Zelfklevend vilt EKI

  Zelfklevend vilt

  Zelfklevend vilt blijft door de zelfklevende laag goed op zijn plek zitten. Het kan gemaakt worden van wolvilt of naaldvilt (synthetisch vilt) en wordt onder andere gebruikt in de bouw, industrie, bij opleggingen en voor geluidsisolatie.

  Uitgelichte producten

  Zelfklevend vilt producten van EKI

  Zelfklevend vilt van wol

  Zelfklevend vilt van wol (wolvilt), wordt gemaakt van vezels van wol die in elkaar gehaakt zijn. Omdat het een natuurlijk materiaal is, is het goed bestand tegen invloeden van zonlicht en zuren in normale concentraties. Als het in contact komt met wateroverlast zullen er geen verkleuringen in het materiaal ontstaan. Daarnaast biedt het vilt goede isolerende eigenschappen, is het volledig recyclebaar en zeer duurzaam. Wolvilt kan gebruikt worden bij zeer lichte opleggingen, mits er nagenoeg geen horizontale verplaatsingen voorkomen. Als het voor die toepassing gebruikt wordt, wordt het ook wel oplegvilt genoemd. Voorbeelden van dit soort toepassingen zijn als vloerisolatie bij houten separatiewanden, zwevende vloeren en het afdichten van kieren bij metselwerken. Zelfklevend vilt is erg handig als om kieren af te dichten en als isolatiemateriaal bij vloeren, omdat de zelfklevende laag het materiaal goed op zijn plaats houdt.

  Zelfklevend vilt wolvilt
  Zelfklevend vilt naaldvilt

  Synthetisch zelfklevend vilt

  Niet al het vilt wordt van wol gemaakt, er is ook een synthetische variant die van synthetische vezels gemaakt wordt. Het wordt dan ook wel naaldvilt genoemd. Synthetisch zelfklevend vilt wordt gemaakt van synthetische vezels die mechanisch met elkaar verweven worden in een doorprikproces. Het gaat lang mee doordat het sterk en slijtvast is. Daarnaast zal het materiaal niet rotten en is het schimmelbestendig. Het kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. Voorbeelden zijn als tapijt of voor het bekleden van plafonds en wanden in onder andere de automotive en maritieme sector. Het wordt tevens gebruikt als akoestisch materiaal en bij opleggingen. Wanneer het vilt gebruikt wordt als tapijt of wandbekleding is de zelfklevende laag erg belangrijk, vandaar dat hier zelfklevend naaldvilt voor gebruikt wordt.

  Zelfklevend vilt in de bouw

  Wanneer zelfklevend vilt in de bouw gebruikt wordt, spreekt men ook wel van bouwvilt. In de bouw wordt het vaak specifiek voor opleggingen gebruikt, het wordt dan oplegvilt genoemd. Bouwvilt is meestal synthetisch (dus niet van wol). Hierdoor rot het niet in een vochtige omgeving en wordt het niet aangevreten door (on)gedierte. Veelvoorkomende toepassingen zijn tevens het egaliseren van oneffenheden en als oplegvilt bij glasopleggingen. Daarnaast biedt het uitstekende geluidsisolatie, demping en warmtebestendigheid. Tot slot kan zelfklevend vilt in de bouw gebruikt worden om de overbrenging van contactgeluid te verminderen. Voor oplegvilt kan zowel wolvilt als synthetisch vilt gebruikt worden, al naar gelang het gewicht van de oplegging. Dankzij de zelfklevende laag blijft het materiaal goed op zijn plek zitten en zal het tijdens de oplegging niet verschuiven.

  Zelfklevend vilt bouwvilt

  Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.