Tochtband

Tochtband

Heeft u een tochtband nodig? Deze zijn geschikt om bijvoorbeeld kozijnen van deuren en ramen af te dichten tegen tocht en kou.

Tochtband

Tochtband wordt gebruikt als afdichting bij deuren en kozijnen, waarbij het gekozen wordt om zijn isolerende eigenschappen. Bij EKI fabriceren wij de banden zelf, daardoor leveren wij ze in zeer veel verschillende afmetingen. Door de gesloten celstructuur kunnen zij isoleren tegen tocht, stof en vocht. Ze kunnen uit verschillende materialen gemaakt worden, maar neopreen celrubber en EPDM celrubber zijn de meest voorkomende varianten. Meestal worden de tochtbanden geleverd als rechthoekige stroken, welke ook zelfklevend geleverd kunnen worden.

Neopreen celrubber tochtband

Neopreen celrubber, ook wel CR celrubber genoemd is voor talloze toepassingen te gebruiken. Dankzij de gesloten celstructuur, neemt het materiaal geen vloeistoffen op en is het dus waterdicht. Het neoprene celrubber wordt veel toegepast bij contact met zeewater, omdat dit het materiaal niet aantast. Uiteraard kan het dus ook gebruikt worden in contact met regenwater en andere vloeistoffen. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen, wat betekent dat het goed terugkeert naar zijn originele vorm na indrukken. Dit indrukken gaat gemakkelijk, omdat het een zacht en flexibel materiaal is. Een bijzondere eigenschap van neopreen ten opzichte van andere celrubbers is dat het een goede vlamdovendheid heeft. Vergeleken met EPDM celrubber is het beter oliebestendig, maar als u op zoek bent naar de beste oliebestendigheid, dan kunt u beter NBR celrubber kiezen. Neopreen celrubber kan wel gebruikt worden als het tijdelijk in contact komt met olie. Het kan tevens worden blootgesteld aan warmte, ozon en weersinvloeden, wat het als tochtband zeer geschikt maakt. Als het product echt veel aan UV-straling blootgesteld gaat worden doordat het aan de buitenzijde gemonteerd zit, dan raden wij EPDM aan boven Neopreen tochtband. Een tochtband van neopreen celrubber is goed bestand tegen veroudering en zal dus lang meegaan. Het is geschikt om te isoleren tegen warmte, kou en geluid.

Neopreen celrubber tochtband

Door zijn waterdichte eigenschappen wordt dit type celrubber veel toegepast in de scheepvaart en offshore. Daarnaast wordt het veel gebruikt als afdichting in de industrie, bijvoorbeeld als neopreen tochtband in de carrosseriebouw, luchtvaart en automotive industrie. Dankzij zijn slijtvaste en isolerende eigenschappen, is het ook een veelgebruikt materiaal als isolatie in aluminium of stalen ramen en scheidingswanden. De vlamdovende eigenschappen zorgen ervoor dat het veel gebruikt wordt als tochtband in openbare ruimten.

 

EPDM celrubber tochtband

EPDM celrubber tochtband

EPDM is een erg weersbestendige grondstof, waardoor dit celrubber goed bestand is tegen UV-straling en ozon. Door deze eigenschappen is het een tochtband met een lange levensduur bij gebruik buitenshuis. Naast dat het bestand is tegen invloeden van UV en ozon, zijn de meeste soorten (de varianten met een gesloten celstructuur) ook nog eens goed bestand tegen water en andere vloeistoffen. Als het materiaal hiermee in aanraking komt, zal het niet gaan vlekken of sneller verouderen. EPDM tochtband heeft goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het materiaal na indrukken terug zal keren naar zijn originele vorm. Het materiaal is dus erg zacht en gemakkelijk in te drukken. EPDM celrubber is niet vlamdovend, dus als u op zoek bent naar een tochtband met vlamdovende eigenschappen, dan raden wij de neopreen variant aan. Ondanks dat het niet vlamdovend is, is het wel geschikt voor gebruik binnen een breed temperatuurbereik (circa -40°C tot +120°C). Het materiaal is leverbaar in verschillende hardheden. De hele zachte variant is volledig samendrukbaar, de hardere varianten tot zo’n 25%. We leveren de banden ook met een lijmlaag, want zelfklevende tochtband is gemakkelijk te monteren.

Door zijn weersbestendige en waterafstotende eigenschappen wordt EPDM celrubber veel gebruikt als tochtband en tochtstrip om kieren af te dichten. Het is uitermate geschikt om objecten en ruimtes af te dichten tegen invloeden van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn stalen en aluminium ramen, scheidingswanden, in de elektro-industrie en als geluiddempend materiaal in bijvoorbeeld vliegtuigen of carrosserieën. Daarnaast is het geschikt als afdichtingsband voor vouwwagens en wordt het vaak toegepast in (staal)constructies.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/Routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier