua verdere eigenschappen wat op EPDM, omdat het ook een goede weerbestendigheid en bestendigheid tegen UV-straling en ozon heeft. Daardoor is het materiaal goed buiten te gebruiken. Daarnaast heeft het een goede water- en verouderingsbestendigheid. Andere omstandigheden waar IIR rubber goed bij gebruikt kan worden, zijn als het in contact komt met alkalische oplossingen, oplosmiddelen, zuren en waterdamp. Daardoor kan het bijvoorbeeld in chemische industrie gebruikt worden. Wij kunnen EKI 890 leveren in diverse vormen, diktes en afmetingen. Deze kunnen wij zowel ongelijmd als enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend aanbieden. Butyl rubber is erg gemakkelijk te belijmen, waardoor een veel permanentere verkleving gegarandeerd kan worden. Wij maken dit zwarte materiaal voor u op maat in iedere gewenste afname, onder andere als rubber plakstrips.


Waar kan ik EKI 890 voor gebruiken?

De meest bekende toepassing van butyl rubber is in de productie van de binnenbanden van fietsen. Dit komt door de luchtdichte eigenschappen van het materiaal. Deze zorgen ervoor dat u objecten er luchtdicht mee kunt afsluiten, zo worden er onder andere ramen mee afgedicht. Ook bijvoorbeeld de binnenkant van sportballen zoals voetballen, rugbyballen en basketballen worden ermee afgedicht. Door de hoge mate van gasdichtheid van EKI 890, kan het gebruikt worden om gasdichte afdichtingen te realiseren. Hierdoor is het materiaal erg geschikt voor industriële toepassingen, bijvoorbeeld als veerbalg. Het feit dat butyl rubber zo gemakkelijk te verlijmen is, maakt dat het een veel gekozen materiaal is om als afdichtingsrubber te gebruiken. Deze afdichtingen kunnen niet alleen tegen gas, maar ook tegen stof, lucht en water zijn. Omdat IIR rubber zo goed bestand is tegen chemicaliën, wordt het ook gebruikt voor afdichtingen in gasmaskers, beschermende kleding en medicijnflessen. Tot slot kunnen andere toepassingen van EKI 890 zijn in speakers (als vervanging van schuim omdat IIR een langere levensduur heeft), bij het repareren van daken (in plaats van EPDM), als schokdemping, als geluidsisolatie of als rubber om werktafels mee te bekleden.

Producteigenschappen

Algemene Omschrijving
Grondstof butyl, IIR
De gebruikte grondstof heeft veel invloed op de eigenschappen van het materiaal.
Materiaal rubber
Materiaal is een natuurlijk of kunstmatig geproduceerde stof die bestemd is om verder verwerkt te worden tot halffabricaten of eindproduct. Het juiste materiaal kiezen gebeurd op basis van zijn eigenschappen die nodig zijn voor uw toepassing. Belangrijke eigenschappen zijn hardheid, elasticiteit, duurzaamheid en kostprijs.
Kleur zwart
Het overgrote deel van ons productgamma is zwart, grijs of wit. We leveren ook materialen met andere kleuren zoals rood, geel, groen of blauw. Houdt u er a.u.b. rekening mee dat er altijd tolerantie zit op de kleur. Bij sommige materialen is deze tolerantie kleiner, en bij andere materialen groter.
Hardheid (Shore A) 50 Shore A
Range: 45 Shore A tot 55 Shore A
Shore A wordt gebruikt om de hardheid aan te duiden van rubber en sponsrubber. De shore A hardheid wordt gemeten door met een bepaalde kracht, de diepte van indrukken op het materiaal te meten. Dit gebeurd met een shore A meter. Het meten van de shore A hardheid van hardere materialen zoals rubber dient op de correcte manier te gebeuren. Toch zal er altijd tolerantie zijn op het meetresultaat. Er zit namelijk tolerantie op het materiaal zelf. Soms is het wat harder en soms wat zachter. Dit verschil kan optreden tussen verschillende productiebatches, maar ook in dezelfde productiebatch. Natuurlijk selecteren wij onze grondstofleveranciers op constante kwaliteit en hardheid, maar er zal altijd tolerantie zitten op de hardheid.
Dichtheid 1200 kg/m³
Range: 1150 kg/m³ tot 1250 kg/m³
Norm: DIN EN ISO 845
Dichtheid of densiteit van een materiaal drukt uit hoeveel massa van dat materiaal aanwezig is in een bepaald volume. Het overgrote gedeelte van onze producten wordt uitgedrukt in kg/m³. Bij de productie van een bepaald materiaal is er altijd tolerantie op de densiteit. Dit is helaas niet te vermijden, maar wordt wel nauwkeurig bijgehouden in kwaliteitscontroles. Het meten van densiteit of soortelijk gewicht van materialen gebeurd volgens internationale normen. Hierdoor kunnen materialen beter en nauwkeuriger met elkaar vergeleken worden.
Mogelijkheden Materiaal
Zelfklevend 1 kant, 2 kanten, zonder
De mogelijkheden van het zelfklevend maken hangen af van de eigenschappen van het materiaal, de vorm van het materiaal en de toepassing. De meeste materialen kunnen wij leveren onbelijmd (m.a.w. zonder zelfklevende zijde), met 1 kant zelfklevend en met aan 2 kanten een zelfklevend zijde. Sommige materialen zijn niet te belijmen en bijvoorbeeld sommige profielen kunnen we alleen leveren met een zelfklevende zijde.
Meest verkochte diktes 2, 10 mm
De meest verkocht diktes geven een eerste indicatie van de standaard mogelijkheden. Er is veel meer mogelijk. Mocht de gewenste dikte er niet bij staan, neem a.u.b. contact met ons op. Vaak kunnen we de dikte gemakkelijk op maat maken en soms is er een alternatief materiaal waarin de gewenste dikte wel mogelijk is.
Niet standaard diktes op aanvraag bij grotere aantallen
Wilt u een materiaal in een dikte die niet standaard is, dan kunnen wij u meestal heel snel helpen. Bij veel materialen maken wij zelf de platen en rollen in iedere gewenste dikte. Uit masterblokken schillen wij dan de gewenste dikte met korte levertijd. Bij materialen waar wij dit niet zelf kunnen (op aanvraag bij grotere aantallen), kunnen wij vaak wel snel uitsluitsel geven of we het kunnen aanbieden.
Max breedte rollen 1500 mm
Uit rollen produceert EKI bandjes en vormen. De standaard rolbreedte geeft een indicatie van de mogelijkheden in maximale afmetingen.
Inlages aantal geen
Rubber met een inlage of met twee inlages heeft een hogere sterkte en ook het doorscheuren is moeilijker. De druk op het rubber wordt ook beter verdeeld. Het overgrote gedeelte van het rubber wordt echter zonder inlage geleverd.
Uitvoering oppervlakte 1 doekafdruk
Rubber en sponsrubber wordt in rollen geproduceerd. Tijdens dit productieproces kan ervoor gekozen worden om een oppervlakte glad of met een doekafdruk te produceren. De twee zijdes van een rol kunnen een verschillende oppervlakte hebben. Bij sommige materialen is het mogelijk om enkel met een glad oppervlakte te produceren en bij andere is het soms mogelijk om enkel met een doekafdruk te produceren. Dit om het productieproces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.
Uitvoering oppervlakte 2 doekafdruk
Rubber en sponsrubber wordt in rollen geproduceerd. Tijdens dit productieproces kan ervoor gekozen worden om een oppervlakte glad of met een doekafdruk te produceren. Als we dit materiaal aan 1 kant zelfklevend maken, dan is dit altijd op oppervlakte 2. Alleen oppervlakte 1 is dan nog zichtbaar.
Technische Eigenschappen Materiaal
FMVSS302 conform
FMVSS 302 is een internationale test waarbij de brandbaarheid van een materiaal wordt gemeten. FMVSS staat voor Federal Motor Vehicle Safety Standards. Deze norm geeft een indicatie van het brandgedrag. Als conform dan betekent dit dat een bepaalde minimale veiligheid gegarandeerd is.
Temperatuur -45 °C tot +100 °C kortstondig +120 °C  
Verandering volume: 7 dagen, 70 °C < 5% (ISO 188)  
Lambda 0,23 W/mK
Warmtegeleidingscoëfficiënt of thermische geleidbaarheid geeft aan hoe een materiaal warmte geleidt en is afhankelijk van temperatuur, dichtheid en het vochtgehalte.
Compressie set: 25%, 22h, 70 °C grenswaarde < 30% (DIN 53518)
De compressie set meet hoe goed een materiaal terug uitzet naar de oorspronkelijke dikte. Tijdens de test wordt een materiaal een bepaald percentage ingedrukt gedurende een bepaalde tijd en bij een bepaalde temperatuur. Het verlies wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe lager het percentage hoe beter.
Treksterkte MPa 10 MPa (ISO 37)
Grens: > 9 MPa
Hoeveel kracht is er nodig voordat een materiaal knapt? De treksterkte is een maatstaf om de mechanische eigenschappen te classificeren. De grenswaarde van de treksterkte geeft aan hoeveel kracht of spanning het materiaal minimaal kan verdragen voordat het knapt.
Rek bij breuk 300% (DIN 53504)
Grens: > 250%
De rek bij breuk is een maatstaf van uitrekbaarheid van het materiaal. Deze maatstaf staat in verbinding met treksterkte. Bij de opgegeven kracht van treksterkte, hoeveel procent is het materiaal dan uitgerekt, uitgedrukt in een percentage van de oorspronkelijke lengte: 120% betekent dan 20% uitrekken.
Scheursterkte 21 N/mm (ASTM D624-00)
Grens: > 18 N/mm
 
Maximaal % indrukken 25%
Dit geeft een indicatie van hoeveel procent een materiaal maximaal samen te drukken is, zonder dat het materiaal kapot gaat. Bijvoorbeeld bij gesloten cellig schuim, als meer dan 50% indrukken dan knappen de cellen. Bij hardere materialen ligt de maximale samendrukken een stuk lager, en bij hele zachte opencellige materialen kan vaak bijna helemaal ingedrukt worden.
Maximale belasting < 5 N/mm2
In oplegconstructies wat is de maximale kracht op het rubber
Young modulus 100 1,5 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 100% uit te rekken
Young modulus 200 3,5 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 200% uit te rekken
Young modulus 300 6 MPa
Dit is een indicatie van stijfheid. Hoeveel spanning of kracht is nodig om een materiaal 300% uit te rekken
Toepassingen, Normen
UV-bestendigheid heel goed  
Ozonbestendigheid heel goed  
Toepassing met olie slecht  
REACH conform
REACH is Europese wetgeving over welke chemische stoffen niet in materialen mogen zitten. De hoofdgedachte is om de gezondheid van mens en milieu beter te beschermen tegen de risico’s van chemische stoffen. Deze lijst aan stoffen wordt regelmatig gewijzigd en uitgebreid. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
RoHS conform
RoHS of Restriction of Hazardous Substances is een beperking van de gevaarlijke stoffen in de elektrische en elektronische apparatuur. Deze norm wordt dus vooral gebruikt in de elektrische industrie en krijgt regelmatige updates. Dit wordt constant bijgehouden door EKI.
Recyclebaar conform
Restafval uit ons productieproces wordt nu al zo veel mogelijk gerecycled. Dit betekent in de meeste gevallen dat het rubber of schuim vermalen wordt tot kleine korrels, die hergebruikt worden als basis voor nieuwe producten. Als klanten restafval terugsturen, dan neemt EKI dit mee in dit proces.
CFC en HCFC vrij conform
Kort gezegd is het materiaal ozonvriendelijk. Bij EKI krijgen we regelmatig deze vraag, vooral vanuit kitbedrijven. Bij sommige materialen is het meer van toepassing en bij andere minder, maar we hebben deze gedachte door ons hele gamma doorgetrokken.
Shelf life 2 jaar
Bij binnenkomst van het materiaal, hoe lang mag het materiaal in voorraad blijven voordat het toegepast wordt. We gaan uit van normale binnencondities en verpakt in oorspronkelijke verpakking.
HS code 40021990
HS-code of Harmonized System code is een internationale standaard om goederen te categoriseren, vooral gebruikt bij de export.

Disclaimer

De gepubliceerde technische gegevens zijn gebaseerd op onderzoeksgegevens en dienen als leidraad voor de verschillende toepassingen. Wegens de grote diversiteit aan producten en toepassingsmogelijkheden dient de koper zelf te testen of het beoogde materiaal aan de gestelde eisen voldoet. Alle informatie is onder voorbehoud van typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragenStel samen - EKI 890 Butyl rubber zwart

Stel samen - EKI 890 Butyl rubber zwart

Vraag een monster aan

Request Sample Form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Vraag een prijs aan

Request price form


Wij streven ernaar uw bericht binnen één werkdag te beantwoorden

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier