Alles over thermische isolatie
Thermische isolatie speelt een essentiële rol in het creëren van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving. Of u nu een bestaande woning renoveert of een nieuw huis bouwt, de juiste thermische isolatie kan een wereld van verschil maken.
Wat is thermische isolatie?
Thermische isolatie verwijst naar de toepassing van materialen in de bouw om warmteoverdracht te beperken. Deze isolatie kan worden gebruikt in muren, daken, vloeren en buizen om warmteverlies in de winter en ongewenste opwarming in de zomer te minimaliseren. Met andere woorden, temperatuur isolatie houdt het huis in de winter warm en in de zomer koel, en dat allemaal terwijl energie bespaard wordt!
Hoe werkt thermische isolatie?
Warmte isolatie werkt door de geleiding van warmte te beperken. Het draait allemaal om het verminderen van de warmteoverdracht van de ene laag naar de andere. Dit wordt gedaan door het gebruik van materialen met lage thermische geleidbaarheid, die werken als barrières om te voorkomen dat warmte van de ene kant naar de andere kant stroomt.
Eén van de belangrijkste factoren bij de keuze van een thermisch isolatiemateriaal is de zogenaamde R-waarde. Deze waarde geeft de thermische weerstand van een materiaal aan. Hoe hoger de R-waarde, hoe effectiever het materiaal is bij het beperken van warmteoverdracht.
Warmte isolerende producten van EKI
Wat is de beste thermische isolatie?
De "beste" isolatie hangt af van vele factoren, waaronder de specifieke behoeften van het project, het klimaat in de regio, het budget, de locatie waarop het materiaal geplaatst wordt en de milieuoverwegingen. Veel gebruikte materialen zijn:
Isolatieband
PE isolatieband wordt voornamelijk gebruikt voor afdichtingen bij kozijnen, ramen en deuren. Het kan ook gebruikt worden bij het gieten van beton. De band zorgt ervoor dat warmte, kou, geluid en tocht buitenshuis blijft. Omdat PE schuim goed bestand is tegen UV-straling, ozon en andere weersomstandigheden gaat het ook onder deze omstandigheden lang mee. Dankzij de gesloten celstructuur is het materiaal waterbestendig en houdt het regen buiten. Het kan gebruikt worden bij zeer koude temperaturen en is zeer verouderingsbestendig.
Isolatieschuim
Hiervoor is EKI 300 uitermate geschikt, dit materiaal wordt van synthetisch schuim gemaakt. Het schuim heeft namelijk door de lage thermische uitzetting en het lage warmtegeleidingsvermogen zeer goede koude- en warmte-isolerende eigenschappen. Tevens wordt er een effectieve energiebesparing mee gegenereerd. Daarnaast heeft het een hoge weerstand tegen waterdampdiffusie. Dit zorgt ervoor dat het risico van corrosie bij isolatie vermindert. EKI 300 wordt voornamelijk gebruikt als HVAC isolatieschuim, bijvoorbeeld als buisisolatie. Maar ook bij het bekleden van koelcellen en deuren, bij warmtepompsystemen, als thermische isolatie van reservoirs, tanks en vaten en in luchtkanalen of airconditioningsystemen.
Isolatieplaat
Een andere belangrijke toepassing van PE hardschuim is thermische isolatie. U kunt hierbij denken aan ondervloeren voor laminaat of parket. Het kan bewoners beschermen tegen de kou die van onderen komt. Als isolatie in de vloer aangebracht wordt, is het van belang dat de druksterkte van de isolatieplaat hoog genoeg is om te dienen als vloerisolatie. De hardschuimplaten zijn hiervoor hard genoeg en hebben hoge isolatiewaarden. Hierdoor zijn ze uitstekend te combineren met onder andere vloerverwarming. De platen worden ook gebruikt bij het isoleren van daken.
Hoe moet warmte isolatie geplaatst worden?
Het plaatsen van warmte isolatie is een nauwkeurige taak en kan het beste worden gedaan door professionals. Echter, als ervoor gekozen wordt om het zelf te doen, zijn hier enkele stappen om te volgen:
Meet de ruimte nauwkeurig op waar de isolatie geplaatst dient te worden.
Kies het juiste isolatiemateriaal gebaseerd op de R-waarde en de specifieke behoeften van het project.
Snijd het isolatiemateriaal op maat en zorg ervoor dat het strak past in de ruimte.
Bevestig de isolatie volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan met behulp van lijm, spijkers of speciale bevestigingsclips.
Wat kost thermische isolatie?
De kosten van isolatiemateriaal variëren sterk, afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte van het project en of het werk zelf gedaan wordt of er een professional ingehuurd wordt. Gemiddeld kan er gerekend worden op kosten tussen de €20 en €50 per vierkante meter voor materiaal en installatie.
Het is ook belangrijk om te overwegen dat warmte isolatie een investering is. Hoewel de initiële kosten aanzienlijk kunnen zijn, kunnen de besparingen op de lange termijn op de energierekening de kosten meer compenseren. Daarnaast is het soms ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor het isoleren van een huis. Dit vermindert de investering aanzienlijk.
Een warme investering
Thermische isolatie is meer dan alleen een manier om comfortabel te blijven in huis. Het is een investering in energie-efficiëntie, duurzaamheid en financiële besparingen. Of u nu een doorgewinterde huiseigenaar bent of net begint met uw eerste renovatieproject, het begrijpen en toepassen van de juiste isolatie kan een wereld van verschil maken.