Neopreen

Neopreen

Bent u op zoek naar neopreen? Wij leveren verschillende producten die van neopreen gemaakt zijn, zoals neopreen rubber en neopreen celrubber, maar ook het rubber voor duikpakken. Lees hieronder over de verschillen tussen de materialen en bekijk ons assortiment

Neopreen stof

Neopreen stof

Neopreen stof is bekend als het materiaal waar onder andere duikpakken van gemaakt worden. Het combineert goede eigenschappen uit andere rubbers, zoals EPDM en NBR rubber. Daardoor heeft het een redelijk goede oliebestendigheid en een goede UV- en ozonbestendigheid. Ook is neopreen zeer goede bestand tegen (zee)water. Dankzij deze eigenschappen wordt het veel gebruikt bij offshore toepassingen en in de scheepvaart. Maar het is ook de reden dat er duikpakken, waadpakken en wetsuits van gemaakt worden. Een andere reden hiervoor is de isolerende werking van het materiaal die het drijfvermogen verhoogt. Een neopreen wetsuit heeft aan twee kanten een nylon zijde, daardoor is het een soort gecombineerde neopreen stof. Neoprene heeft goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het na indrukken goed terugkeert naar zijn originele vorm. Daarnaast is het goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en erg slijtvast. Verder is het goed bestand tegen zuren, chemicaliën, oplosmiddelen, minerale oliën en vetten. In ons assortiment vindt u neoprene stof met twee kanten nylon, één kant nylon of met een velcro zijde in diverse kleuren.

Neopreen rubber

Neopreen rubber combineert diverse goede eigenschappen van andere rubbers, waardoor het een kwalitatief goed en breed inzetbaar rubber is. Het neemt de UV- en ozonbestendigheid mee van het EPDM en vanuit het NBR de oliebestendigheid. Het is een synthetisch rubber, dat verkregen wordt door de polymerisatie van chloropreen. Oorspronkelijk was het bedoeld als oliebestendige vervanger voor natuurrubber. Het is tevens sterker klevend dan dat natuurrubber is. De eigenschappen van het materiaal worden verbeterd dankzij vulkanisatie, dit komt door de resterende dubbele bindingen in het polymeer. Neopreen rubber wordt ook wel CR (chloropreen) rubber genoemd. Het heeft goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het na veelvuldig ingedrukt worden goed teruggaat naar zijn originele vorm. Daarnaast is het goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden en is het erg slijtvast. Zo is het bijvoorbeeld bestand tegen UV-straling en invloeden van ozon. Een bekende eigenschap van het neoprene rubber is de bestendigheid tegen zeewater en zwembadwater. Tot slot is het ook goed bestand tegen chemicaliën, vetten, minerale oliën, zuren en oplosmiddelen.

Neopreen rubber

In pure vorm kan CR rubber vuurbestendig zijn. Dit komt door het hoge chloorgehalte in het materiaal en de vlamdovendheid, maar in hoeverre deze eigenschappen aanwezig zijn is afhankelijk van de samenstelling van de rubberplaat. Doordat het materiaal redelijk bestand is tegen olie, wordt het veel toegepast in de scheepvaart. Bij beperkt contact met olie kan het gebruikt worden in de offshore. Daarnaast is het veel terug te vinden in openbare ruimtes, in de bouw en in de industrie. Het kan gebruikt worden als grondstof voor lijmen, het is terug te vinden in chirurgische handschoenen en in pakkingen en het wordt gebruikt voor isolatietoepassingen. Waar neopreen rubber het meest bekend om staat is voor het gebruik in duikpakken. Dit komt omdat het materiaal een isolerende werking heeft en het drijfvermogen verhoogt. Doordat het neopreen bestand is tegen zoveel verschillende substanties en omstandigheden, zijn de toepassingen van het materiaal bijna eindeloos.

Neopreen celrubber

Neopreen celrubber

Neopreen celrubber, ook wel CR celrubber genoemd (chloropreen) is een multifunctioneel materiaal. Door zijn gesloten celstructuur neemt het materiaal geen vloeistoffen op en is het dus waterdicht. Hierdoor kan het bijvoorbeeld goed gebruikt worden bij zeewater. Contact met zeewater tast het neopreen namelijk niet aan. Het celrubber heeft goede mechanische eigenschappen, wat inhoudt dat het goed terugkeert naar zijn originele vorm nadat het veelvuldig ingedrukt wordt. Dit indrukken gaat gemakkelijk, omdat het een zacht en flexibel materiaal is. Daarnaast is een bekende eigenschap van neopreen dat het goed vlamdovend is. Vergeleken met EPDM celrubber heeft het een betere oliebestendigheid, maar voor de beste oliebestendigheid kan beter NBR celrubber gekozen worden. Het materiaal kan wel gebruikt worden bij tijdelijk contact met olie. Het kan tevens worden blootgesteld aan warmte en invloeden van ozon en andere weersomstandigheden. Als het product echter erg veel aan UV-straling blootgesteld zal gaan worden, raden wij de EPDM variant aan boven de neopreen variant. Het materiaal is goed verouderingsbestendig, waardoor het lang mee zal gaan. Het is geschikt als warmte- en geluidsisolatie en het kan gebruikt worden om schokken te absorberen.

Door zijn waterdichte eigenschappen en bestendigheid tegen zeewater, wordt dit type celrubber veel toegepast in de scheepvaart en offshore. Daarnaast wordt het veel gebruikt als afdichting in de industrie, bijvoorbeeld in de carrosseriebouw, luchtvaart en automotive industrie als neopreen band. Het is ook een veelgebruikt materiaal als isolatie in aluminium of stalen ramen en scheidingswanden. Dit komt door de slijtvaste en isolerende eigenschappen van het materiaal. Met deze toepassingen is neopreen celrubber veel te zien in staalconstructies of in openbare ruimtes. Zijn schokabsorberende eigenschappen zorgen ervoor dat het tevens gebruikt kan worden als stootrubber.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier