Synthetisch rubber EKI

    Synthetisch rubber

    Synthetisch rubber wordt door de mens gemaakt uit aardolie. In ons assortiment vindt u diverse soorten synthetisch rubber zoals SBR, EPDM, Neopreen en NBR. Elk rubber heeft zijn eigen eigenschappen die aan kunnen sluiten bij uw gewenste toepassing. Wij maken rubber platen, rollen, bandjes en vormen op maat in gewenste afnames.

    Uitgelichte producten

    Synthetisch rubber producten van EKI



    Wat is synthetisch rubber?

    Natuurrubber wordt gemaakt uit een emulsie van het sap (latex) van rubberbomen. Synthetisch rubber wordt door de mens gemaakt uit aardolie. Het is ontwikkeld in Europa als alternatief voor natuurrubber. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de productie van synthetisch rubber snel gegroeid, omdat de invoer van rubber van natuurlijke oorsprong in die tijd stil kwam te liggen. Een andere reden om rubber zelf te produceren was om rubbers te kunnen maken met bepaalde gewenste eigenschappen. Zo veroudert natuurrubber bijvoorbeeld vaak veel sneller dan de nieuwe kunstmatige rubbersoorten. Die soorten zijn namelijk bestand tegen weer en wind, tegen warmte en kou, tegen zonlicht en droogte. Tegenwoordig worden beide soorten naast elkaar en soms zelfs gemengd met elkaar gebruikt, afhankelijk van de benodigde eigenschappen. Meer dan de helft van al het rubber dat momenteel gebruikt wordt is kunstrubber. Om rubber op synthetische wijze te produceren wordt is polymerisatie vereist, een proces dat ook gebruikt wordt in de productie van plastics. In dat proces worden van kleine identieke moleculen (monomeren) een reeks verbonden moleculen (polymeren) gemaakt. Dit kunnen verschillende soorten monomeren zijn, waaruit eindelijk de verschillende soorten synthetisch rubber ontstaan zijn. We lichten hieronder de belangrijkste soorten in ons assortiment uit.

    SBR rubber

    SBR (Styrol Butadieen Rubber) is de oudste en meest voorkomende soort synthetisch rubber. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen, is goed bestand tegen warmte en veroudering en het is erg slijtvast. Het is minder elastisch dan natuurlijk rubber. Veel voorkomende toepassingen van SBR zijn als isolatie, afdichting en om trillingen of schokken te absorberen. Voorbeelden hiervan zijn als oplegrubber of in rubber matten. Daarnaast wordt het veel gebruikt in autobanden, lagers en veren.

    SBR synthetisch rubber
    EPDM sythetisch rubber

    EPDM rubber

    EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer) is een synthetisch rubber, dat ontstaan is door de polymerisatie van etheen, propeen en een dieen. Daardoor is het een terpolymeer, een polymeer die is verkregen uit drie monomeren. EPDM is bekend om zijn goede bestendigheid tegen UV-straling, ozon en andere weersinvloeden. Het heeft daarnaast een hoog temperatuurbereik en lange levensduur. Daardoor wordt het veel buiten toegepast, bijvoorbeeld in de wegenbouw. Daarnaast wordt het gebruikt als afdichtingsrubber in verschillende sectoren.

    Neopreen rubber

    Neopreen (CR) heeft als belangrijkste eigenschappen zijn vlamdovendheid en bestendigheid tegen zeewater. Daarnaast heeft het een goede UV- en ozonbestendigheid en een redelijke oliebestendigheid. Het synthetische rubber was oorspronkelijk bedoeld als de oliebestendige vervanger voor natuurrubber. Later is daar NBR voor gekomen. Het is sterker klevend dan natuurlijk rubber. Door de combinatie van deze eigenschappen is neopreen een zeer breed inzetbaar rubber. Veel voorkomende sectoren waar het gebruikt wordt zijn scheepvaart, bouw, industrie en offshore.

    Neopreen synthetisch rubber
    NBR sythetisch rubber

    NBR rubber

    NBR (nitrilbutadieenrubber), ook wel kortweg nitrilrubber genoemd, is een elastomeer. Het is een synthetisch polymeer dat wordt verkregen door de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. Door de dubbele bindingen die nog in het polymeer zitten, kan het door middel van zwavel gevulkaniseerd worden tot een synthetisch rubber. De belangrijkste eigenschap van NBR is de goede oliebestendigheid. Daarnaast heeft het een hoge breukweerstand en laat het gassen niet door. Het wordt veel gebruikt in garages, werkplaatsen, op olieplatforms en in de petrochemische industrie.

    Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.