Wat is silicone

Alles over silicone

Silicone rubber heeft extreem veel voordelen, waardoor het een gewild soort rubber is. Door de sterke eigenschappen heeft het materiaal ook erg veel toepassingsmogelijkheden. Het is bestand tegen extreme temperaturen van zelfs boven 200°C en heeft een lange levensduur. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is silicone

Wat is silicone?

Siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door een afwisseling van silicium- en zuurstofatomen. Silicone rubber is een synthetische rubber variant en is een zo goed als onbreekbaar materiaal. Het is een erg populair product dat vaak terug te zien is als grondstof in bijvoorbeeld keukengerei.

 


Welke eigenschappen heeft silicone rubber?

Een van de positieve eigenschappen van silicone, is dat het bij erg uiteenlopende temperaturen gebruikt kan worden. Zowel in hele koude omstandigheden van -60°C, als in extreem hoge temperaturen van tot boven de 200°C, kan dit materiaal goed gebruikt worden. Dit komt doordat de mechanische eigenschappen van siliconen rubber dan intact blijven. Nadat dit materiaal ingedrukt is, keert het vervolgens weer terug naar zijn originele vorm. Daarnaast kan dit materiaal goed tegen invloeden van UV-straling en ozon en is het goed bestand tegen veroudering. Siliconen rubber heeft daarnaast een lage ontvlambaarheid en mocht dit materiaal toch vlam vatten, dan produceert het weinig giftige rook.

Doordat silicone rubber goed bestand is tegen veroudering en invloeden van buitenaf, heeft het een lange levensduur. Het rubber is gemakkelijk te reinigen en te steriliseren en is goed bestand tegen chemische materialen, bacteriën en schimmels. Het rubber kan echter niet zo goed tegen sterke zuren, koolwaterstof producten en oliën. Wanneer het materiaal veel in contact zal komen met oliën, is het verstandig te kiezen voor NBR rubber. Het rubber laat zich niet zo goed verkleven, omdat niet veel lijmen op dit materiaal kunnen hechten. Wel is het met een zelfklevende zijde te leveren, bijvoorbeeld als montagehulp.

Silicone eigenschappen

 Wat zijn de verschillende typen?

Silicone rubber
Silicone sponsrubber

Naast silicone rubber, bestaat er ook nog silicone sponsrubber. Deze twee typen hebben veel dezelfde kenmerken. Beide materialen zijn goed bestand tegen invloeden van ozon, UV-straling en weersinvloeden. Ook zijn deze typen goed hittebestendig en bestand tegen koude temperaturen, zonder de goede mechanische eigenschappen te verliezen. Wel is silicone sponsrubber een zachter materiaal dan silicone rubber en blijft het sponsrubber langer flexibel. Daardoor is dit type gemakkelijker in te drukken.

Ook kunnen beide typen goed tegen water en zijn ze waterdicht. Dit komt bij het sponsrubber door de (bijna) gesloten celstructuur en de gesloten huid die daaromheen zit. Beide soorten kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Daarnaast hebben beide typen een lange levensduur en zijn ze goed bestand tegen veroudering.

 


Silicone toepassing voedselindustrie

Hoe wordt silicone toegepast?

Door de grote hoeveelheid positieve eigenschappen, kan silicone op erg veel manieren worden toegepast. Zo zien we siliconen rubber vooral terug in de medische en farmaceutische sector en in de voedselindustrie. Dit komt omdat het materiaal hypoallergeen is en daardoor niet met andere stoffen reageert. Om deze reden wordt het rubber ook in babyproducten gebruikt. Verder wordt het toegepast als afdichting voor bijvoorbeeld ovens, ketels en lichtkappen door de hittebestendigheid van het materiaal.

Tevens wordt silicone rubber gebruikt als oplegrubber en in huishoudelijke apparaten en verlichting. Ook worden bepaalde typen gebruikt als afdichting bij producten die in aanraking komen met drinkwater of voedsel, omdat dit rubber het materiaal en de kwaliteit hiervan niet aantast. Als laatste kunt u het rubber terugvinden in de chemische industrie, automotive industrie, in doe-het-zelf producten, kleding en in accessoires.

Ook silicone sponsrubber is een veelgebruikt materiaal voor afdichtingen van bijvoorbeeld ovens en verwarmingsketels door de hittebestendigheid. Daarnaast kan het gebruikt worden voor het afdichten van deuren en luiken, omdat het materiaal bestand is tegen invloeden van buitenaf. Verder is het een prima materiaal voor de afdichting van deksels en mangaten, vanwege de waterdichtheid. Als laatste heeft silicone sponsrubber erg goede veerkrachtige eigenschappen. Hierdoor wordt dit materiaal ook vaak toegepast als stootrand.

 In welke EKI producten zit silicone verwerkt?

Van silicone maakt EKI zeer veel verschillende producten. Bij ons kunt u onder andere terecht voor platen, ringen en afdichtingsprofielen. Al onze producten zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn te verkrijgen in standaardmaten en op maat gemaakt. Onze producten worden in zowel grote als kleine aantallen geleverd en hebben, ongeacht de grootte van de bestelling, een korte levertijd in heel Europa.

Onze siliconen rubber producten worden geleverd in verschillende hardheden en verschillende kleuren. Zo kunt u kiezen uit de kleuren wit, zwart, rood en transparant. Silicone sponsrubber is verkrijgbaar in diverse vormen en varianten. Denk hierbij aan sponsrubber met een huid aan twee zijden of met een huid aan vier zijden. De standaard kleur van het sponsrubber is ivoorwit, maar andere kleuren zijn op aanvraag ook mogelijk.


Terug naar het overzicht

 

 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier