Hard rubber

Hard rubber

Hard rubber kan gemaakt worden van diverse grondstoffen, zoals EPDM, neopreen, SBR, silicone en butyl. Ook zijn er verschillende hardere celrubber soorten die toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld van 25 shore A t/m 25 shore A. Wij maken het harde rubber op maat in diverse vormen, ook zelfklevend.

Verschillende soorten hard rubber

Hard rubber dat van volrubber gemaakt wordt, kan van diverse grondstoffen gemaakt worden. Het meest voorkomend zijn EPDM, neopreen en SBR, maar het kan ook gaan om NBR, silicone en butyl. Elke grondstof brengt zijn eigen eigenschappen en bijbehorende toepassingen met zich mee. Het is daarom belangrijk om de juiste grondstof te kiezen voor uw toepassing. Daarnaast zijn er ook hardere varianten celrubber, bijvoorbeeld van 25 shore A en hoger, die als hard rubber gekwalificeerd zouden kunnen worden. In het assortiment van EKI zijn er een aantal EPDM celrubber soorten die hiervoor in aanmerking zouden komen.

SBR hard rubber

SBR is de meest gebruikte grondstof om hard rubber van te maken. Dit materiaal wordt vooral binnen toegepast, voor gebruik buiten is het minder geschikt omdat het minder goed bestand is tegen invloeden van het weer. Het wordt vaak gebruikt als oplegrubber, voor afdichtingen, als isolatiemateriaal en om schokken en trillingen te absorberen.

SBR hard rubber
hard EPDM rubber

EPDM rubber

EPDM is ook een veel gekozen grondstof voor hard rubber, omdat het een heel veelzijdig materiaal is. Dat komt door de goede bestendigheid tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling en ozon, waardoor het ook goed buiten toegepast kan worden. De hardere varianten worden onder andere gebruikt als oplegrubber bij zware opleggingen die een goede drukverdeling vereisen. Daarnaast kan het gebruikt worden als afdichtingsrubber, schokdemping en isolatie.

Neopreen hard rubber

Een andere veelvoorkomende variant is neopreen rubber. Dankzij de goede vlamdovendheid, bestendigheid tegen (zee)water en redelijk goede bestendigheid tegen UV-straling, ozon en olie, is dit een zeer veelzijdig rubber. Dit harde rubber wordt onder andere gebruikt in de scheepvaart, bouw, offshore, industrie en in openbare ruimtes. Bijvoorbeeld voor afdichtingen, isolatie en opleggingen.

neopreen hard rubber
hard EPDM celrubber

EPDM celrubber

EPDM celrubber is over het algemeen wat zachter dan volrubber, maar er bestaan ook verschillende hardere celrubber varianten, bijvoorbeeld van 25 – 50 shore A. EPDM celrubber zou dan zeer geschikt zijn als hard rubber en is breed toepasbaar. Dankzij de goede bestendigheid tegen UV-straling en ozon, waterbestendigheid en een lange levensduur is het een veel gekozen materiaal. Het celrubber heeft bij deze hardheden een gesloten celstructuur en zijn tot zo’n 25% in te drukken. Dit harde rubber wordt veel gebruikt voor afdichtingen, bijvoorbeeld als tochtband en tochtstrip. Het wordt veel toegepast in de elektro-industrie, automotive industrie en in de bouw.

Als u vragen heeft over welk product het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice via +31(0)24-3773378 of via info@eki.nl.

Contact

Ambachtsweg 26541 DB NijmegenNederland

Map/routebeschrijving Ons nu bellen Bericht via Formulier