Tochtstrip kennisbank

  Tochstrip

  Heeft u een tochstrip nodig? Deze zijn geschikt om bijvoorbeeld kozijnen van deuren en ramen af te dichten tegen tocht, kou en andere invloeden van buitenaf.

  Uitgelichte producten

  Tochtstrip producten van EKI  Wat is een tochstrip / tochtstrip?

  Tochstrips zijn een speciale soort afdichtstrips die worden toegepast bij het isoleren van bijvoorbeeld kozijnen en deuren. Wij bij EKI kunnen flexibele tochtstrips leveren in veel verschillende afmetingen, met en zonder zelfklevende zijde. De zelfklevende tochstrip wordt veel gebruikt in huizen, auto's en caravans. We verkopen verschillende soorten tochstrips, van EPDM celrubber, van EPDM sponsrubber, van polyetherschuim en andere materialen. Neem contact met ons als u advies nodig heeft over welk product het beste is voor uw toepassing.


  Tochstrip epdm sponsrubber

  EPDM sponsrubber tochstrip

  Het grote verschil tussen EPDM sponsrubber (ook wel EPDM mosrubber genoemd) en EPDM celrubber is dat het sponsrubber een huid heeft die de open cellen omsluit. Door deze huid wordt het materiaal zowel lucht- als waterdicht. Deze huid zorgt er daarnaast voor dat er weinig tot geen mosvorming kan ontstaan als het materiaal buitenshuis gebruikt wordt op een plek waar het in contact komt met water. Door de open cellen is het een zacht geschuimd materiaal dat gemakkelijk ingedrukt kan worden. Dankzij de grondstof EPDM is het verouderingsbestendig en geschikt om bloot te stellen aan weersinvloeden zoals UV-straling en ozon, maar bijvoorbeeld ook aan stoom. Dit sponsrubber kan tevens gebruikt worden om gas, stof en lichte zuren en logen tegen te houden. Ook is het bestand tegen chemicaliën. Het zal zijn eigenschappen blijven behouden, zelfs bij grote temperatuurverschillen. Doordat het tegen zoveel verschillende invloeden bestand is, het water- en luchtdicht is en het gebruikt kan worden bij UV-straling en ozon, is het uitermate geschikt als tochtstrip.


  Door de water- en luchtdichte eigenschappen wordt deze mosrubber tochstrip gebruikt voor afdichtingen waarbij het in contact komt met (veel) water of een hoge luchtdruk. Als EPDM sponsrubber verwerkt wordt tot een D-profiel, kan deze gebruikt worden als tochtband bij kozijnen en deuren. Omdat het materiaal te verwerken is tot allerlei verschillende vormen, zowel rond en halfrond als vierkant en rechthoekig, kan het gebruikt worden voor ontelbaar veel verschillende soorten afdichtingen. U kunt hierbij denken aan afdichtingen van deuren, luiken, sleuven of andere uitsparingen.


  Tochstrip epdm celrubber

  EPDM celrubber tochstrip

  EPDM is een grondstof met goede weerbestendigheid, waardoor EPDM celrubber goed bestand is tegen onder andere invloeden van UV en ozon. Dit zorgt ervoor dat het een materiaal met een lange levensduur als het veel buitenshuis gebruikt wordt. Daarnaast is het goed bestand tegen water en andere vloeistoffen. Wanneer het hiermee in aanraking komt, zal het materiaal niet gaan vlekken of sneller gaan verouderen. Dit komt doordat de meeste soorten namelijk een gesloten celstructuur hebben. Enkele hele zachte varianten hebben semi-gesloten cellen. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen, wat betekent dat het materiaal na indrukken goed terug zal keren naar zijn originele vorm. Het is dus een erg zacht en gemakkelijk indrukbaar materiaal. Het celrubber is niet vlamdovend, maar wel geschikt voor gebruik binnen een breed temperatuurbereik (circa -40°C tot +120°C). EPDM tochstrip is in erg veel verschillende hardheden en diktes verkrijgbaar, van heel zacht tot 50 shore A. De hele zachte variant is volledig samen te drukken, de hardere varianten tot zo’n 25%. EKI levert EPDM celrubber tochstrips zelfklevend, maar ook zonder lijmlaag, in verschillende kleuren. Zwart komt het meeste voor. Door de zelfklevende zijde zijn de zelfklevende tochstrips erg gemakkelijk te monteren.


  Dankzij zijn waterafstotende en weerbestendige eigenschappen wordt EPDM celrubber veel gebruikt als tochtband en tochstrip om kieren af te dichten. Het is uitermate geschikt om objecten en ruimtes af te dichten tegen invloeden van buitenaf. U kunt hierbij denken aan stalen en aluminium ramen, scheidingswanden en als geluiddempend materiaal in bijvoorbeeld vliegtuigen of carrosserieën. Daarnaast is het geschikt als afdichtingsband voor vouwwagens en wordt het vaak toegepast in (staal)constructies.

  Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.