Tochtband EKI

  Tochtband

  Heeft u een tochtband nodig? Deze zijn geschikt om bijvoorbeeld kozijnen van deuren en ramen af te dichten tegen tocht en kou. Dit zorgt voor een energiebesparing in uw bedrijfspand of woning.

  Uitgelichte producten

  Tochtband producten van EKI  Tochtband voor afdichten kozijnen en deuren

  Tochtband wordt gebruikt als afdichting bij deuren en kozijnen, waarbij het gekozen wordt om zijn isolerende eigenschappen. Bij EKI fabriceren wij de banden zelf, daardoor leveren wij ze in zeer veel verschillende afmetingen. Door de gesloten celstructuur kunnen zij isoleren tegen tocht, stof en vocht. Ze kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden, maar neopreen celrubber, EPDM sponsrubber en EPDM celrubber zijn de meest voorkomende varianten. Meestal worden de tochtbanden geleverd als zelfklevende rechthoekige stroken. Er zijn ook andere vormen mogelijk, zoals D-profiel, P-profiel en kroonband. Het type afdichting en kozijn bepalen welke vorm de beste keuze is.


  Neopren Zellkautschuk Dichtungsband

  Neopreen celrubber tochtband

  Neopreen celrubber is voor talloze toepassingen te gebruiken. Dankzij de gesloten celstructuur is het water- en luchtdicht. Daardoor is het zeer geschikt als tochtband. Het neoprene celrubber wordt veel toegepast bij contact met zeewater, omdat dit het materiaal niet aantast. Uiteraard kan het ook gebruikt worden in contact met regenwater en andere vloeistoffen. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen, wat betekent dat het goed terugkeert naar zijn originele vorm na indrukken. Dit indrukken gaat gemakkelijk, omdat het een zacht en flexibel materiaal is. Een bijzondere eigenschap van neopreen ten opzichte van andere celrubbers is dat het een goede vlamdovendheid heeft.


  Vergeleken met EPDM celrubber is het beter oliebestendig, maar als u op zoek bent naar de beste oliebestendigheid, dan kunt u beter NBR celrubber kiezen. Neopreen celrubber kan wel gebruikt worden als het tijdelijk in contact komt met olie. Het kan tevens worden blootgesteld aan warmte, ozon en weersinvloeden, wat het als tochtband zeer geschikt maakt. Als het product echt veel aan UV-straling blootgesteld gaat worden, dan raden wij EPDM aan boven Neopreen tochtband. Een tochtband van neopreen celrubber is goed bestand tegen veroudering en zal dus lang meegaan. Het is geschikt om te isoleren tegen warmte, kou en geluid.


  Door zijn waterdichte eigenschappen wordt dit type celrubber veel toegepast in de scheepvaart en offshore. Daarnaast wordt het veel gebruikt als afdichting in de industrie, bijvoorbeeld als neopreen tochtband in de carrosseriebouw, luchtvaart en automotive industrie. Dankzij zijn slijtvaste en isolerende eigenschappen, is het ook een veelgebruikt materiaal als isolatie in aluminium of stalen ramen en scheidingswanden. De vlamdovende eigenschappen zorgen ervoor dat het veel gebruikt wordt in openbare ruimten.


  Tochtband EPDM sponsrubber

  EPDM sponsrubber tochtband

  Het verschil tussen EPDM sponsrubber (ook wel EPDM mosrubber genoemd) en EPDM celrubber is dat het sponsrubber een huid heeft rondom de open cellen. Daardoor wordt het materiaal zowel lucht- als waterdicht. Deze huid zorgt er daarnaast voor dat er weinig tot geen mosvorming ontstaat bij gebruik van het materiaal buiten in contact met water. Het is een zacht geschuimd materiaal dat gemakkelijk ingedrukt kan worden dankzij de open celstructuur. De grondstof EPDM maakt het verouderingsbestendig en geschikt om bloot te stellen aan invloeden van het weer, zoals UV-straling en ozon, maar bijvoorbeeld ook aan stoom. Dit sponsrubber kan ook gebruikt worden om stof, gassen, lichte zuren en logen tegen te houden. Het zal zijn eigenschappen behouden, zelfs bij grote temperatuurverschillen. Doordat het bestand is tegen zoveel verschillende invloeden en water- en luchtdicht is, is het uitermate geschikt als tochtband.


  Door deze water- en luchtdichte eigenschappen wordt de mosrubber tochtband gebruikt voor afdichtingen waarbij er contact is met (veel) water of een hoge luchtdruk. Als EPDM sponsrubber verwerkt wordt tot een D-profiel, P-profiel of kroonband, wordt deze gebruikt als afdichting bij kozijnen en deuren. Omdat het te verwerken is tot allerlei verschillende vormen, zowel rond en halfrond als vierkant en rechthoekig, kan het gebruikt worden voor talloze soorten afdichtingen. Denk hierbij aan afdichtingen van deuren, sleuven, luiken, kieren of andere uitsparingen.


  Tochtband EPDM celrubber

  EPDM celrubber tochtband

  EPDM is een erg weerbestendige grondstof, waardoor dit celrubber goed bestand is tegen UV-straling en ozon. Door deze eigenschappen is het een tochtband met een lange levensduur bij gebruik buitenshuis. De meeste soorten (de varianten met een gesloten celstructuur) zijn daarnaast ook nog eens goed bestand tegen water en andere vloeistoffen. Als het materiaal hiermee in aanraking komt, zal het niet gaan vlekken of sneller verouderen. EPDM tochtband heeft goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het materiaal na indrukken terug zal keren naar zijn originele vorm. Het materiaal is dus erg zacht en gemakkelijk in te drukken. EPDM celrubber is niet vlamdovend, dus als u op zoek bent naar een band met vlamdovende eigenschappen, dan raden wij de neopreen variant aan. Ondanks dat het niet vlamdovend is, is het wel geschikt voor gebruik binnen een breed temperatuurbereik (circa -40°C tot +120°C). Het materiaal is leverbaar in verschillende hardheden. De hele zachte variant is volledig samendrukbaar, de hardere varianten tot zo’n 25%. We leveren de banden ook met een lijmlaag, want zelfklevende tochtband is gemakkelijk te monteren.


  Door zijn weerbestendige en waterafstotende eigenschappen wordt EPDM celrubber veel gebruikt om kieren af te dichten. Het is uitermate geschikt om objecten en ruimtes af te dichten tegen invloeden van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn stalen en aluminium ramen, scheidingswanden, in de elektro-industrie en als geluiddempend materiaal in bijvoorbeeld vliegtuigen of carrosserieën. Daarnaast is het geschikt als afdichtingsband voor vouwwagens en wordt het vaak toegepast in (staal)constructies.

  Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.