Polyurethaan EKI

  Polyurethaan

  Schuim dat van polyurethaan gemaakt wordt (polyetherschuim), is zacht en heeft een open celstructuur. Het is verkrijgbaar in verschillende hardheden en dichtheden. Het wordt onder andere toegepast , als geluidsabsorptie, als tochtband, voor comfort toepassingen of als verpakkingsschuim.

  Uitgelichte producten

  Polyurethaan producten van EKI


  Polyurethaanschuim

  Polyurethaan eigenschappen

  Polyurethaan wordt ook wel polyether of PU genoemd. Het is een verzamelnaam voor een familie polymeren die veel toepassingen kent. Het ontstaat door de polymerisatiereactie tussen een zachte polyol en een hard isocyanaat. Dankzij de combinatie van harde en zachte segmenten kan het op verschillende manieren worden toegepast. Het materiaal is sterk, slijtvast en buigzaam. Als tijdens de polymerisatie gas toegevoegd wordt, gaat polyurethaan schuimen. Van polyurethaan wordt dan dus polyurethaanschuim, ook wel polyetherschuim of PU schuim, gemaakt. Er bestaan twee varianten van dit schuim, een harde en een zachte variant. Beide varianten hebben een open celstructuur, dat ervoor zorgt dat het materiaal veelal gemakkelijk ingedrukt kan worden. PU schuim moet dus niet verward worden met de rubberachtige kunststof die ook van polyurethaan gemaakt kan worden. In het assortiment van EKI zijn veel verschillende polyurethaan schuim te vinden, in grijs en wit. Hierin zijn verschillende hardheden, dichtheden en vormen mogelijk. Hoe groter de dichtheid, hoe duurzamer en comfortabeler het materiaal is. Het materiaal gaat meestal zo’n vijf tot tien jaar mee en zal snel verouderen door invloeden van direct zonlicht, bijvoorbeeld bij gebruik buitenshuis. De grote blokken schuim versnijden wij naar toepasbare formaten zoals rollen, platen, blokjes, ringen, bandjes en schijven. Vrijwel alle gewenste vormen zijn mogelijk.


  Polyurethaanschuim

  Toepassingen van polyurethaan schuim

  De zachte vormen van polyurethaanschuim wordt voornamelijk toegepast voor comfort toepassingen, zoals in matrassen, kussens en ander meubilair. De hardere vormen worden onder andere gebruikt als isolatiemateriaal. Voorbeelden van toepassingen van polyurethaan schuim zijn als rugvulling voor kitten, als verpakkingsschuim voor lichtgewicht onderdelen, als tochtband voor eenvoudige afdichtingen met een groot voegverloop en als geluidsisolatie, bijvoorbeeld in geluidsstudio’s. Hiervoor kiest men vaak de PU piramideplaat, die dankzij zijn vorm extra goed geluid kan absorberen. Door de structuur van het piramideschuim worden de geluidstrillingen namelijk beter verdeeld dan zonder deze structuur. Dit zorgt ervoor dat de nagalmtijd in een ruimte verkort wordt, waardoor de akoestiek in een ruimte verbeterd wordt. Als afdichting is polyurethaan schuim vooral bruikbaar om geluid, tocht en stof en tegen te houden, maar niet om water, olie of andere vloeibare substanties tegen te houden.

  Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.