Wat is PU

Alles over PU

PU staat voor polyurethaan of polyether. Van deze grondstof wordt vaak polyetherschuim, ook wel PU schuim genoemd, gemaakt. Dit materiaal is erg zacht en heeft een open celstructuur. Het schuim wordt voor veel toepassingen binnen gebruikt en is te verkrijgen in verschillende hardheden en dichtheden. Op deze pagina vertellen we er graag meer over.

 


Wat is PU

Wat is PU?

Polyurethaan is een overkoepelend begrip voor diverse polymeren die op veel manieren toegepast kunnen worden, maar wat is polyurethaan en hoe ontstaat het? Het materiaal PU ontstaat door de polymerisatiereactie tussen een zachte polyol en een hard isocyanaat. Het is een zeer sterk, slijtvast en erg buigzaam materiaal. Wanneer er tijdens het polymerisatieproces gas wordt toegevoegd, gaat het polyurethaan schuimen. Op dat moment ontstaat er PU schuim.

 


Welke eigenschappen heeft PU?

Schuim dat wordt gemaakt van polyurethaan wordt PU schuim, PU foam, polyetherschuim of polyurethaanschuim genoemd. Dit materiaal is erg zacht en flexibel. Er bestaan verschillende soorten PU schuim: harde en zachte varianten. Allen hebben een open celstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat het materiaal goede mechanische eigenschappen heeft en dus goed ingedrukt kan worden. Vervolgens zal het materiaal weer terugkeren naar zijn originele vorm.

PU schuim is verkrijgbaar in diverse hardheden en dichtheden. Over het algemeen geldt hoe groter de dichtheid, hoe duurzamer het schuim is en hoe meer comfort het biedt. Naast comfort kan het ook gebruikt worden als geluidsabsorptie. Verder is het materiaal goed bestand tegen veroudering wanneer het binnenshuis gebruikt wordt. Een nadeel van het materiaal is echter wel dat het een kortere levensduur heeft dan andere schuimen. De geschatte levensduur van PU schuim ligt op ongeveer vijf tot tien jaar. Bij contact met direct zonlicht en het gebruik van dit materiaal buitenshuis, wordt de levensduur echter korter. Wanneer u op zoek bent naar een schuim dat langer meegaat en blootgesteld kan worden aan direct zonlicht, dan is wellicht PVC schuim een betere keuze.

PU eigenschappen

 


PU toepassing geluidsstudio piramideschuim

Hoe wordt het toegepast?

Doordat PU schuim in verschillende hardheden en dichtheden beschikbaar is, kan het materiaal op veel verschillende manieren toegepast worden. Vanwege zijn eigenschappen ziet u het PU schuim veelal terug voor comfort toepassingen. Zo is het materiaal geschikt om onder meer matrassen en (zit)kussens van te maken. Maar naast het creëren van comfort, is het ook een uitstekend materiaal voor geluidsisolatie dankzij de geluidsabsorberende eigenschappen. Van het schuim worden in dat geval geluidsisolatieplaten gemaakt die vervolgens gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld geluidsstudio’s. Een veelgekozen product voor geluidsabsorptie is de PU piramideplaat.

Naast comfort en geluidsabsorptie kent polyurethaanschuim nog andere toepassingen. Zo is dit materiaal ook vaak terug te zien als verpakkingsschuim voor lichtgewicht onderdelen en als rugvulling voor kitten. Daarnaast kan het materiaal goed dienen als tochtband voor eenvoudige afdichtingen tegen stof, geluid en lucht. Vooral voor voegen die een groot voegverloop hebben, is het materiaal geschikt om te gebruiken als afdichting. Dit komt doordat het gemakkelijk ingedrukt kan worden. Er wordt dan compressieband van gemaakt. Voor afdichtingen tegen water of andere vloeistoffen kan er beter gekozen worden voor PE schuim, vanwege het feit dat dit materiaal een gesloten celstructuur heeft en dus waterbestendig is.

 In welke EKI producten zit PU verwerkt?

EKI heeft een groot assortiment aan verschillende polyurethaanschuimen. Zo kunt u bij ons terecht voor producten zoals PU band, isolatieschuim, PU schuimblokken, piramideschuim, noppenschuim, PU schuimplaat en compressieband. Onze producten zijn beschikbaar in de kleuren antraciet en wit en verkrijgbaar in verschillende hardheden, dichtheden en vormen. Onze grote blokken schuim versnijden wij zelf naar toepasbare formaten zoals rollen, platen, blokjes, bandjes, schijven en ringen. Eigenlijk zijn vrijwel alle gewenste vormen leverbaar. Ook zijn al deze vormen zowel enkelzijdig als dubbelzijdig zelfklevend te leveren. De piramideplaten en het noppenschuim zijn alleen enkelzijdig klevend leverbaar.

Al onze producten zijn van hoogstaande kwaliteit en kunnen in standaardmaten en op maat gemaakt geleverd worden. Wij kunnen in grote en in kleine aantallen leveren en bestellingen worden bij ons altijd in een korte tijd binnen heel Europa geleverd, ongeacht de grootte van de afname.


Terug naar het overzicht


 


Veelgestelde vragen

 Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier