Wat is neopreen

Alles over neopreen

Neopreen is een soort rubber dat door zijn waterbestendige, vlamdovende en oliebestendige eigenschappen voor diverse mogelijkheden kan worden ingezet. Het materiaal kent daarnaast verschillende verwerkingsmogelijkheden die ieder weer hun eigen toepassingen hebben. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is neopreen

Wat is neopreen?

Neopreen is een synthetisch rubber en is ontwikkeld als vervanger voor natuurrubber, omdat het, in tegenstelling tot natuurrubber, wel bestand is tegen olie. Later kwam NBR daar weer voor in de plaats. Neopreen kleeft sterker dan natuurlijk rubber en kan door de combinatie van diverse eigenschappen op brede schaal ingezet worden.

 


Welke eigenschappen heeft neopreen?

Neopreen kent erg veel positieve eigenschappen. Enkele van de belangrijkste eigenschappen zijn dat het vlamdovend werkt en bestand is tegen (zee)water. In sommige gevallen is neopreen zelfs waterdicht. Ook heeft het materiaal daarnaast een goede UV- en ozonbestendigheid en een redelijk goede oliebestendigheid. Daarnaast is neopreen weervast, slijtvast en heeft het goede mechanische eigenschappen. Door deze mechanische eigenschappen is dit materiaal goed in te drukken en keert het na het indrukken weer volledig terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Als laatste kan neopreen ook goed tegen minerale oliën, vetten, oplosmiddelen, zuren en chemicaliën.

Neopreen eigenschappen

 Wat zijn de verschillende typen?

Neoprene stof
Neopreen rubber
Neopreen celrubber
Neopreen sponsrubber

In ons assortiment aan neopreen hebben we vier verschillende type producten, dit zijn: neopreen stof, neopreen rubber, neopreen celrubber en neopreen sponsrubber.

Neoprene is een materiaal waar voornamelijk duikpakken van worden gemaakt. Neopreen stof heeft alle positieve eigenschappen van andere rubbers, zoals die van EPDM en NBR. Zo bevat het onder meer goede mechanische eigenschappen, waardoor het na indrukken weer volledig terugkeert naar zijn originele vorm.

Het tweede type product is neopreen rubber. Ook dit materiaal heeft diverse goede eigenschappen van andere rubbers. Hierdoor kan dit type rubber erg breed ingezet worden. Het wordt gemaakt door het polymeriseren van chloropreen. Een andere benaming voor neopreen rubber is dan ook wel CR, wat staat voor chloropreen rubber.

Het derde type is neopreen celrubber, ook wel bekend als CR celrubber. Dit materiaal is erg multifunctioneel. CR celrubber heeft een gesloten celstructuur, wat ervoor zorgt dat het geen vloeistoffen opneemt, oftewel waterdicht is. Hierdoor is het mogelijk neopreen celrubber te gebruiken bij contact met zeewater. Het zeewater tast namelijk het materiaal niet aan. Daarnaast is dit celrubber een erg zacht en flexibel materiaal, waardoor het eenvoudig ingedrukt kan worden. Ook is het goed bestand tegen veroudering. Hierdoor gaat dit type neopreen lang mee en is het materiaal geschikt als warmte- en geluidsisolatie en voor het absorberen van schokken.

Ten opzichte van EPDM celrubber kan neopreen celrubber beter tegen olie. Neopreen kan tegen tijdelijk contact met olie, maar voor de beste oliebestendigheid kan beter gekozen worden voor NBR celrubber. Als laatste biedt neopreen celrubber vlamdovendheid en enige weerstand tegen warmte, invloeden van ozon en andere weersomstandigheden. Echter is het ook hierbij verstandig eerder voor de EPDM variant te kiezen, wanneer het product aan erg veel UV-straling blootgesteld zal worden.

Het laatste type is neopreen sponsrubber, ook wel CR sponsrubber genoemd. Dit materiaal heeft een huid rondom de celstructuur, vlamdovende eigenschappen en een redelijk goede oliebestendigheid. Het kan goed gebruikt worden in contact met (zee)water en heeft een lange levensduur. Dit sponsrubber wordt vaak gebruikt voor afdichtingen in de scheepvaart, metaalindustrie, werkplaatsen, machineruimtes, offshore of op boorplatforms. Wij leveren dit materiaal in ronde en rechthoekige profielen, zowel zelfklevend als ongelijmd.

 


Neopreen toepassing duikpakken

Hoe wordt neopreen toegepast?

Over het algemeen worden alle types veel gebruikt in de scheepvaart, door de waterdichte en waterbestendige eigenschappen en de bestendigheid tegen zeewater. Daarnaast is neopreen ook redelijk bestand tegen olie, waardoor het vaak gebruikt wordt in de offshore.

Verder worden van neopreen stof voornamelijk duikpakken, waadpakken en wetsuits gemaakt vanwege de isolerende werking van het materiaal, die ook nog eens het drijfvermogen verhoogt. Wetsuits bevatten aan twee kanten een nylon zijde waardoor het een soort gecombineerde neopreen stof is.

Neopreen rubber is veelal terug te vinden in openbare ruimtes, in de bouw en in de industrie. Het is een geschikte grondstof voor lijmen en kan daarnaast gebruikt worden voor chirurgische handschoenen, pakkingen en isolatietoepassingen. Door de vele mogelijkheden van neopreen rubber, kan het bijna eindeloos toegepast worden.

Neopreen celrubber wordt veel gebruikt om het een en ander af te dichten in de industrie, bijvoorbeeld in de carrosseriebouw, luchtvaart en automotive industrie. Omdat het celrubber slijtvast is en goed kan isoleren, is het ook een populair materiaal voor het isoleren van aluminium of stalen ramen en scheidingswanden. Hierdoor zien we neopreen celrubber veel terug in staalconstructies of in openbare ruimtes. Ook kan het materiaal als stootrubber werken, doordat het schokabsorberend is.

Neopreen sponsrubber wordt ook veel gebruikt voor afdichtingen tegen water, lucht en stof in onder andere de scheepvaart, industrie, offshore, werkplaatsen en bij boorplatforms. 

 In welke EKI producten zit neopreen verwerkt?

Omdat neopreen zoveel verschillende verwerkingsmogelijkheden heeft, kan dit materiaal ook in verschillende producten geleverd worden. Zo leveren wij bijvoorbeeld neopreen rubber, neopreen stof, neopreen band en tochtband van hoogstaande kwaliteit. Al deze uitwerkingen kunnen zowel in standaardmaten als op maat gemaakt geleverd worden.

Neopreen stof bieden we in diverse soorten aan. Zo hebben we in ons assortiment neoprene met 2 kanten nylon, neoprene met 1 kant nylon en neoprene met 1 kant velcro in diverse kleuren. Deze uitvoeringen hebben allemaal hun eigen kenmerken en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden.

Daarnaast is neopreen celrubber bij ons in diverse verwerkingen te krijgen. Wij kunnen celrubberplaten en -rollen in diverse vormen snijden, zoals celrubberband, haspels, blokjes, kaders, schijven en ringen. Het is ook nog mogelijk deze diverse vormen enkelzijdig of dubbelzijdig zelfklevend te ontvangen.

Het neopreen sponsrubber leveren we in ronde en rechthoekige profielen in diameters tussen de 2 mm en 25 mm. Deze zijn zowel ongelijmd als enkelzijdig zelfklevend leverbaar.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier