Plakvilt blijft door de zelfklevende laag goed op zijn plek zitten. Het kan gemaakt worden van wolvilt of naaldvilt (synthetisch vilt) en wordt onder andere gebruikt in de bouw, industrie, bij opleggingen en voor geluidsisolatie.
Zelfklevend wolvilt, oftewel plakvilt, wordt gemaakt van vezels van wol die in elkaar gehaakt zijn. Het is goed bestand tegen invloeden van zonlicht en zuren in normale concentraties. Bij wateroverlast zullen er geen verkleuringen in het materiaal ontstaan. Daarnaast heeft het materiaal goede isolerende eigenschappen, is het zeer duurzaam en volledig recyclebaar. Wolvilt is toepasbaar bij zeer lichte opleggingen, waarbij nagenoeg geen horizontale verplaatsingen voorkomen. Dat type vilt wordt ook wel oplegvilt genoemd. Voorbeelden hiervan zijn als vloerisolatie bij zwevende vloeren, houten separatiewanden en het afdichten van kieren bij metselwerken. De zelfklevende variant, oftewel het plakvilt, is erg handig als isolatiemateriaal bij vloeren en om kieren bij metselwerk af te dichten. De zelfklevende laag houdt het materiaal goed op zijn plaats.
De synthetische variant wordt niet van wol gemaakt, maar van synthetische vezels. Het wordt dan ook wel naaldvilt genoemd. Synthetisch plakvilt wordt gemaakt van synthetische vezels die mechanisch met elkaar verweven worden in een doorprikproces. Het is sterk en slijtvast waardoor het lang meegaat. Daarnaast zal het materiaal niet rotten en is het schimmelbestendig. Het wordt voor verschillende toepassingen gebruikt, zoals als tapijt of voor het bekleden van wanden en plafonds in bijvoorbeeld de automotive en maritieme sector, maar ook als akoestisch materiaal en bij opleggingen. Bij het bekleden van wanden of als tapijt is de zelfklevende laag erg belangrijk, vandaar dat hier plakvilt voor gebruikt wordt.
Wanneer het plakvilt in de bouw gebruikt wordt, spreekt men ook wel van bouwvilt. Als het in de bouw specifiek voor opleggingen gebruikt wordt, noemt men het ook wel oplegvilt. Bouwvilt is meestal synthetisch (dus niet van wol), waardoor het niet rot in een vochtige omgeving en niet wordt aangevreten door (on)gedierte. Het wordt veel gebruikt bij het egaliseren van oneffenheden en als oplegvilt bij glasopleggingen. Daarnaast biedt het uitstekende demping, warmtebestendigheid en geluidsisolatie. Tot slot kan plakvilt in de bouw gebruikt worden om de overbrenging van contactgeluid te verminderen. Voor oplegvilt kan zowel synthetisch vilt als wolvilt gebruikt worden, al naar gelang het gewicht van de oplegging. De zelfklevende laag zorgt er hierbij voor dat het materiaal goed op zijn plek blijft zitten en tijdens de oplegging niet verschuift.
Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.
Verfijn je selectie:
Meerdere keuzes selecteren is mogelijk